Tünelin ucundaki ışık göründü

/ Kaynak: AA
Tünelin ucundaki ışık göründü

GÜNDEM Haberleri  / AA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattına ilişkin, "Zor bir iş ama yüzde 90-95 oranında altyapı bitmiş vaziyette, üstyapı da yüzde 30 seviyelerini geçti" dedi.


Ankara-İstanbul YHT hattındaki Bozüyük Akpınar-İçköy'de bulunan en uzun tünelde son delme işleminin gerçekleştirilmesi dolayısıyla düzenlenen törene katılan Yıldırım, daha sonra konvansiyonel trenle Eskişehir'e geldi. Yıldırım, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş'de (TÜLOMSAŞ) yüklenici firma yetkilileriyle toplantı yaptı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı sonrası gazetecilere açıklama yapan Yıldırım, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattının Eskişehir-İstanbul bölümünün şantiye toplantılarının her ay yapıldığını bildirdi. Yıldırım, bu ay ki toplantıyı, Bozüyük'te hat boyunca gerçekleştirilen 4 bin 100 metrelik en uzun tünelde yaptıklarını dile getirerek, şunları kaydetti: "Tünelin diğer iki tarafındaki delme işlemini, bugün son bir hamleyle tamamladık. Tünelin iki ucu da artık, ışığı gördü. Ondan sonra da buraya geldik, yüklenici firmalarla bir değerlendirme yaptık. Projenin bugünkü geldiği durumu gözden geçirdik ve bundan sonraki işlerde herhangi bir sıkıntı var mı, yok mu? Bunları değerlendirdik. İşler yoğun bir şekilde devam ediyor." Bu YHT hattı üzerinde yüzlerce sanat yapısı olduğunu ifade eden Yıldırım, "50 kilometreye yakın yapılmış tünel var. 10 kilometreden fazla viyadük var. Hele hele Bozüyük'ten Sapanca'ya kadar olan kısım, neredeyse yüzde 60'ı tünel, viyadük. Zor bir arazi. Zor bir iş ama yüzde 90-95 oranında altyapı bitmiş vaziyette, üstyapı da yüzde 30 seviyelerini geçti. Bir hedefimiz var. Hedefimiz, 29 Ekim'e projeyi hazır hale getirmek. Bunun için arkadaşlarımız gece gündüz, yoğun bir şekilde çalışıyorlar." Yıldırım, gazetecilerin, YHT'nin Eskişehir gar geçişiyle ilgili soruları üzerine, ihalesi yapılan projede, değerlendirmenin ardından hazır olunca yapıma geçileceğini anlattı.

-"Eksiğimizi telafi edeceğiz"-
Eskişehir'in uzun süre şehir geçişi ve garın nereye yapılacağıyla ilgili bir karar süreci yaşadığını hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti: "Şu anda onu aştık, sıkıntı yok. Sonunda belediyeyle TCDD arasında bir uzlaşma sağlandı. Bundan sonra tabii kaybolan zamanı telafi etmemize imkan yok ama ne kadar bundan sonra hızlanırsak o kadar iyi olacak. Gönül isterdi ki, Ankara-İstanbul Hızlı Treni açarken her şeyi dörtlük dörtlük, gar binasıyla Eskişehir hazır olsun. Maalesef, bu mümkün olmadı. Bunun için elimizde olmayan sebeplerden gecikme oldu. Eskişehirliler, hemşehrilerimiz, dünürlerimiz kusura bakmasınlar. Ne diyelim? Eksiğimizi telafi edeceğiz." Yıldırım, Eskişehir'in yeni gar binasının sembol bir yapı niteliğinde olmasını istediklerini vurgulayarak, "Bu konuda da tabii Büyükşehir Belediyesi'nden ciddi destek ihtiyacımız var. Oradaki imar durumlarını belediye vereceği için zaman kaybı yaşamazsak, bir an önce bunu gerçekleştiririz.

Bildiğiniz gibi Muttalip Köprüsü sorunu vardı yine Eskişehir'de, uzun süre konuşulan. Nihayet onu da yıktık, üzeri de kapatıldı, trafiğe açıldı, o sorun aşıldı. Tünelin bitim noktasında su toplama merkezi yapılıyor, o da bir ay içerisinde bitmiş olacak" ifadelerini kullandı. İstasyon Köprüsü'nün yıkılıp oradan geçici olarak geçiş sağlanması gerektiğini anımsatan Yıldırım, "Arkadaşların bana dediğine göre, burada da yine belediyenin rızasına ihtiyaç var. Orada yakında bir arsa varmış, o arsadan yenisi yapılıncaya kadar istifade etmek gerekiyor. Konudan milletvekillerimizin, valimizin bilgisi var. Demiryolları, belediyeyle görüşüyor. İnşallah, belediye başkanımız olumlu yaklaşırsa, gecikmeden o işi de halletmiş olacağız" dedi. Yıldırım, öte yandan Bilecik ve Bozüyük tren istasyonu yapım ihalesinin 9 Mayıs'ta yapılacağını açıklayarak, "Orada bir sorun yok. Bunlar ufak meseleler, büyük işleri yapıyoruz da maalesef bazen ufak tefek işlerde böyle mevzu kalmayınca gündemde, bunlarla uğraşmak durumunda kalıyoruz, bu da normal" diye konuştu. Konuşmanın ardından Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Karavil, Yıldırım'a, "Sayın Bakanım, sizin sayenizde yeni hızlı trenlere, sizin önderliğinizde Yüksek Hızlı Treni de yapmaya talibiz" diyerek, lokomotif maketi hediye etti. Bakan Yıldırım, bunun üzerine "Yaptınız da önünüze mi geçtik?" diye espri yaptı.
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...