'Silahları askere teslim edin' diyen emniyet müdürü tutuklandı

Düzenleyen:
'Silahları askere teslim edin' diyen emniyet müdürü tutuklandı

GÜNDEM Haberleri

Edirne'de askeri darbe girişiminin ardından gözaltına alınan ve dün adliyeye sevk edilen 18 polisten Enez İlçe Emniyet Müdürü Atilla Ayyavuz ile komiser yardımcısı Mehmet İlkay tutuklandı. İlkay’ın cüzdanında iki 1 dolarlık banknot bulunurken, Atilla Ayyavuz’un ise darbe girişimi gecesi polis memurlarına "Askerler gelirse direnmeyin, silahlarınızı teslim edin" diye talimat verdiği ortaya çıktı.

Askeri darbe girişiminin ardından Edirne Emniyet Müdürlüğü’nce açığa alınan aralarında 2’nci ve 3’üncü sınıf emniyet müdürleri ile emniyet amirlerin de bulunduğu 18 kişi ifade alma işlemlerinin ardından dün adliyeye sevk edildi. Yaklaşık 7 saat süren yargılamanın ardından Selçuk Öztürk, Arif Köse, Serdar Danacı, Yunus Emre Aydın ve Tayfur Özdemir savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı. Diğer şüpheliler ise nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Burada ifadeleri alınan polislerden Ramazan Dinç, Özgür Yıldız, Osman Şahin, Osman Zor, Mehmet Ali Altıntaş, Mahir Yücetürk, Caner Aksungur, Halil Öksüz, Cemil Öncü, Alparslan Bulduk ve Ahmet Arıcan yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

ASKERLERE DİRENMEYİN TALİMATI

Askeri darbe girişimi gecesi Enez’de polis memurlarına "Askerler gelirse direnmeyin, silahlarınızı teslim edin" diyerek talimat verdiği belirtilen Enez İlçe Emniyet Müdürü Atilla Ayyavuz suçlamaları kabul etmedi. İfadesinde 19 yıldır polis olduğunu ve personelin söylediklerini yanlış anlamış olabileceğini anlatan Atilla Ayyavuz, “Görev yaptığım sürece herhangi bir yapı ile ilişkim olmadı. Bu olaylarını kınıyorum. Personele darbe girişimi gecesi şu an için durumun ne olduğunun belli olmadığını, temkinli ve duyarlı davranmamız gerektiğini söyledim. Arkadaşlar benim söylediğimi yanlış anlamış olabilir. Olay gecesi sabaha kadar görev yaptım. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

'Silahları askere teslim edin' diyen emniyet müdürü tutuklandı

“ENGELLEMEKLE GÖREVLİYDİ”

Mahkeme ise Atilla Ayyavuz’un darbe girişimini engellemekle görevli olmasına rağmen emri altındaki memurlara yönelik asker geldiğinde direnmemelerini ve silahlarını teslim etmeleri konusunda talimat vererek FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım ettiğinin tespit edildiğini ifade ederek tutuklanmasına karar verdi.



CÜZDANININDA İKİ ADET 1 DOLAR BULUNDU
Tutuklanan komiser yardımcısı Mehmet İlkay’ın cüzdanında ise iki adet F ve B serisi 1 dolarlık banknot bulundu. Savcılık ifadesinde para koleksiyonu olduğunu anlatan İlkay, silahlı terör örgütüne üye olma suçlamasını kabul etmeyerek, “Ben 1 doların örgütsel haberleşme olduğunu basından gördüm. 1 dolarları tahminen 2007 yılında sarraftan aldım. Kağıt ve demir para koleksiyonu olarak para biriktiriyorum. Mısır, Suudi Arabistan ve bizim kullandığımız eski paralarım da var. Euro ve Pound gibi Avrupa paraları var. Açığa alındığımda polis kokartı ve kimlik kartımı aldılar. O cüzdanımın içinde 1 dolarlar bulundu. Örgütsel bir şey olsaydı zaten eve gittiğimde imha ederdim” dedi. Tutuklanan Atilla Ayyavuz ve Mehmet İlkay, işlemlerinin ardından cezaevine konuldu. Soruşturma sürüyor.

DARBE SORUŞTURMASINA 67 TUTUKLAMA

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, askeri darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında aralarında polis, asker, savcı, hakim ve kamu kurum çalışanlarının da bulunduğu 67 kişinin tutuklandığını açıkladı. Savcılık açıklamasında, “Edirne il merkezi ve ilçelerinde, kamu ve özel kurumlarda görev yapan toplam 67 zanlı tutuklandı. 67 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi, tutuklananlardan 28 kişi Hakim-Savcı, 9 kişi değişik rütbelerde askeri personel, 13 kişi değişik rütbelerde polis memuru, 17'si ise kamu ve özel teşebbüsteki diğer meslek gruplarından olduğu, soruşturmaların çok yönlü olarak devam ettiği, kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

KIRKLARELİ’DE 19 GÖZALTI

Öte yandan Kırklareli’de sürdürülen FETÖ/PDY silahlı terör örgütü soruşturması kapsamında 5’i 3’üncü sınıf emniyet müdürü, 7 komiser yardımcısı, 1 başpolis ve 6 polis memuru olmak üzere 19 kişi gözaltına alındı. Aynı soruşturma kapsamında 5 polisin firar ettiği belirlendi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...