Böbrek için bitkisel ürüne dikkat

Düzenleyen:
Böbrek için bitkisel ürüne dikkat

SAĞLIK Haberleri

Özellikle internette ve radyolarda ‘tamamen doğal’ sloganıyla satışa sunulan ürünler, bilinçsiz kullanıldığında “zehir” hâline dönüşebiliyor. Doktora danışmadan kullanılan sarımsak bile özellikle kronikböbrek hastaları için tehlikeli hâle gelebiliyor.

Ziyneti KOCABIYIK

Son yıllarda tedavide oldukça yaygın olarak başvurulan “Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp” uygulamaları kapsamında bitkisel ürün kullanımının arttığını söyleyen Türk Böbrek Vakfı Başkanı Prof. Dr. Timur Erk, “Bu ürünlerin bilinçsiz kullanılması en çok böbreğe zarar veriyor” dedi. Prof. Dr. Erk, özellikle böbrek hastalarında sarımsaktan yapılan ürünlerin bile bilinçsiz kullanılmasının sağlığı tehdit edeceğini söyledi.

Amerikan Ulusal Böbrek Vakfı’nın, bitkisel destek tedavilerinin özellikle kronik böbrek hastaları için sakıncalı olabileceği konusunda uyarıda bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Erk, “Yediğimiz içtiğimiz bütün gıdalar böbreklerinizden atılır. Kronik böbrek hastalarının böbrekleri zaten yeterli fonksiyonu göremez. Buna karşın çok az sayıda bitkisel ürün böbrek hastalıklarında kullanılıp kullanılmayacağı konusunda araştırılmıştır. Sağlıklı insanlarda güvenli olabilecek ürünler böbrek hastaları için uygun olamayabileceği gibi bazen de tehlikeli olabilmektedir. Bitkisel ürünlerin içeriğindeki maddelerin yeterince bilinmemesinden dolayı böbrekler için zararlı olabileceği dikkate alınmalıdır. Bunun yanı sıra mesela potasyum gibi bazı ürünlerin böbrek hastaları için zararlı olabileceği bilinmektedir” dedi.  

Bazı bitkisel ürünlerin kullanılmakta olan ilaçlarla etkileşime girebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Erk, “Örneğin zararsız olduğu düşünülen ve çeşitli basit rahatsızlıklarda önerilen sarı kantoran, ekinezya, ginkgo, sarımsak, ginseng, zencefil kullanılmakta olan ilaçlarla etkileşime girerek onların etkinliklerini azaltabilir ya da artırarak vücut için zararlı hale getirebilirler. Böbrek nakilli hastalar da bu etkileşimlere özellikle dikkat etmelidir. Bu etkileşimlerden ve yan etkilerden kaçınmak için doktorun onayı olmadan hiçbir ürün kullanılmamalıdır” dedi. 

Prof. Dr. Erk, “Tedavisi devam eden kronik böbrek yetmezliği hastaları, nakil olmuş kimseler veya farklı evrelerdeki böbrek hastası olanların kesinlikle doktorunun bilgisi olmadan alternatif tedavilere veya destek bitkisel ürünlere başvurmaması gerekir” dedi.

DİYALİZ HASTASI BİTKİSEL ÇAYI TERCİH EDİYOR

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp kültesi bünyesinde yapılan bir araştırma da, böbrek hastalarının kimyasal ilaçları riskli buldukları için bitkisel ürünlere yöneldiklerinin ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Timur Erk, “Diyaliz tedavisi almayan kronik böbrek hastaları, hastalığın ilerlemesini engellemek; diyaliz hastaları ise diyalizin yol açtığı belirtiler ve sorunlardan kurtulmak için bitkisel ürünleri özellikle tercih ediyorlar. Bununla birlikte, hastaların kullandığı bitkisel ürünlerin güvenirliği tartışmalıdır. Çünkü bunların klinik çalışmaları yapılmadığı için fayda yerine zarar verebilirler” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...