Orta Asya'da birlik zamanı

Orta Asya'da birlik zamanı

GÜNDEM Haberleri

Kazakistan'ın Türkistan şehrindeki Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Orta Asya'yı tekrar Anadolu ve Avrupa ile birleştirecek projelerin öncülüğünü yapacağız" diye konuştu.

Kazakistan ve Türkistan'a ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, birlik çağrısı yaptı. Davutoğlu, "Bizim için Almatı ile İzmir'in, Astana ile Ankara'nın farkı yok. Bu kardeşlik etrafında devletlerimizi yeniden inşa ederek, bölgesel faaliyetleri birlikte hayata geçireceğiz" dedi. Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi'ni ziyaret eden Davutoğlu'na Türkiye ile Türk dünyası arasındaki ilişkilere yaptığı katkılardan dolayı "Fahri profesörlük beratı" verildi. Takdim töreninin ardından öğrencilere seslenen Davutoğlu, şunları söyledi: "Doğduğumda dedem kulağıma adımı Ahmed-i San diye okudu. Bunun Yesevi'nin isimlerinden biri olduğunu yıllar sonra öğrendim. Bizim nesil için bir hayaldi bir Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı'nın gelip Türkistan'da Ahmet Yesevi üzerine konuşması. Elhamdülillah ki nasip oldu." Orta Asya milletlerinin bugün yeni bir yapı etrafında birleşmeleri gerektiğini vurgulayan Bakan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Geçmişte kervanlar, İpek Yolu üzerinden bu bölgeyi kalkındırdı. Şimdi de hızlı trenler, demiryolları, ticaret hatları, havayolları ve en önemlisi de enerji hatlarıyla büyük ve yeni bir ekonomik refah havzası oluşturmak durumundayız. Orta Asya'yı tekrar Anadolu ve daha ötesinde Avrupa ile birleştirecek projelerin öncülüğünü yapacağız. Bölgede kaderleri birleştirmek gerek. Biz, Türkiye olarak sorumluluklarımızın farkındayız. Hedefimiz şu: Orta Asya cumhuriyetleri, her biri milli düzeyde güçlü devletler olarak ayağa kalksın, güçlü siyasi yapılar olarak dünyadaki yerlerini alsın. Ulusal düzeydeki meydan okuma budur. Bizim için Almatı ile İzmir'in, Türkistan ile Konya'nın, Astana ile Ankara'nın hiçbir farkı yok. Semerkant ile Buhara'nın da farkı yok. Zihniyetlerimizi ve toplumlarımızı yeniden inşa edeceğiz. Bölgesel faaliyetleri birlikte hayata geçireceğiz. İnşallah bu coğrafya, ekonomide yükselen bir yıldız olacak. İnşallah bu kardeş milletlerin bayrakları yan yana bütün dünyada onurla dalgalanacak."


nbsp;Orta Asya'da birlik zamanı
Orta Asya ziyaretinde Türklerle bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ahıskalı kadınlarla yer sofrasında kahvaltı yaptı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...