'ABD, Erdoğan'a küresel lider gibi hazırlanıyor'

'ABD, Erdoğan'a küresel lider gibi hazırlanıyor'

Politika Haberleri

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakareci Egemen Bağış, "ABD tarafının Erdoğan'ın ziyaretine, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı değil küresel lider ziyareti gibi çok büyük bir hassasiyetle hazırlandığını" söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakareci Egemen Bağış, "ABD tarafının Erdoğan'ın ziyaretine, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı değil küresel lider ziyareti gibi çok büyük bir hassasiyetle hazırlandığını" söyledi. nbsp;
Bağış, Washington Büyükelçiliği'nde katıldığı bir resepsiyonda gazetecilere açıklama yaptı. Erdoğan'ın mayıs ayı ortasında ABD'ye bir ziyaret gerçekleştireceğini hatırlatan Bağış, Başbakan Erdoğan'ın bu gezideki amacının, ABD ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin siyasi, politik ve askeri ilişkiler gibi geliştirilmesi olduğunu söyledi. Erdoğan'ın bu sebeple Türkiye'nin önde gelen 50-60 işadamını da birlikte getireceğinin altını çizen Bağış, ABD tarafının da bu ziyareti heyecanla beklediğini kaydetti. nbsp;
Bağış, şu ifadeleri kullandı: "Ben ilk defa Amerikan tarafını bir ziyaret ile ilgili bu kadar heyecanlı gördüm. Sayın Başbakanımızı sadece Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ağırlamak heyecanı değil, küresel bir lideri ağırlamak heyecanı ile çok büyük bir hassasiyetle hazırlık yaptıklarını gördüm. Bu ziyaretin en ufak detaylarına kadar planlamalar yapılıyor. Bunun talimatının da bizzat Sayın Başkan Obama tarafından verildiğini de kendileri vurguladılar. Başkan Obama'nın Sayın Başbakanımıza olan şahsi dostluğuna çok önem verdiğini, ABD dış politika öncelikleri açısından Türkiye ile olan ilişkilerinin gelişmesine çok önem atfettiğini, bu yüzden bu ziyaretin tarihi bir ziyaret olması için birçok detaylı hazırlık içerisinde olduklarını gördüm. Gerçekten Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak benim başbakanıma gösterilen bu ilgiden dolayı da göğsüm kabardı, gururlandım."


"SURİYE'YE MÜDAHALE KİMYASAL SİLAH OLMASA DA KAÇINILMAZDI"
Bakan Bağış, ziyareti kapsamında çeşitli temaslarda bulundu. ABD Ticaret Bakanı, Dışişleri Bakanlık Müsteşarı, Dış Ticaret Yüksek Temsilcisi, Obama'nın Ekonomi Baş Danışmanı, farklı lobilerin temsilcileri ve kongre üyeleri ile görüştü. Görüşmelerde Suriye, İran, Irak ve Kıbrıs konuları gündeme geldi. nbsp;
Suriye konusundaki son gelişmeleri ABD'li yetkililerle değerlendirdiklerini belirten Bağış, ABD'nin yeni bir takım bulgularla Suriye'deki Esed rejiminin kimyasal silah kullandığını belirlediklerini, bu yüzden artık müdahalenin kaçınılmaz olduğuna yönelik tartışmaları yaşadığını söyledi. Bağış, Suriye konusu gündeme geldiğinde ABD'li yetkililere: "Evet müdahale gerçekten kaçınılmazdır ama kimyasal silahlar olmasa bile kaçınılmazdı. Çünkü bugün Suriye'de günde ortalama 150 vatandaşını öldüren bir dikta rejimi var. Kendi şehirlerini bombalayan, vatandaşları arasında ayrım yapmadan katleden bir zihniyet var, bir rejim var." şeklinde görüş bildirdiğini söyledi. nbsp;
Bağış, Obama yönetiminin bu konuda daha aktif hareket etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Geçmişte ABD Başkanı Bill Clinton'ın Kosova ve Bosna Hersek'e müdahale ettiğini örnek olarak gösteren Bağış, Obama yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde uluslararası bir tepki kararı alınması için yoğun diplomasi süreci başlatması gerektiğini ifade etti.


"TTIP HENÜZ MÜZAKERE AŞAMASINDA BİLE DEĞİL"
Bağış, ABD ve AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) konusuna da değindi. Şu anda tarafların henüz müzakereye dahi başlamadığının altını çizen Bağış, önceki örneklerden anlaşılacağı gibi müzakerelerin 18 ila 24 ay süreceğini, Türkiye'nin bu süreci takip edeceğini ifade etti.
İki tarafın da Türkiye'yi bilgilendirme konusunda son derece yapıcı bir tutum içerisinde olacaklarını beyan ettiklerini belirten Bağış, "Biz de bu sürece bakacağız. Bu işler beyanla olmaz eylemle olur. Gerçekten Türkiye ne kadar bilgilendiriliyor ona bakacağız. Ümit ediyoruz ki Türkiye'nin gümrük birliği üyeliğini tartışmaya açacak bir gelişme olmaz." şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...