AVM cirolarında rekor yükseliş

Düzenleyen:
AVM cirolarında rekor yükseliş

Ekonomi Haberleri

AVM ciro endeksi, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.5 yükselirken, en yüksek ciro artışı yüzde 23 ile giyim kategorisinde yaşandı.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin haziran ayı sonuçları açıklandı. Buna göre endeks, haziranda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13.5 artarak 194 puana ulaştı. Aynı dönemde AVM'lerdeki kiralanabilir alanlarda metrekare başına düşen cirolar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.1 arttı. Verimlilik, İstanbul'da 843 lira, Anadolu'da ise 668 lira olarak gerçekleşirken, Türkiye ortalaması 738 lira olarak hesaplandı. Çeyrek bazında da metrekare başına düşen cirolarda artış yaşandı. AVM'lerdeki kiralanabilir alanlarda metrekare başına düşen cirolar 2016 yılının ikinci çeyreğinde, 2015'in aynı dönemine kıyasla yüzde 9 artarak 726 liraya ulaştı. Kategoriler bazında endeks bu yılın haziran döneminde yüzde 13'lük artış gösterdi. En yüksek ciro artışı yüzde 23'lük yükselişle giyim kategorisinde yaşandı. Aynı dönemde ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 22, yiyecek kategorisinde yüzde 8, AVM'lerdeki diğer alan cirolarında yüzde 5, hipermarket kategorisinde ise yüzde 2'lik artış kaydedilirken, teknoloji hipermarket ciroları yüzde 5 düşüş gösterdi. Ziyaret sayısı endeksi haziranda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2.1 azaldı.

EKONOMİ GÜNDEMİ

Perakende ticarete çekidüzen

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliği, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, perakende ticarette indirimli veya promosyonlu satış kampanyalarının süresi, iş yeri açılışı, devri, kapanışı, adres veya faaliyet konusu değişikliğinde üç ayı, tasfiye durumunda ise altı ayı geçemeyecek. Perakende işletmeler başlangıç ve bitiş tarihi belli olmayan indirimler yapamayacak. İndirimli veya promosyonlu satış kampanyasının fiyat etiketi gibi araçlar dışında, afiş, pankart ve benzeri araçlarla ilan edilmesi halinde bu araçlarda, kampanyanın başlangıç ve bitiş tarihine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yer verilecek. İnternet sitesinde yapılan ilanlarda da kampanyanın başlangıç ve bitiş tarihi belirtilecek. Büyük mağaza veya zincir mağazaların başkalarına ürettirerek işletmesinin adıyla veya markasıyla iş yerinde satışa sunduğu ve fiyat, ambalaj veya tanıtımı üzerinde kontrole sahip olduğu ürünler, mağaza markalı ürün olarak kabul edilecek.

Garanti Bankası kodlama eğitimiyle beceri kazandırıyor

Garanti Bankası, Bahçeşehir Üniversitesi işbirliği ile 8-13 yaş arasındaki 30 çocuğa “Tasarım Odaklı Düşünme” temalı kodlama eğitimi verdi. Eğitime katılan çocuklara önce Scratch yazılım geliştirme platformu ve programlama dili öğretildi. Ardından, LEGO’nun WeDo 2.0 setinden yararlanarak birer robot yapmaları ve bunu çalıştıracak kod yazmaları istendi. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer, teknolojinin içine doğan Z kuşağının erken yaşlardan itibaren programlama dilinin temel prensiplerini öğrenmesinin donanımlı nesiller yetişmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

