'Darbe girişimi tüm İslam ümmetini hedef almıştır'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Darbe girişimi tüm İslam ümmetini hedef almıştır'

GÜNDEM Haberleri  / AA

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Karadaği, "Darbe girişimini kınıyoruz ve meşru yönetimin yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Bu darbe girişimi, sadece Türkiye'yi değil tüm İslam ümmetini hedef almıştır." dedi.

Konya'da devam eden ve 25 ülkeden 63 alimin katıldığı Dünya Müslüman Alimler Birliği Toplantısı'nın sonuç bildirgesi, Birliğin Genel Sekreteri Muhyiddin Ali Karadaği tarafından düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

Türkiye'de gerçekleşen başarısız darbe girişimini kınayan ilk uluslararası kuruluşun, Dünya Müslüman Alimler Birliği olduğunu belirten Karadaği, "Darbe girişimini kınıyoruz ve meşru yönetimin yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Bu darbe girişimi, sadece Türkiye'yi değil tüm İslam ümmetini hedef almıştır. Türk halkının ilham verici hürriyet savunmasını ve iradesini takdir ediyoruz. Tüm ülkeleri ve özellikle İslam ülkelerini kendi demokrasilerini ilerletmeye davet ediyoruz. Halkların ilerlemesini durduran askeri darbe girişimlerini desteklemek caiz değildir." diye konuştu.

Libya, Yemen, Bangladeş, Suriye, Orta Afrika, Mısır, Irak ve diğer bazı ülkelerde yaşanan sıkıntılar ile iç karışıklıklara değinen Karadaği, İslam ülkelerinde meydana gelen fitnelerin yabancı eller aracılığıyla olduğunu söyledi.

Vicdan sahipi kişilerin bu çatışma ve insan hakları ihlallerini durdurması gerektiğini belirten Karadaği, İslam dünyasındaki tüm tarafları, "Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılın" ayeti etrafında birleşmeye davet etti.

Karadaği, İslam dünyasındaki ayrılıkların sona ermesi ve birlik olmanın önemine vurgu yaparak, "Dünya Müslüman Alimler Birliği, mezheb ayrılıklarını körükleyen siyasetleri ve mezheb ayrılıklarına davet eden çağrıları eleştirmekte, savaşlara neden olan bu mezhepsel ayrılıkları şiddetle kınamaktadır. Irak'ta, Suriye'de ve Yemen'de yaşanan durum bu ayrılıklardan kaynaklanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Suriye'de yaşananlar

Karadaği, Suriye'deki terörün kaynağının Suriye rejimi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Suriye rejimi orada olduğu sürece terör devam edecektir. Dünyanın şerefli ve vicdan sahibi insanlarına, Suriye halkının yanında durmaları gerektiğini belirtiyoruz. Suriye muhalefetini, katilleri devirmek için safları birleştirmeye davet ediyoruz. Mevcut Suriye rejimine halen yardım etmeye devam eden ülkeleri de bu yardımlarını kesmeye davet ediyoruz. Suriyelilerin sığındığı ülkeleri, Suriyelilerin eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçlarını gidermeye davet ediyoruz. Özellike Türkiye Hükümeti'ni ve halkını, Suriye halkına yapmış oldukları yardımlardan dolayı takdir ediyoruz."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...