Ziraat dev projelere 10 milyar dolar kaynak ayırdı

Düzenleyen:
Ziraat dev projelere 10 milyar dolar kaynak ayırdı

Ekonomi Haberleri

Toplam 269 milyar TL’lik kredi büyüklüğüyle sektör lideri olduklarını ifade eden Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası’nın taahhüt edilmiş proje finansmanı büyüklüğünün yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinde olduğunun altını çizdi

Ziraat Bankası'nın ilk yarı sonunda net kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39 artarak 3.4 milyar lira oldu. İlk yarı sonunda krediler yıllık bazda yüzde 20, 2015 sonuna göre ise yüzde 8 artarken, bankanın toplam aktifleri 2015 sonuna göre yüzde 6 artarak yaklaşık 322 milyar liraya ulaştı. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2016’nın ilk yarısında bankanın bilançosunun kredi ağırlıklı olarak istikrarlı şekilde büyüdüğüne işaret ederek, “Tarım başta olmak üzere reel sektöre desteğimizi her geçen gün artırıyoruz” dedi. Yılın ilk yarısında yüzde 8 artışla 201 milyar TL’yi aşan nakdi krediler ve yaklaşık 68 milyar TL tutarındaki gayrinakdi krediler ile toplam kredi büyüklüğünün 269 milyar TL’ye ulaştığını ifade eden Aydın, “Bu rakamlarla Ziraat Bankası, nakdi, gayrinakdi ve toplam kredi bazında bankacılık sektörünün en büyük bankası konumundadır. Aktif toplamının yaklaşık yüzde 63’ünün kredilerden ve bu büyüklüğün yaklaşık yüzde 75’inin kurumsal kredilerden oluşması, reel sektörü destekleyen krediler ağırlıklı büyüme stratejilerimizin bir sonucudur. Krediler içerisinde enerji, imalat, ticaret ağırlıklı olmak üzere sektörlere ihtiyaç duydukları finansmanı sağlamayı sürdürüyoruz. Ana misyonumuz olan tarım sektörünün finansmanı öncelikli olmaya devam ediyor” diye konuştu.

Ülkemizin en büyük alt yapı projelerinin bir kısmının faaliyete geçmesinde ve bir kısmının da tamamlanmaya yakın olmasında önemli finansal katkıda bulunan bir banka olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Hüseyin Aydın, taahhüt edilmiş olanlar dahil toplam proje finansmanı büyüklüğünün yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu belirtti. Son yıllarda kredi pazar payını artıran Ziraat Bankası’nın, sektör ortalamasının yarısı düzeyinde ve yüzde 1.7 seviyesinde bulunan takipteki krediler rasyosu ile etkin kredi kalitesi yönetimindeki olumlu çizgisini sürdürdüğünü belirten Aydın, “Özellikle girişimci müşterilerimizin finansmana erişim kabiliyetini yükseltmek amacıyla uluslararası finansal kuruluşlardan sağladığımız toplam kaynaklarımız 2 milyar dolar seviyesine ulaşmış bulunuyor” diye konuştu.

1758 şubeye ulaştı

Hüseyin Aydın, yurtiçinde 1.785 şube ve 6.768 ATM’yi, 7 yurtiçi ortaklığı, yurtdışında 18 ülkeyi kapsayan hizmet noktalarının daha fazla geliştirilmesi için çalışmalarına devam ettiklerini kaydetti.

EKONOMİ GÜNLÜĞÜ

Odeabank karını katladı

Odeabank, bu yılın ikinci çeyreğinde net kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 196 artırarak 60.3 milyon liraya yükseltti. Bu yılın ikinci çeyreğinde Odeabank'ın aktifleri 31 milyar TL'ye yükselirken, mevduatları 24.3 milyar TL, toplam kredileri ise 21.9 milyar TL'ye ulaştı.  Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, "Yapısal reformların hayata geçirilmesi halinde, ülkemize yönelik sermaye akımlarının kalıcı olarak canlanacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Aksigorta yüzde 10 büyüdü

Yılın ilk yarısını 970 milyon TL’lik pirim üretimiyle tamamlayan Aksigorta, 884 milyon TL’lik pirim üretimi gerçekleştirdiği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk bir büyüme oranı yakaladı. Trafik sigortaları hariç tutulduğunda 880 milyon TL’lik bir pirim üretimi gerçekleştiren Aksigorta stratejik büyüme alanı olarak belirlediği kasko ürününde yüzde 26, sağlık sigortalarında yüzde 12, konut sigortalarının içinde bulunduğu yangın ürünlerinde yüzde 5 büyüdü. 

Vakıfbank'dan Türkiye ekonomisine 163 milyar TL destek

Vakıfbank, 2016 yılının ikinci çeyreğinde elde ettiği 587 milyon TL net kâr ile yılın ilk altı ayında toplam 1 milyar 104 milyon TL kâra ulaştı. Vakıfbank’ın 194 milyar TL’ye yaklaşan aktif büyüklüğü ile ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığı ile sağladığı destek 163 milyar TL’ye ulaşırken, toplam mevduatı 114 milyar TL’yi, toplam özkaynakları ise 18 milyar TL’yi aştı. Yılın ilk yarısında Türkiye’de ekonominin, finansal göstergelerin ve bankacılık sektör dinamiklerinin daha da sağlam bir zemine oturduğunu ifade eden Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan, “Global piyasalardaki belirsizliklere ve artan kırılganlığa rağmen banka olarak yılın ilk yarısında başarılı bir performans gösterdik. Toplam kredilerimiz yıllık bazda yüzde 9.3 artışla 129.3 milyar TL’ye, toplam mevduatımız yüzde 13.8 artışa 114.1 milyar TL’ye ulaşırken, toplam aktiflerimiz yıllık yüzde 11 artışla 194 milyar TL’ye yaklaştı. Özellikle, yılın ikinci çeyreğinde ekonomik ve toplumsal kalkınmamız için kritik öneme sahip başta altyapı ve enerji olmak üzere proje finansman alanında büyümeye devam ettik. Proje finansman kredilerimiz dolar bazında ve çeyreklik bazda yüzde 3.5 oranında büyüyerek 8 milyar dolara ulaştı. Ülkemizin büyük altyapı projelerine ve reel ekonomiye desteğimiz kesintisiz bir şekilde devam edecek” dedi.

Kuvey Türk ilk yarıda 256 milyon TL kar etti

Kuveyt Türk Katılım Bankası 2016 yılının ilk yarı döneminde, net kârını bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 24.4 artırarak 256 milyon TL ile kapattı. Toplam aktiflerini 2015 yıl sonuna göre yüzde 4.9 artırarak 44.1 milyar TL’ye çıkaran Kuveyt Türk, öz varlıklarını da yüzde 8 oranında artırarak 3.7 milyar TL’ye yükseltti. 28.9 milyar liralık bir fon büyüklüğüne ulaştıklarını belirten Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan “Şube ağımıza 2016 boyunca toplam 30 yeni şube ekleyerek tüm bankacılık sektöründe en çok şube açan ilk üç bankadan biri olmayı hedefliyoruz”  dedi.

TEB konut kredisi faizini indirdi

Türk Ekonomi Bankası (TEB), konut kredisi için başlattığı ve ağustos ayı boyunca sürecek olan yeni kampanya kapsamında konut kredisi faizlerini yüzde 0.99’a kadar düşürdü. Böylece TEB, konut kredilerinde en uygun fiyatlama ile kredi veren bankalardan biri oldu.

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...