Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Evini metre metre almak isteyenler için yol açıldı

Düzenleyen:
Evini metre metre almak isteyenler için yol açıldı

Ekonomi Haberleri

Gayrimenkul sertifikasıyla vatandaşa evini metrekare metrekare alma fırsatı getirildi. Kentsel dönüşümde de hazır ev veya sertifika tercihi sunulacak. Daha büyük ev isteyen, ek sertifikayla bu hayaline kavuşacak...

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye'de kentsel dönüşümde yeni bir dönem başlayacağını söyledi. Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre, kentsel  dönüşüm amaçlı gayrimenkul projelerinde hak sahipleri isterlerse gayrimenkul sertifikası alabilecek. Bakan Canikli'nin verdiği bilgiye göre isteyen sertifika, isteyen de müteahhit firma ile anlaşma yaparak dairesini alabilecek. Sertifikaların metrekare olarak tanımlandığını belirten Canikli, "Sertifika almayı tercih eden hak sahipleri, yeterli sayıda sertifikaya sahip olmaları halinde, tamamlanan projeden istediği daireyi alabilecek. Sertifikası olduğu halde daire talep etmeyen hak sahipleri, borsada bunları satabilecek. Yine kendisi istemesi halinde konutu ihraç eden şirketten sertifikasını nakde dönüştürmesini isteyebilecek. İhraç edilecek sertifikalar hak sahiplerine verilecek. Sertifika yerine bina talep edilmesi halinde, bunlar hak sahibi olmayan vatandaşlara satılabilecek" dedi.

BORSADA ALINIP SATILABİLECEK

Kentsel dönüşümde konut yapan şirketten konut yerine sertifika alan vatandaş, bunları kolaylıkla paraya dönüştürebilecek. Sertifikalar için konut yapan firma belirli periyotlarda geri alım garantisi verecek. Böylece sertifikaların paraya çevrilmesinde sıkıntı yaşanmayacak. Geri alımda fiyat, sertifikaların tarihindeki nominal değerinin, geri alım tarihinde ise enflasyon oranı eklenmiş tutardan aşağı olamayacak. Borsaya kotasyonu sağlanacak olan sertifikalar, isteğe bağlı olarak borsada alınıp satılabilecek. Vatandaş isterse söz konusu projenin sertifikasını borsadan da alıp, daire almasını sağlayacak metrekareye ulaşabilecek.

FAİZSİZ EV ALMAK İSTEYENE YENİ FIRSAT

Özel sektör şirketlerinin konut ve ticari alan projelerinde, proje değerinin en fazla yüzde 50'si sertifika ihracı yoluyla finanse edilecek. Kentsel dönüşümde ise tamamı için gayrimenkul sertifikası ihracına imkan sağlanacak. Bu yolla projelere maddi güç sağlanacak ve projelerin zamanında bitmesi kolaylaşacak. Gayrimenkul sertifikası, faiz sisteminde yer almayan yatırımcı iç in de çok önemli bir fırsat getirecek. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından sertifika ihraçları başlayacak.

"EV"LENEYİM DERKEN DOLANDIRILMAYIN

FETÖ/PDY'nin darbe girişiminin ardından, inşaat  sektörünün canlılığını koruması adına başlattığı seferberlik sürecinde vatandaşlar dolandırıcılara karşı uyarıldı. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, bu süreçte hem ekonomiye güç katmak hem de tüketiciyi düşük maliyetle ev sahibi yapmayı amaçlayan seferberliği hatırlattı ve "Bu aşamada tüketici çok dikkat etmeli" dedi. Kolçak, "Ev sahibi olmak isteyenler için bu çok önemli bir fırsat. Ancak piyasada irili ufaklı çok sayıda konut projesi ve inşaat firması var. Kampanyayı sektörün büyükleri başlatmış olsa da bunun fırsatçılığını yapmak isteyen başka firmalar çıkacaktır. Tüketicinin hevesini kullanacaklardır. Yeni mağdurlar oluşmaması için, mutlaka yapı ruhsatı olup olmadığının sorulması, yoksa kesinlikle alınmaması gerek. Projelerde banka kredisi kullanılıp kullanılmadığı da mutlaka sorulmalı, sözleşmeye bakılmalı. İnşaat firması kendisi taksit yapıyorsa, senetler mutlaka nama düzenlenmeli, her taksit için ayrı bir senet yapılmalı" dedi.

SÖZLEŞMEYİ HUKUKÇU GÖRSÜN

Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel de yoğun satış kampanyaları sürerken, vatandaşın mutlaka projeyi incelemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Tüketici projeyi incelemeli. Metrekare taahhüdüne dikkat etmeli. Sözleşmede 120 metrekare yazıyor ama gerçekte bakıyorsun ki balkonun veya başka bir yerde size tahsis edilen depo buraya dahil edilmiş ve elinizde 80 metrekare kalmış. Özellikle dublekslerde sıkıntı çıkabiliyor. Vatandaşlar aldığı konutun projesini yerinde bir hukukçu ile incelemeli."

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...