'Gerekirse yatırımcıya özel liman yapılacak'

Düzenleyen:
'Gerekirse yatırımcıya özel liman yapılacak'

Ekonomi Haberleri

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Stratejik alanlarda yapılacak yatırımlar için sınırlı sayıda şirket ile görüşeceğiz. Bölgesel ya da sektörel değil, nokta teşvikler olacak” dedi

Yücel Kayaoğlu ANKARA

Hükümetin, "Önlerine Turkuaz halı serilecek" diye nitelendirdiği yeni yatırım teşviklerinin detaylarının önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Yarın yapılacak Bakanlar Kurulunda son şekli verilecek" dedi. Bazı gazetecilerle sohbetinde konuyla ilgili bilgi veren Zeybekci, şunları anlattı:

"16 Temmuz’da bunları netleştirecektik. Ancak darbe girişimi sebebiyle ertelemek zorunda kaldık. Bugüne kadar hiç yapılmayan teşvik uygulamalarını devreye sokulacak. Türkiye’nin öngördüğü stratejik sektörlere yönelik olacak. Bunlar savunma, petrokimya, metalurji, elektrik, elektronik, yenilebilir enerji teknolojileri, sağlık teknolojileri, ilaç sanayi, tarıma dayalı sanayi gibi alanları kapsayacak. Türkiye olarak sınırlı sayıda şirketle, Başbakan'ın başkanlığında pazarlık edilecek. Yatırımcıya soracağız; sen ne istiyorsun? Arazi mi, kredi karşılığında faiz desteği mi, enerji garantisi mi, 20 yıllık vergi muafiyeti mi, liman mı, demir yolu mu... Teknik olarak ucu açık. Yani belirlenmiş bir şey yok. Bölgesel ya da sektörel değil, nokta teşvikler olacak. Karşı tarafın talebine bağlı olarak, ama tabii ki bizim de uygun göreceğimiz şekilde, öyle dağları denizleri isterse değil, gerekliliğine bakacağız. Özel seçilmiş sektörlerde, belirlenmiş kapasitelerdeki şirketlere verilecek bunlar. Örneğin bugünkü talebin, tüketimin, cari açığın belli. Önümüzdeki 10 yıl boyunca Türkiye’nin ihtiyacı belli. 20 yılda varacağın yer belli. Buna göre marjinal maliyet, yani en iyi yatırım tutarı da teknik olarak belli. O noktada belirleyeceğimiz 6-7 firma ile oturup pazarlık edeceğiz."

"BUNDAN SONRA BÜYÜK TÜRKİYE KONUŞULACAK"

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 'Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda, Türkiye’nin güçlü imaj kampanyası gündeme geldi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katıldığı toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "15 Temmuz'dan sonra ekonomimizi nasıl daha iyi noktalara taşıyabiliriz, bu yönde Türkiye için bir imaj kampanyası yürütüyoruz. Ülkemizde siyasi anlamda birliktelik üst düzeye çıkmış durumda. Ekonomimizin çarkları böyle bir olay yaşanmamış gibi dönmeye devam ediyor. Hükümetimiz, reformları bir bir hayata geçirmeye devam ediyor. Bunu yurtdışına anlatmak zorundayız" dedi. Türk Ticaret Merkezlerinin, Türkiye imajını doğru yansıtabilecek kurumlar olabileceğini belirten Büyükekşi, "İlk olarak İran’da, 7/24 fuar mantığıyla çalışan Türk Ticaret Merkezleri kurmaya başladık. Şu anda ABD’de çalışmalarımızı yürütüyoruz. Önümüzdeki dönemde Dubai, İngiltere, Almanya, Japonya, Kenya, Rusya gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde bu merkezleri açmaya devam edeceğiz. Bunların ihracatımıza büyük katkısı olacak" şeklinde konuştu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, ihracatçıların çalışmalarını destekleyeceklerini aktardı. Zeybekci, "Türkiye’nin gerçeklerini anlatacağız. Bundan böyle Türkiye’nin yatırımları konuşulacak" dedi.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...