İşte JİTEM'in şifreleri

İşte JİTEM'in şifreleri

GÜNDEM Haberleri

Özal soruşturmasında geçen isimlerin bağlantıları gizemli örgütü tekrar gündeme taşıdı.

Yazı dizisi-1
Melik DUVAKLI
melik.duvaklı@tg.com.tr

Turgut Özal soruşturması kapsamında nbsp;JİTEM ve TUSHAD gibi yapılar arasında önemli bağlantılar ortaya çıktı. Tefrik edilen ilk iddianamenin tek sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve dosyada geçen diğer kişiler geçmişte JİTEM'le birlikte anılan isimler. JİTEM'in kurucusu olduğunu açıklayan Ergenekon sanığı emekli Albay Arif Doğan'la söz konusu isim ve bağlantıları konuşmak için buluştuk. nbsp;Arif Doğan'ın ikamet ettiği Beşiktaş Balmumcu'daki jandarma lojmanlarının içinde yer alan boğaz manzaralı askeri tesislerde yaptığımız görüşme ister istemez uzadı. Başta JİTEM olmak üzere pek çok konuda Doğan'a sorular yönelttim. Arif Doğan'ın çokça sinirlendiği, yer yer küfürler savurduğu bir görüşme oldu. nbsp;

Özal soruşturmasında adı geçen Albay Savaş Korkmaz'ı tanıyor musunuz?
Şimdi ben Savaş Gevrekçi haricinde jandarma teşkilatında bir Savaş daha tanıyorum. O da Savaş Aksoy. Bu benim devre arkadaşım, bunun istihbaratla ilgisi yok. Albay emeklisi, Adana'da.

Özal soruşturmasıyla bir ilgisi olabilir mi?
Hayır, hiçbir şey yok.

Kod isim olabilir mi Savaş Korkmaz?
Kod isim de olsa Levent Ersöz ve alt birimlerinde JİTEM'ci yok. Şimdi Levent Ersöz başka şey, General Levent Ersöz ayrıdır.

Ne demek istiyorsunuz?
Kendime has değerlendirmelerim vardır. Ersöz yüzbaşıydı, ben binbaşıydım. Harekat Başkanlığında beraber çalıştık ama istihbaratçılık yoktu o zaman. Çok mülayim, terbiyeli bir kurmay yüzbaşıydı. Sonradan ne olmuş bilmiyorum.

Birlikte çalıştığınız dönem kaç yılıydı?
81-82 yıllarında. İlgisi yok o zaman.

Ondan sonrasını bilmiyor musunuz?
Bilmiyorum. Ben, general Levent Ersöz'e de bir kelime söylemem. Ama Levent Ersöz'le ilgili ne konuşursam konuşurum. O başka. Veli Küçük'e ben general olarak saygı duyarım ama Veli Küçük olarak şu kadar saygı duymam.

Neden?
Yanlışları var.

Ne gibi yanlışlar?
Yanlış yaptı, şöyle. Olayların içerisine hulul edip etmediğini bilmiyorum. Ergenekon'un içerisinde neler yaptı. Ama dışarıya taşan bir hizmet anlayışı vardı, o zamanlarda yanlışlık yaptı.

Özal soruşturma dosyasına da giren Özel Kuvvetler ile ilgili bir bilgi notunda Beyaz, Siyah, Turuncu Kuvvetler diye bilgiler var. nbsp;Beyaz Kuvvetlerin sivil insanlar olduğu, harp dönemi için hazırlandığı belirtiliyor. Görev yaptığınız dönemde bu konu ile ilgili bilginiz oldu mu?
Genelkurmay'ın bahsettiği seferberlik dairesidir. Onlar barış zamanında işgal kuvvetlerine karşı insan kaydederler ve iglo tipi Türkiye genelinde depoları, silahları var. Devletin onlar.

Bunlar normal zamanlarda operasyonel işlerde kullanılmaz mı?
Hayır, yok canım.

Birine suikast düzenlemekte, bir yerde yürüyüş tertiplemekte…
Onlar sadece kayıtta görülür. Kayıt yapanlar da gider adamı şahsen, canlı görür. Tebligat da yapılır onlara.

Beyaz Kuvvetler meselesi Özal suikastında da geçiyor. Siz Özal'ın ölümünün suikast olduğunu düşünüyor musunuz?
Hayır.

Zehirlendi mi?
Hayır.

