Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kozmik oda'da yarım asırlık devlet sırları ele geçirildi!

Düzenleyen:
Kozmik oda'da yarım asırlık devlet sırları ele geçirildi!

GÜNDEM Haberleri

''Kozmik oda" olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında 20 gün boyunca yapılan aramaların ardından yarım asırlık devlet sırlarının ele geçirildiği oğrenildi.

Genelkurmay Başkanlığının tüm itirazlarına rağmen "kozmik oda"da 20 gün boyunca yapılan aramaların ayrıntıları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başmüfettişliğinin raporuyla ortaya çıktı. HSYK Başmüfettişliğince hazırlanan raporda, açığa alınan savcı Mustafa Bilgili tarafından, olay tarihinde suikaste uğrayacağı iddia edilen Bülent Arınç'ın ikametinde veya Ankara'da bulunup bulunmadığına dair herhangi bir araştırma ve incelemenin yapılmadığı vurgulandı.

RAPORDA DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR

Şüphelilerin yakalandıkları noktadan, suikast yapılacak yeri görüp göremeyecekleri hususlarının da araştırılmadığına dikkat çekilen raporda, savcı Bilgili tarafından yürütülen soruşturmada, maddi gerçeği ortaya çıkarmaya yönelik, delil araştırması yoluna da gidilmediği ifade edildi.

DEVLET SIRRI OLAN BELGELERİ İNCELEDİ

Raporda, "makul şüphe", "ihbarı destekleyen emarelerin olmaması", "somut olguların bulunmaması"na karşın, Bilgili tarafından, 25-26 Aralık 2009'da, içerisinde devlet sırrı niteliğinde bilgi ve belgeler bulunan Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığındaki 11 ve 16 numaralı arşiv ve çalışma odalarında arama, inceleme ve çözümleme talep edildiği anlatıldı.

SORUŞTURMA BAŞKA BİR AMAÇLA YAPILMIŞ

Talebin, şüphelilerin üzerine atılı suç açıkça belirtilmeden yapıldığı ifade edilen raporda, talep üzerine, hakim Kadir Kayan tarafından alınan kararlar doğrultusunda, Bilgili'nin yazdığı müzekkere ile suçla ilgisi olmayan kelimelerin aranması talebinde bulunulduğu, böylece soruşturmanın başka bir amaçla yapıldığı izlenimi oluşturulduğu ve hukuka aykırı hareket edildiği bildirildi.

Arama kararları öncesinde ve sonrasında, şüphelilerin ve müdafilerinin ifade ettikleri hususların Bilgili tarafından değerlendirmeye alınmadığı, bu şekilde savunma hakkının ihlal edildiği, cumhuriyet savcısının şüphelinin aleyhine ve lehine tüm delilleri toplayacağına ilişkin kanun hükmüne de açıkça aykırı davranıldığı kaydedildi.

"YASAL MEVZUATA AYKIRI"

Raporda, cumhuriyet savcısının soruşturma aşamasında devlet sırrı niteliğindeki bilgi veya belgeleri inceleme yetkisi bulunmadığından, bu aşamada bahsi geçen şekilde talepte bulunulmasının da yasal mevzuata aykırı olduğu vurgulandı.

Bilgili'nin, hakim Kayan tarafından başlatılan aramalar sürecinde, sürekli kozmik odaların bulunduğu yere geldiği anlatılan raporda, bu süreçte Kayan ile sürekli konuştuğu, bilirkişilerin seçimlerine ilişkin de görüşmeler yaptığı belirtildi.

Raporda, Bilgili'nin ifadesini aldığı şüphelilere, kozmik odadan hakim Kayan tarafından çıkarılan devlet sırrı niteliğindeki belgelere yönelik sorular sorduğu, bu şekilde bu belgelerden haberdar olduğunun anlaşıldığı ifade edilerek, soruşturma dosyasına konu suç ve suçlamalar ile ilgili olarak ise şüphelilere kapsamlı sorular sorulmadığı kaydedildi.

Raporda, 16 numaralı odada, 3 yıl kadar sonra mahkemeden alınan karar doğrultusunda, "devlet sırrı" kavramına değinilmeksizin yeni ve yeterli bir delil bulunmadan, tekrardan arama yapıldığı belirtilerek, devlet sırrı niteliğindeki bazı bilgi ve belgelere el konulduğu, bir kısım bilgi ve belgelerin Genelkurmay Başkanlığına kademeli olarak iade edildiği aktarıldı.