TAV Küba'daki iki havalimanı için masaya oturuyor

TAV Havalimanları, Groupe ADP ve Bouygues Batiment International’den (BBI) oluşan konsorsiyum, Küba’nın başkenti Havana’da yer alan Jose Marti Uluslararası Havalimanı’nın geliştirilmesini ve işletmesini kapsayan proje için görüşmelere davet edildi. TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, 17 ülkede 70 havalimanında yer aldıklarını belirterek, “Yaklaşık bir yıldır takibimizde olan iki havalimanının geliştirilmesi ve işletmesi için, Fransız ortağımız ADP ve Küba’da önemli inşaat projelerine imza atmış olan BBI ile birlikte münhasıran görüşmelere başlamak üzere davet aldık. Havana Jose Marti Havalimanı’nın yenilenmesi, geliştirilmesi ve işletmesiyle ülkenin batısında yer alan San Antonio de los Banos havalimanın geliştirilmesi için görüşmeler yürüteceğiz. Şu an yılda yaklaşık 5 milyon yolcuya hizmet veren Havana Havalimanı’nın kapasitesinin 2020’de 10 milyonun üzerine çıkarılması hedefleniyor” dedi.

Vestel, beyaz eşya ve elektronikle %24 büyüdü

Yılın ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıklayan Vestel, cirosunu yüzde 24 yükseltti. 2016 6 aylık konsolide cirosu 4.6 milyar TL’ye ulaşan şirketin faaliyet kârı 322 milyon TL olurken, net kârı aynı dönemde 187 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.  Finansal sonuçları değerlendiren Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, “Ekonomideki belirsizlikler ve dalganmalara rağmen konsolide gelirimizi yüzde 24 oranında artırırken, ihracatta yüzde 25’lik bir artışla tüketici elektoniğindeki lider konumumuzu korumaya devam ettik. Beyaz eşya gelirlerimiz yüzde 26 artarken elektronik gelirlerimiz de yüzde 23 arttı. Avrupa’da TV pazarı yüzde 5’e varan küçülme oranları yaşarken biz Avrupa’da yüzde 30’un üzerinde büyüdük” dedi.

Türkiye Finans, yılın ilk yarısında kârını %56 artırdı

Çoğunluk hissesi National Commercial Bank’a (NCB) ait olan Türkiye Finans, yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre kârını yüzde 56 artırarak 112.7 milyon TL’den 176 milyon TL’ye çıkardı. Bankanın, geçtiğimiz yıl sonunda 38.6 milyar TL olan aktifleri yüzde 4.6 büyümeyle 40.4 milyar TL’ye ulaşırken, kullandırılan fonlar 28.3 milyar TL olarak gerçekleşti. Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdür Vekili Abdüllatif Özkaynak, yılın ilk yarısında gerçekleşen kârlılık artışıyla birlikte özkaynakların da 2015 yıl sonuna göre yüzde 7.1 artarak, 3.6 milyar TL’ye yükseldiğini söyledi.

İlk yarıda aktifleri 23 milyar lirayı aştı

Şekerbank’ın toplam aktifleri yılın ilk yarısında 23.1 milyar TL oldu. 2016’nın ikinci çeyreğinde toplam mevduatı 15 milyar TL'ye ulaşan Şekerbank’ın, toplam kredi hacmi ise 16 milyar TL’yi aştı. Bu yılın ilk altı ayı itibariyle 20.8 milyon TL net kar elde eden Şekerbank’ın özkaynakları yıllık yüzde 6 büyüme ile 2.6 milyar TL’ye ulaştı. Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, 2016 Haziran sonu itibariyle bu yıl ilk kez finansal hizmet sağladıkları işletme ve çiftçi sayısının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 36 yükseldiğini kaydetti.

Türk Telekom'a "medya ilişkileri" ödülü

Türk Telekom, Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA) tarafından dağıtılan, ‘IPRA Golden World Awards 2016’da ‘Medya İlişkileri’ kategorisinde büyük ödüle layık görüldü. Şirket, 2016 yılı başında; mobil, internet, telefon ve TV hizmetlerini tek marka çatısı altında birleştirme ve yeni marka kimliğini tanıtma amacıyla gerçekleştirdiği basın iletişimi çalışmalarıyla ödülün sahibi oldu.

