Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Aşırı sıcak astımı artırıyor

Düzenleyen:
Aşırı sıcak astımı artırıyor

SAĞLIK Haberleri

Astım ataklarının basit tedbirlerle engellenebileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Devrim Yağbasan, sağlıklı bir yaz geçirmenin yollarını anlattı…

Ziyneti KOCABIYIK

Aşırı sıcaklar ve nemli hava kronik hastalıkları olumsuz etkiliyor. Migren ve astım atakları özellikle nemli havalarda artarak, kimi zaman hayatı tehdit edecek boyutlara ulaşabiliyor. 

Astım hastalığının sıklıkla göğüste hırıltı ve ıslık sesi şeklinde hışıltı, nefes darlığı, gece öksürükleri, göğüste tıkanıklık ve baskı hissi ile kendini gösterdiğini söyleyen Memorial Antalya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Berna Devrim Yağbasan Türkiye’deki çocukların yüzde 10’unda, yetişkinlerin de yüzde 5’inde astım görüldüğünü belirterek, astım hastalarını aşırı sıcaklara karşı ikaz etti. 

NEM YÜZDE 60’TAN FAZLAYSA DIŞARI ÇIKMAYIN

Sıcak hava ve yüksek nem oranının astım belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olan tetikleyici faktörler arasında bulunduğunu işaret eden Dr. Yağbasan “Soğuk hava kadar, sıcak hava da solunum yollarını uyararak astım belirtilerini tetikleyebilir. Bunun yanı sıra aşırı nem özellikle evlerin içinde bulunan küf mantarları ve ev tozu akarları gibi alerji kaynaklarının üremesini kolaylaştırır ve böylelikle kişilerde alerjiye sebep olur. Astım hastalarının hava sıcaklığının 30ºC üstünde ve nem oranının %60’tan fazla olduğu zamanlarda, 10.00-17.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamasını tavsiye ediyoruz” dedi.

AKITAN SU BORUSU ASTIM KRİZİNİ TETİKLİYOR

Astımlı hastaların mutlaka bol su içmeye dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Dr. Yağbasan, terleme ile kaybedilen suyun yerine konulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca evde bir tesisat sorunu varsa mutlaka tamir edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Yağbasan, “Akıtan borular, küf mantarı gibi alerjiyi tetikleyebilecek ortamlar oluştururlar. Bu yüzden özellikle kapalı alanlardaki su sızıntısını ortadan kaldırmak gerekir” dedi. Dr. Yağbasan, astım hastalarının yaz tatilinde havası rahatlatıcı, nem oranı düşük bölgeleri tercih etmeleri konusunda uyararak, “Otelde kalınacak odaların da astım krizine yol açmayacak nitelikte olması gerekir. Otel odasında halı bulunmaması, yastıkların kuş tüyü olmaması, yüksek kalitede hava filtreleme sistemi bulundurması, sigara içilmeyen oda tercih edilmesi önemlidir” dedi. 

YAZ AYLARINI DAHA RAHAT GEÇİRMEK İÇİN:

> Düzenli uyumaya, dengeli beslenmeye, istikrarlı bir şekilde hafif egzersizler yapmaya özen gösterin.
>Güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde çok fazla dışarıda kalmayın, mutlaka güneş gözlüğü kullanın.
>Ani ısı değişimlerinden uzak durun. Çok sıcak ortamdayken, birden bire klimalı, soğuk bir yere geçmeyin.
>Klimalı ve kapalı ortamlarda uzun süre bulunmayın.

MİGRENLİLER DİKKAT

Stres, iş yoğunluğu, sağlıksız beslenme gibi faktörlerle artan migren ataklarının yaz sıcaklarında da hayatı zorlaştırdığına dikkat çeken Nöroloji  Uzmanı Doç. Dr. Funda Uysal Tan, “Isı, basınç ve nem düzeyindeki değişiklikler, rüzgarlı hava, migren ataklarının sıklığını artırır. Kandaki oksijen düzeyini düşüren yüksek irtifa, hava kirliliği, sürekli kapalı ortamda bulunma, ani sıcak-soğuk değişimleri, sürekli klimalı ortamlarda bulunmak da tetikleyici faktörler arasında yer almaktadır” dedi. Yaz aylarında migren ataklarının sıklığının da arttığını söyleyen Doç. Dr. Tan,  “Yaz aylarında nemli havalarda terleme zorlaştığı için, vücudun soğutulması zorlaşmaktadır. Sıcak çarpması, halsizlik ve aşırı su kaybından dolayı da baş ağrılarında artış görülür” diye konuştu. Doç. Dr. Tan, klimalı ortamların da migren hastaları için risk oluşturduğuna dikkat çekerek migren hastalarının uzun süre klimalı ortamlarda kalmaması gerektiğini söyledi.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...