Türk-Rus ilişkisine jet hızıyla tamirat

Düzenleyen:
Türk-Rus ilişkisine jet hızıyla tamirat

GÜNDEM Haberleri

Uçak krizinin ardından tarihî bir görüşme gerçekleştiren iki lider, ekonomik ilişkilerin yeniden kurulması ve terörle mücedele konusunda mutabakat sağladı

Nuri ELİBOL

Uçak krizinin ardından donma noktasına gelen ve bir süre önce yumuşayan Türkiye-Rusya ilişkilerinde dün yeni bir sayfa açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak krizinin ardından ilk defa bir araya geldi. Rusya’nın St. Petersburg şehrindeki tarihi görüşmede her iki lider de bölge çıkarları için iki ülkenin dostluğunun şart olduğuna dikkat çekti. Görüşmede ekonomik ve ticari ilişkilerin yeniden kurulması kararlaştırılırken, terörle mücadele konusu da ele alındı.

SICAK KARŞILAMA

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Rusya’nın St. Petersburg şehrindeki Konstantinovski Sarayı’nda oldukça sıcak bir şekilde karşıladı. İki lider önce baş başa görüştü, ardından da heyetler arası yapılan çalışma yemeğine katıldı. Görüşmede yaptığı konuşmada, Putin’e böyle bir hassas dönemde verilen randevudan dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aslında planlanan malum G20 Zirvesi’ydi. Tabii o nahoş olaydan sonra, bunun böyle süratle bir araya gelmemize vesile olması sebebiyle bundan dolayı gerçekten teşekkür ediyorum” dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu: “Çünkü Türkiye-Rusya ilişkileri çok farklı bir olumlu sürecin içerisine girmiştir. Önümüzde büyük hedefler belirlediğimiz bir süreçtir. İnanıyorum ki şimdi attığımız ve atacağımız bu adımlarla çok daha farklı sürecin içerisine gireceğiz. 15 Temmuz darbe girişiminde, ertesi gün sizlerin lider noktasında bizi arayışı hem bütün heyetimizi hem de bütün halkımızı mutlu etmiştir.”

BÖLGENİN BEKLENTİSİ VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Yenikapı’da yapılan dev mitingin, halkın demokrasiyi sahiplenişi ve darbelere karşı durmaları konusunda çok anlamlı olduğunu da kaydederek, “Bu ziyaretle beraber, sırası bizde olan üst düzey istişare konsey toplantılarına başlayacağımız için çok mutluyuz. Aramızda masada olan birçok ikili ilişkilerimiz var. Bölgenin siyasi olarak bizlerden beklentileri var. İnanıyorum ki dayanışmamız bölgedeki problemlerin çözümüne de yardımcı olacaktır” diye konuştu.

HALKLARIMIZIN YARARINA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesinin her iki ülke halklarının da yararına olacağını söyledi. Uçak krizinden önce iki ülke ilişkilerinin benzersiz bir seviyede olduğunu, bu olaydan sonra ilişkilerde düşüş yaşandığını ifade eden Putin, “Bugün Türkiye’nin iç siyasetinde yaşanan zor duruma rağmen buraya gelmeniz hepimizin ikili ilişkilerin normalleşmesini istediğinin bir göstergesidir. Bu da her iki ülke halklarının yararına olacaktır” dedi.

DARBEYE KARŞIYIZ

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayan ilk liderlerden biri olduğunu hatırlatan Putin, “Burada bizim ilkesel tutumumuzu tekrar hatırlatmak istiyorum. Biz anayasaya aykırı olan her türlü girişimin karşısındayız. Sizin metodunuzda Türk halkının bu problemin üstesinden geleceğini umut ediyorum” ifadelerini kullandı. Putin, Erdoğan ile görüşme imkanı bulduğu için memnun olduğunu da söyledi. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...