"TANAP ve PETKİM'i bitirmek istediler"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, 15 Temmuz’un, devletin yeniden yapılanması için milat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin düzenlediği konferansta konuşan Ertem; FETÖ'nün 15 Temmuz’da açığa çıkmaması durumunda TANAP'ı engelleme, PETKİM'i yok etme gibi hedeflerinin olduğunu söyledi. Ertem, "FETÖ’nün en ciddi yapılanmalarından biri Azerbaycan’da. Hazar-Şahdeniz kaynakları, Azerbaycan’ın bağımsızlığı için çok önemli. TANAP ile bu kaynaklar taçlanacak. Örgüt, bu projeleri önlemek istedi. Ama şu an PETKİM, küresel şirket olma yolunda hızlı adımlar atacak" dedi.

Yıldız Holding'den şehit yakınına vefa

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, '15 Temmuz demokrasi şehitleri'nin yakınlarına işe alımda öncelik vereceklerini açıkladı. Twitter'dan açıklama yapan Ülker, "Hayatını demokrasi uğruna feda eden şehitlerimize vefamız olmalı. Yaptıkları fedakârlığı anlatabilmemizin, karşılığını verebilmemizin bir yolu yok. Geleceğimizi korudular. Rahat uyumaları için bizlerin de onların yakınlarının geleceklerine sahip çıkmamız lazım. Şehitlerimizin birinci derece yakınlarına destek olmak için işe alımda öncelik vermek istiyorum. Onlar sayesinde fedakârlığın ne olduğunu hep hatırlayacağız" dedi.

Yerli kamyon piyasaya giriyor

Yıllardır otomotiv sektöründe dizayn, montaj ve mobil yazılım konularında faaliyet gösteren Ar Karsa AŞ, arazi tipi kamyon üretiminde de iddialı hale geldi. Genel Müdür Özgür Rafi, "Firmamız edindiği tecrübeler ve uluslararası deneyimleri sonucu, tamamen bize ait bir araç yapma konusunda faaliyete başladı. Bize ait diyoruz, çünkü yerli üretim, Türk olan bir araç... Kendi aks sistemlerimizi tasarlayıp üretimini yaparak, bu yolda en büyük adımı atmış durumdayız. Arazi tipi kamyon ve iş makinesi gurubuna yöneldik. 3.5 tondan 50 tona kadar taşıma kapasitesine sahip araçlarımızın üretimini tamamladık. Araçlarımız satışa sunulmaya başlandı. Yurt içi bayi ve servis için görüşmelerimiz de sürüyor" dedi.

Borçların yapılandırılması herkese kazandıracak

İş dünyası, "borçların yapılandırılması" hususundaki kanun ile hem devletin hem de işletmelerin kazanacağını belirtiyor. İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, "Ülkemizdeki firmaların yüzde 90’a yakını küçük ve orta ölçekli. Çoğunun finansal kaynaklara erişimi zor. Borç yapılandırması ile hem devletimizin alacak tahsili hızlanacak hem KOBİ'lerin üzerindeki yük hafifleyecektir. Borcunu makul şartlarla ödeyen firmalarımızın yatırım motivasyonu artacak. Rahat nefes alabilecek, önünü daha net görebilecek, taze başlangıç yapabilecekler" diye konuştu. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da vergi barışı ile devletin kasasına girecek kaynağın kamu yatırımlarında kullanılacağını belirterek, "Kısa vadede en azından 75 milyar lira toplansa, hepsi kâr" dedi.

 

Emekli olmak isteyen esnaf kredi istiyor

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, emekli olmak isteyen Bağ-Kur'luların prim borçlarını ödemesi için kredi verilmesi gerektiğini belirtti. "Borç yapılandırması" kanunundan milyonlarca vatandaşın yararlanacağını kaydeden Palandöken, "Yasa yürürlüğe girdiğinde, prim borçları olması sebebiyle yaşlılık aylığı bağlanamayan esnafa emeklilik imkânı sağlanacak. Sadece prim borcu 72 milyar lira. Şu an emekliliği gelmiş prim borçlusu 90 bin Bağ-Kur'lu var. Çoğunun bunu ödeyebilecek durumu yok. Emekliliği gelip de prim yapılandırması yapacaklar için, emekli maaşına bağlı, düşük faizli kredi vermelidir" dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...