Ne oldu sizce?
Bence, rahatsızdı herhalde, yatakta ölmüş. (Ses kaydını kapatarak bir şeyler anlatıyor)

Kartal Demirağ tarafından Turgut Özal'a düzenlenen suikasta dair bilginiz var mı?
Onun üstüne düşmedim, bilmiyorum.

Kartal Demirağ, JİTEM'ci miydi?
Bizim kuvvetimizde hiçbir şekilde JİTEM'ci kendini deşifre etmez. Etmiş ise, 5 tane arşivci vardır. Onlarla hesaplaşır. Öldürme olarak değil, dışlama. JİTEM'den kovulurlar, deşifre edilirler.

N'oldu o JİTEM arşivine, nerede şimdi?
Söyler miyim! Sen deli misin?

Adres verin demiyorum. Benden başka kimse bilmez. Türkiye'de mi?
Tabi ki Türkiye'de.

Genelkurmay'da mı?
Hayır. Askeri birliklerde değil.

Sizin Çavuşbaşı'ndaki evinizde de çok belge çıktı.
Benim arşivim değildi. O benim depom. Benim ve ailemin evrakları vardı.

JİTEM'le ilgili de çok sayıda belge vardı. İlk kurucu listesi vesaire.
Hangi JİTEM'le ilgili?

Sizin kurduğunuz JİTEM olsa gerek. Sizin deponuzdan çıkan belgeler.
Bak! Jandarma teşkilatında ben üç tane istihbarat birimi kurdum. Bir, Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı. İkincisi Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı; JİTEM=G.TEM'ciler. Üçüncüsü de JİTEM. Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığının görev alanı Türkiye genelidir. Polis bölgesi veya jandarma bölgesi diye ayırımı yoktur. Bu yönergeyi, dönemin İçişleri Bakanı Mustafa Kalemli'ye onaylattırdım.

Jandarma Genel Komutanlığının belgesinde Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı isminin sonradan değiştirildiği yazıyor. Siz mi lağvedip, adını değiştirdiniz?
Grup lağvedilmedi. Başka bir kuruluş ben yaptım, o da Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı. Bunun sorumluluk alanı OHAL bölgesi. Dışarısı değil. JİTEM, operatif istihbarat. Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı istihbarat yapar, haberi duyumu alıp istihbarat haline getirip icra ortamlarına dağıtır.

Peki bunların bütçesi nerden geliyordu?
Devlet. Devletin legal kuruluşuydu bunların ikisi de. Onlarca subay, astsubay var içinde. Birisi OHAL bölgesinin içinde diğeri Türkiye genelinde. Ben OHAL bölgesinin içindekileri, OHAL kurulmadan önce kurdum. OHAL ilan edilince, OHAL'in emrine birlik verilince dedim ki 'ben personel istemiyorum. Operatif istihbaratı buradan kuracağım.' Yani, haberi sen aldın, duyumu aldın, değerlendirdin, operasyonu da ben yaparım.

Ne tür operasyonlar?
Örgüt operasyonu ya, nasıl olacak. PKK'lılarla.

Bir sürü sivil öldürüldü orada.
Ne sivili öldürüldü? Terörist öldürüldü kardeşim.

Yardım ve yataklık yapanları da terörist olarak mı görüyordunuz?
Hayır, yok canım. Yardım ve yataklık yapanları öldüren PKK'nın kendisiydi. Ne demek ben onları mı vurdum? Benim evlerdeki, metropollerdeki şeylerle ilgim yok. Ben operatif istihbarat ile operasyon yapıyorum. nbsp;

O kadar tanık hep hayal mi gördü?
Yalan, hepsi yalan.

4 İSME ÇOK KIZGIN
Soner nbsp;Yalçın nbsp;hesap nbsp;verecek

"Cem Ersever'den notları, eserleri yapan kim? Soner Yalçın. Daha o hesap verecek. Adliyede vermedi..."

"Yanımda 7 yıl çalıştı" dediğiniz Cem Ersever hatıratında JİTEM'in sivillere dönük pek çok eylemini anlatıyor.
Sen beni dinlemeye mi geldin, Cem Ersever'in ifadesini anlatmaya mı?

