Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İngiltere'den 7 yıl sonra bir ilk

Düzenleyen:
İngiltere'den 7 yıl sonra bir ilk

DÜNYA Haberleri

İngiltere Merkez Bankası (BOE), 7 yıllık aranın ardından faiz oranında indirime gittiğini duyurdu.

BOE, faiz oranını 7 yıllık aranın ardından ilk kez düşürdü. BOE, Varlık Alım Programını da sürpriz bir şekilde yükselterek 375 milyar sterlinden 435 milyar sterline yükseltti. İngiltere Merkez Bankası (BOE), politika faiz kararı, enflasyon raporu ve Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı tutanaklarını açıkladı. BOE, faiz oranında 7 yıllık aranın ardından indirime gitti. BOE,piyasa beklentilerine paralel olarak faizi yüzde 0,50'den 0,25'e indirirken kararı yine beklentiler doğrultusunda 9 üyenin oy birliği ile aldı. 

BEKLENTİLERE PARALEL

Piyasalarda da BOE'nin faiz oranında 25 baz puan indirime gideceği beklentisi bulunuyordu.

VARLIK ALIMLARINDA SÜRPRİZ!

BOE, Varlık Alım Programını da sürpriz bir şekilde yükselterek 375 milyar sterlinden 435 milyar sterline yükseltti. GBP tutarında ise şirket tahvili alınmasına kadar karar verdi. Devlet tahvili alım miktarı Kasım 2012'den bu yana ilk kez artırıldı. 

Devlet tahvili alım programının 60 milyar GBP artırılması kararı 3'e karşı 6 oy ile, şirket tahvili alım kararı ise 1'e karşı 8 oyla alındı. Üyelerden Forbes her iki karara da, Weale ve McCafferty isedevlet tahvili alımının artırılmasına karşı çıktılar.

BOE, 60 milyar GBP tutarında devlet tahvili alımının 6 ay içinde, 10 milyar GBP tutarında şirkettahvili alımının 18 ayda tamamlanmasını kararlaştırdı. Finansal olmayan ve yatırım yapılabilir seviyede nota sahip şirketlerin tahvilleri alınacak.

STERLİN GERİLEDİ!

PPK toplantısı ardından yapılan açıklamada, faiz indirimi karanının 23 Haziran'daki AB referandumu sonrasında ekonomik görünümün kayda değer şekilde zayıladığı değerlendirmesi ile alındığı belirtilirken, devlet tahvili alımında artırıma karşı çıkan üyelerin, yapılan anketlerin ekonomide zayıflığı abarttıklarını savundukları ifade edildi. Açıklamada, üyelerin büyük bölümünün daha fazla indirim yönünde oy kullanmayı bekledikleri de belirtildi.

BOE ayrıca 2017 ve 2018 için ekonomik büyüme tahminlerini de aşağı yönlü revize etti. Büyüme tahminlerinde 1993 yılından bu yana görülen en büyük indirimi yapan BOE, 2017 için tahminini yüzde 2,3'ten 0,8'e ve 2018 için beklentisini yüzde 2,3'ten 1,8'e indirdi. 

İngiltere Merkez Bankası, küresel ekonomik kriz sırasında ekonomiyi resesyondan çıkarmayı desteklemek amacıyla Mart 2009'da yüzde 0,5'e indirdiği faiz oranını o tarihten bu yana değiştirmiyordu.

Karar öncesi 1,3316 seviyesinde bulunan GBP/USD paritesi 1,3200 seviyesinde işlem görürken, 4,0294 seviyesinde bulunan GBPTRY paritesi karar sonrası 3,99 civarında bulunuyor." 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...