Bilgili'nin, ilk aramadan 3 yıl kadar sonra yapılan aramada, devlet sırrı niteliğindeki dijital verileri, yasa ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak yaklaşık 9 ay beklettikten sonra emanete aldığına işaret edilen raporda, bu verilerin soruşturma dosyası kapsamında herhangi bir görevi bulunmayan üçüncü kişi konumundaki bilirkişilerce incelenmesi sağlanarak kopyalarının çıkartılmasına izin verdiği ifade edildi.

"BELGELER ALBAY KÖSE TARAFINDAN TESLİM EDİLDİ"

Raporda, söz konusu bilgi ve belgelerin FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse tarafından Bilgili'ye teslim edildiği bildirildi.

El konulan "imaj hard disk" içerisinde, yürütülmekte olan soruşturmayla ilgili bilgi veya belgelerin bulunmadığı, bulunması halinde dahi soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı tarafından söz konusu bilgi ve belgelerin incelenemeyeceği vurgulanan raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

"Yapılan tüm bu tespitler neticesinde, savcı Bilgili'nin, içeriği sahte olarak düzenlenen ihbar tutanağına dayanarak, savunmada ileri sürülen delilleri araştırmadan, soruşturma kapsamındaki şüphelilerin savunma haklarını da açıkça ihlal ederek, lehe yönünde delil toplama görevini de yerine getirmediği anlaşılmıştır. Bilgili'nin yanlı olarak hazırlanan kolluk değerlendirme tutanaklarına itibar ederek, dosya içeriğiyle örtüşmeyen zıt bir şekilde yapılan yorum ve değerlendirmelerle, içerisinde devlet sırrı niteliğinde bilgi ve belgeler bulunan Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığındaki 11 ve 16 nolu arşiv ve çalışma odalarında, hukuka aykırı yollarla, makul şüphe bulunmamasına karşın, arama ve el koyma yaparak buradaki bilgi ve belgeleri temin ettiği belirlenmiştir. Bilgili'nin, elde ettiği bu bilgi ve belgeleri soruşturma kapsamında herhangi bir görev ve yetkisi bulunmayan, FETÖ/PDY içerisinde yer alan, 'Balyoz, Askeri Casusluk, Poyrazköy, Ergenekon ve OdaTv' gibi davalarda bilirkişilik yapan ve taraflı bilirkişi raporu hazırladığı iddiası bulunan, TÜBİTAK tarafından iş akdine son verilen Ünal Tatar isimli şahsa, soruşturma dosyasında herhangi bir görevi ve yetkisi olmamasına rağmen adliyede inceleterek imaj almasını sağlamak suretiyle bu bilgi ve belgeleri elde ederek öğrenmesine neden olduğu anlaşılmıştır."

"DEVLET SIRRI NİTELİĞİ TAŞIYAN BELGELER AKOĞUZ'A VERİLDİ"

Bilgili'nin, kamuoyunda "cemaat tarafından yapıldığı" belirtilen soruşturma dosyalarında bilirkişilik görevi yapan, FETÖ/PDY içerisinde yer alan ve görev yaptığı TÜBİTAK tarafından iş akdi sona erdirilen Burak Akoğuz'u bilirkişi olarak görevlendirdiğine işaret edilen raporda, devlet sırrı niteliğindeki bilgileri bu kişiye de verdiği bildirildi.

"Kozmik oda" soruşturması sürecinde Mustafa Bilgili ile Şadan Sakınan'ın sürekli telefonla irtibat halinde bulunduğuna değinilen raporda, "Bu görüşmelerin sonrasında da Mustafa Bilgili ile güvenlik güçleri arasında görüşmeler yapıldığı, ayrıca dosyada resmi bir görevlendirmesi bulunmayan ancak Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili tarafından devlet sırrı niteliğindeki 'imaj hard disk'in kopyalanması ve kendisine verilmesi sağlanan Ünal Tatar isimli şahıs ile Mustafa Bilgili arasında yapılan görüşmeler öncesi ve sonrasında da Bilgili ile Sakınan'ın irtibat halinde oldukları anlaşılmıştır." ifadesi kullanıldı.