Soru soruyorum.
Bana küfrettirme. Sana ne diyorum. Sana her şeyi anlatacağım diyorum. Cem Ersever emrimde 7 sene çalıştı. Sen diyorsun ki Cem Ersever'in anılarında böyle böyle böyle…

'JİTEM yaptı' diyor bunları.
Dört kişi var ya, dört kişi k… tekidir. Bir Veli Küçük, iki Levent Ersöz, üç Ahmet Cem Ersever, dört Soner Yalçın. Cem Ersever'den notları, eserleri yapan kim? Soner Yalçın. Daha o hesap verecek. O adliyeye vermedi de Arif Doğan'a verecek. Nerelere sapmış onun hesaplarını verecek, ben hesapsız bırakmam kimseyi.

Yeşil sizinle çalıştı mı?
Çalıştı, iki sene emrimde çalıştı.

Yeşil'in suçlandığı onlarca cinayet var.
Onlarca cinayet var, şunun için. Şimdi bak (gülüyor). Bir fıkra anlatılır, ya Namık Kemal'le mal edilir, ya Nasreddin Hoca'ya.

JİTEM devam ediyor mu şu anda?
Tabi. Atıl, kurum olarak.

Kime bağlı?
Benden başkasına bağlı olur mu kardeşim. Benim de vekilime bağlı olacak.

Yani muvazzaf birine bağlı değil mi?
Ne muvazzafı?

Yani halen görevde olan birine bağlı değil mi?
Ya ben muvazzaf biriyim diye ben JİTEM'i kurmadım ki kardeşim. PKK ile mücadele için kurdum. Bu günah mı? Şu anda PKK ile mücadele edebiliyorlar mı?

Genelkurmay, 'JİTEM yok' diyor, buna ne diyorsunuz?
Bir defa yazdı. Yazanlar beni ilgilendirmez. Genelkurmay'a saygı duyarım ben.

Size sorarlarsa anlatacak mısınız?
Bana bugüne kadar soran olmadı ki. Mahkemeye anlattım ben. Sizin bildiğiniz gibi değildir ki… Genelkurmay JİTEM yok mu diyor? Ben emekli asker değil miyim? Beni niye buraya (askeri lojmanları kastediyor) alıyorlar? Niye beni mahkemeye vermiyorlar? 'Ey Arif Doğan, gel bakalım buraya. Terbiyesiz adam, biz yok diyoruz sen bizi yalancı çıkarıyorsun. JİTEM'i ben kurdum, niye çıkmıyor' demiyor? Çünkü benim yalan söylemediğimi komutanlar biliyor. nbsp;

nbsp;İşte JİTEM'in şifreleri

Murat Karayılan 10 dakika ile kurtuldu

"Murat Karayılan, PKK'nın Lojistik Grup Başkanı iken "öldürün" emri geldi. Kaldığı yeri havaya uçurmadan 10 dakika önce gitmiş."

JİTEM, PKK'lılarla mücadele ediyordu ve bu kadar başarılıydı da neden örgütün üst yönetimine suikast eylemi gerçekleştiremedi?
Benim görevim değildi. Bir tek şey için emir geldi, onda da zafiyet vardı. Suriye hududunda, o zaman PKK'nın Lojistik Grup Başkanı Murat Karayılan. O da Cemşeref'teydi 15 tane adamıyla.


Karayılan şu anda örgütün başında.
Anlamıyorsun. Ben oraları uçurmadan 10 dakika önce gitmiş. Haberi yok. Ecel meselesi işte.


İstihbarat almış olabilir mi?
Yok, mümkün değil.


Siz bu eylemi gerçekleştirdiğiniz sırada Turgut Özal, Suriye'deydi ve Hafız Esad ile görüşme halindeydi. Tam da Özal, Suriye'den Öcalan'ın verilmesini isterken bu bombayı patlatıyorsunuz.
Onun görüşmesinin orda olduğunu ben bilmiyordum ki. Hafız Esad ile rahmetliğin görüşmesinin olduğunu bilmiyordum.


O ana denk gelmesi tesadüf mü?
Tesadüf.


O patlama yüzünden Öcalan'ı vermediler. Yani bir nevi siz bu eyleminizle Apo'yu korudunuz.
Zaten vermeyeceklerdi ki.


En azından üstüne gidilmesine engel oldunuz.
Yok canım, olur mu ya. Ne ilgisi var onun benim şey yaptığımla.


Korudunuz mu?
Kimi?


Bunları. O eyleminiz mesela onların korumak için miydi?
Bana ihanet şeyini söyleme, kovarım seni. Ben ne koruyacağım PKK'yı, laf mı senin ki.


YARIN: HİZBUL-KONTRAYI BEN KURDUM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...