Rio Olimpiyat Oyunları göz kamaştıran bir açılış töreniyle başladı

Düzenleyen:
Rio Olimpiyat Oyunları göz kamaştıran bir açılış töreniyle başladı

SPOR Haberleri

Maracana Stadı'ndaki koreografi, havai fişek ve lazer gösterilerini canlı izleyen 3 milyar kişi adeta büyülendi. Seremonide Türk bayrağını Rıza Kayalp taşıdı.

2016 Rio Olimpiyat Oyunları, ev sahibi Brezilya'nın kültür ve tarihi ile doğa temalı gösterilere sahne olan açılış töreniyle başladı. Rio de Janeiro şehrindeki tarihi Maracana Stadı'nda gerçekleştirilen törenin direktörlüğünü, film yönetmeni Fernando Meirelles, koreografisini ise ünlü gösteri sanatçısı Deborah Colker gerçekleştirdi. Brezilyalı modeller Gisele Bündchen ve Lea T'nin de yer aldığı tören için geri sayım içeren gösterinin ardından müzisyen Paulinho da Viola, orkestra eşliğinde Brezilya ulusal marşını seslendirdi. Marş sırasında Brezilya bayrağı göndere çekilirken, 60 Brezilyalı sporcu da ülke bayraklarıyla gösteri alanına giriş yaptı. Farklı müzik ve dans türleri eşliğinde sahnelenen gösterilerde, Brezilya’daki yaşam tarzının yıllar içindeki gelişimi konu alındı. Yağmur ormanlarındaki yerlilerden başlayarak, Portekizlilerin keşfinin ardından Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'dan göç alan Brezilya'nın modernleşme hareketleri gösterildi. 

Sosyal medyayı salladı

Son yıllardaki hızlı modernleşme yüzünden meydana gelen küresel ısınma problemine de dikkat çekilen törende, modern dünya şartlarının doğaya verdiği zararlar, Brezilya'nın yerel dövüş sanatı olan capoire ile 3 boyutlu olarak vurgulandı. Özellikle bu gösteri stattan büyük alkış aldı. Dünya genelinde yaklaşık 3 milyar kişinin izlediği açılış töreni, sosyal medyada da gecenin en çok konuşulan konusu oldu. Açılış töreninde sergilenen gösterilerde 35 binden fazla kişi görev yaptı. 12 samba okulunun dahil olduğu törende, yaklaşık 5 bin 500 kostüm kullanıldı. Açılış töreni öncesi ve sırasında Maracana Stadı'nın çevresi başta olmak üzere Rio de Janeiro kentinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Polisler tarafından stada giden birçok yol kapatılırken, seyirciler ve basın mensupları belirlenen yollarda güvenlik çemberinden geçirilip, x-ray cihazları ile arandıktan sonra stada girebildi.

Albayrak selamı

Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde 206 ülke ve sığınmacılar için oluşturulan takımın sporcuları, oyunların  kurucu ülkesi Yunanistan'ın ardından alfabetik sıraya göre geçite katıldı. Stada 193. sırada giren Türk kafilesinin önünde bayrağımızı, milli güreşçi Rıza Kayaalp taşıdı. Milli sporcular, ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak stadı selamladı. Öte yandan kariyerinde 5. defa boy göstereceği Yaz Olimpiyat Oyunları'nın en çok madalya kazanan (22) sporcusu ABD'li yüzücü Michael Phelps, ülkesinin bayrağını taşıdı. Rafael Nadal (İspanya) ve Andy Murray de (Büyük Britanya) ülkelerinin bayraklarını taşıyan yıldız isimler oldu.

Rio Olimpiyat Oyunları göz kamaştıran bir açılış töreniyle başladı

­­Milli güreşçiler çok iddialı

Türkiye Kadın Milli Güreş Takımı Teknik Direktörü İsmail Kosukoğlu, "Olimpiyatlarda en iyi dereceyi elde etmeyi amaçlıyoruz" dedi. Trakya Birlik Spor Kulübü tarafından Edirne'de bir restoranda düzenlenen moral yemeğinde açıklamalarda bulunan Kosukoğlu,  Salı günü Rio'ya uçacaklarını, 2016 Olimpiyat Oyunları'nda milli güreşçilerin 17 Ağustos'ta mindere çıkacağını kaydetti. Kosukoğlu ayrıca Kadın Milli Güreş Takımı'nın Türkiye'yi Rio'da 5 güreşçiyle temsil edeceğini hatırlattı.

Basın çadırına mermi geldi

2016 Olimpiyatları ilk gününde skandal bir gelişme yaşandı. Binicilik müsabakalarının yapıldığı bölgedeki basın çadırına bir mermi isabet etti. Olay anında merkezde bulunan gazeteciler büyük korku yaşarken, yaralanan olmadığı açıklandı. Rio de Janeiro emniyeti, merminin nereden geldiğini araştırdıklarını ve büyük ihtimalle hipodrom yakınlarındaki Deodoro askeri bölgesinden ateş edilmiş olabileceğini açıkladı. Öte yandan yaz olimpiyatları sebebiyle Rio de Janeiro şehrinde protesto gösterileri yapıldı.

Meşaleyi De Lima yaktı

Olimpiyat meşalesini eski atlet Vanderlei Cordeiro De Lima yaktı. Brezilya'nın teniste eski dünya 1 numaralarından Gustavo Kuerten, stada getirdiği meşaleyi eski kadın basketbolcu Hortencia Marcari'ye verdi. De Lima'nın Marcari’denteslim aldığı meşale, stat çatısı altına konulduktan sonra enerji kaynağı güneşi temsil eden spiral şeklindeki düzeneğe yerleştirildi.

Dilara ve Bekir veda etti

2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda judoda 60 kiloda mücadele eden Bekir Özlü, ilk turda Büyük Britanyalı Ashley McKenzie'ye yuko ile, 48 kiloda tatamiye çıkan milli judocu Dilara Lokmanhekim ise Meksikalı Carrillo'ya ipponla kaybetti ve elendi. Yüzücümüz Viktoria Zeynep Güneş, kadınlar 400 metre karışıkta, Nezir Karap da erkekler 400 metre serbestte elemeleri geçemedi. Büyük Britanyalı Peaty, erkekler 100 metre kurbağalamada 57.55'le dünya rekoru kırdı. 

Periler'den kötü başlangıç

A Milli Kadın Basketbol Takımı, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları A Grubu’ndaki ilk maçında Fransa'ya 55-39 mağlup oldu. Karşılaşmaya iyi başlayan ve ilk çeyrekte bir ara 10 farklı öne geçen ekibimiz 2. periyoda 16-8 galip girdi. Bu periyotta sadece 3 sayı bulabilen Periler savunmasında da aksayınca soyunma odasına 22-19 mağlup döndü. Bahar ve Nevriye'nin sayılarıyla tekrar 26-22 öne geçen milliler rakibin dış atışlarına engel olamadı. Son çeyreğe 41-35 mağlup başlayan ay-yıldızlı ekibimiz Miyem, Epoupa, Ayayi, Bouderra ve Yacoubou'nın sayılarıyla maçtan 55-39 mağlup ayrıldı.

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...