Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Erdoğan ve Putin mutabakata vardı

Düzenleyen:
Erdoğan ve Putin mutabakata vardı

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rus Lider Putin'in 1,5 saatlik görüşmesinde ilişkilerin eskiye dönülmesi konusunda mutabakata varıldı.

Rusya Lideri Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan 268 gün sonra St. Petersburg'da bir araya geldi. Yeni bir sayfa açılan buluşmada, ilişkilerin Kasım 2015 öncesine döndürülmesi için mutabakata varıldı. Görüşmede bulunan Türk yetkililerden aktarılan bilgiye göre iki liderin ilişkilerin eskiye dönmesi için anlaştığı ve ilişkilerin daha da ileriye taşınması için ortak hareket etme konusunda hemfikir olduğu belirtildi.

St. Petersburg kentinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ortak basın toplantısı düzenliyor.

Liderlerin açıklamalarından satır başları:

Rus Lider konuşmasında şunları kaydetti: Türkiye heyetini bugün ağırlıyoruz. Öncelikle yatırımların artırılması projelerin değerlendirilmesi iki ülkenin de iş dünyasının desteği ile ilişkilerimizi eski seviyesine çekmeyi planlıyoruz. Ticari projeleri hayata geçirerek 2016 ve 2018 arasındaki orta vadedeki planlarımızı gerçekleştirmek istiyoruz. Stratejik planlama toplantıları gerçekleştireceğiz.

En önemli kilit nokta enerji projeleri.. Türk tarafı birçok büyük projede nükleer santral gibi Türk akımı gibi projelerde üzerine düşen adımları atmıştı.

Rus turistler konsunda bazı sınırlamalar getirmiştik. Turistlerimizin güvenliği sağlandığında biz de üzerimize düşeni yapacağız.

Charter uçuşları düzenlenecek. Aynı zamanda uluslararası konulara da değindik.

Aslında ortak anlaştığımız konu terörle mücadele konusunda işbirliği oldu. Bunu ayrıca görüşeceğiz. Sayın Erdoğan'a bugünkü görüşme için açıkca teşekkür etmek istiyorum.

Bölgede istikrar için üzerimize düşeni yapacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Malum hadiseden sonra ilk yüzyüze görüşmemizdi. Ayrıca 15 Temmuz darbe girişiminin ardından da ilk yurt dışı seyahatimi gerçekleştirmiş oldum" dedi.
Erdoğan'ın konuşmasından önemli başlıklar şöyle:

Siyasi iktisadi kültürel ve beşeri alanlarda iki ülke ilişkilerini tekrar eski düzeyine getirmeyi planlıyoruz.

Ticareti kısıtlayan tedbirlerin ortadan kaldırılması, vizesiz seyahat gibi önemli başlıklarla ilgili adımları atacağız. Akkuyu stratejik yatırım olacak.

Malumunuz 15 Temmuz gecesi Türkiye ülke tarihimizin en alçak olayını yaşadı. FETÖ bir darbe teşebbüsünde bulundu.

Bu arada Türk akımı hızlı bir şekilde hayata geçirilecektir. Bu girişim çağrımız üzerine daha da etraflı bir şekilde ele alınacak.

Özellikle bu darbe girişiminin ertesi günü Sayın Başkanın hemen bizi araması çok önemlidir: Türk Rus ilişkileri bölgesel ve küresel barışın istikrarı bakımından da çok önemlidir.

Biraz ikili görüşmemiz de olacak. Bu konuları konuşacağız. Kıymetli dostum Putin ile birlikte bugün ortak bir tavır koyduk.

Sahip olduğumuz potansiyeli daha etkin şekilde kullanacağız. Türkiye ve Rusya ilişkilerinin çok daha dirençli hale geldiğini düşünüyoruz.

SORU - CEVAP

SURİYE İÇİN NASIL BİR YOL HARİTASI İZLENECEK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu ana kadar yaptığımız görüşmede bu konuyu ele almadık. Bu konuyu şimdi yapacağımız ikili görüşmede ele alacağız.

Putin: Hepinizin bildiği üzere Suriye krizinin çözümü konusunda fikir ayrılığımız ortada. İlgili bakanlıklarımızla görüşeceğiz ve çözüm arayışına gireceğiz. Suriye'yi ayrı görüşeceğiz.

 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...