MESLEKTEN ÇIKARILMALARI İSTENDİ

Bilgili ve Sakınan'ın yanı sıra Ankara Hakimi Hasan Şatır, emekli hakim Selahattin Türkeli, Ankara Hakimleri Nihal Uslu, Halil İbrahim Kütük, Abdullah Bahçeci, eski Ankara halen de Denizli Hakimi Dündar Örsdemir ile ilgili "meslekten çıkarılma" istemli raporun sonuç bölümünde şunlar kaydedildi:

"Tüm 'kozmik oda' soruşturması sürecinde yapmış oldukları işlemleriyle FETÖ/PDY içerisinde yer alarak hareket etmek suretiyle, içerisinde devlet sırrı niteliğinde bilgi ve belgeler bulunan kozmik odada arama yapılarak bu bilgi ve belgelerin hukuka aykırı yollarla ele geçirilip askeri ve siyasal casusluk amacıyla temin edilip açıklanması eylemine, soruşturma ve değerlendirme kapsamındaki hakimler, cumhuriyet savcıları ve diğer kişilerle birlikte hareket ederek müşterek fail olarak katıldıkları tespit edilmiştir. Bu itibarla, haklarında kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin mevcut bulunması ve bu şekilde mesleğe olan genel saygı ve güveni gidererek, mesleğin şeref ve nüfuzunu veya şahsi onur ve saygınlıklarını yitirdiği, memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte hareket ettiği ve nihayetinde hakkındaki iddiaların sübut bulduğu anlaşılmıştır."

DİKKAT ÇEKEN PARA TRANSFERİ

Öte yandan, HSYK raporunda, Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca soruşturmayı yürüten hakim ve savcılara ilişkin hazırlanan ve dikkat çekici bulunarak HSYK'ya gönderilen mali analizlere de yer verildi.

Bu kapsamda, dönemin Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'ye ilişkin mali analiz raporunda, Bilgili'nin hesabından haziran 2013'te bir şirkete 300 bin lira tutarında EFT yapıldığı, işlemin açıklamasında "29.05.2013 tarihinde gelen buğday avansı iadesi" yazdığı belirtildi.

Bilgili'nin 29 Mayıs 2013'te İstanbul Arnavutköy'de tapu alış kaydı bulunduğu anlatılan analiz raporunda, bu işleme ilişkin havale ve EFT bilgisinin tespit edilemediği, 29 Mayıs-3 Haziran 2013'te gerçekleşen bu işlemlerin mahiyetinin anlaşılamadığı ve bu durumun dikkat çekici olduğu bildirildi.

Dönemin Ankara Hakimi Hasan Şatır'a ilişkin mali analiz raporunda ise Şatır'ın 100 bin lira tutarında 4 farklı ihtiyaç kredisi kullandığı tespitine yer verildi. Bu kredi tutarlarından talimatla bir şahsa 187 bin lira ödeme yapıldığı anlatılan analiz raporunda, kredi taksitlerinin ödeme yapılan bu kişinin hesabından virman ile tahsil edildiği belirtildi. Söz konusu şahıs hakkında veri tabanında yapılan araştırma neticesinde ulaşılan istihbari bilgilere göre, şahsın 3. kişilere ait banka ödemelerini ve gayrimenkul işlemlerini şahsına ait bireysel hesaptan gerçekleştirdiğinin ifade edildiği belirlendi.

457 BİN 500 LİRA...

Eski Ankara Hakimi Dündar Örsdemir'in de bir şahsa 5 farklı işlemle toplam 457 bin 500 lira tutarında havale gönderdiği, MASAK veri tabanında yer alan istihbari bilgilere göre, bu şahsın şirket sahibi olduğu, ticari işlemlerini şirketin hesabında değil bireysel hesabında yürüttüğü, alım-satım işlemlerinden gayriresmi aldığı bedelleri bireysel hesabında değerlendirmiş olabileceğinin belirtildiği aktarıldı.

Analiz raporları doğrultusunda, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamında Bilgili, Şatır ve Örsdemir hakkında, HSYK Teftiş Kurulu Yönetmeliği uyarınca, bu eylemlerle ilgili ihbarda bulunulması gerektiği düşünülerek, konunun HSYK'ya bildirildiği ifade edildi.

Raporda, tüm bu nedenlerle soruşturma maddesindeki hususlar sübut bulduğundan, kapatılan Ankara CMK 250. Maddesi ile yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği eski Cumhuriyet Savcısı, halen Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili hakkında 2802 Sayılı Yasanın 69. maddesi uyarınca meslekten çıkarma cezası uygulanması ve kovuşturma yapılması istendi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...