Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

FETÖ'nün Yunanistan, Bulgaristan ve Macaristan yapılanması

Düzenleyen:
FETÖ'nün Yunanistan, Bulgaristan ve Macaristan yapılanması

DÜNYA Haberleri

FETÖ, Yunan devletinin politikaları ve Batı Trakyalı Türklerden fazla karşılık bulamamaları nedeniyle Yunanistan'da çok yaygın faaliyet gösteremiyor.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), Avrupa'daki çoğu ülkenin aksine Yunanistan, Bulgaristan ve Macaristan'da sınırlı faaliyet alanı buluyor. 

Derlenen bilgilere göre FETÖ, Yunanistan'da Yunan devletinin politikaları ve Batı Trakyalı Türklerin fazla bir ilgisiyle karşılaşmaması sebebiyle çok yaygın faaliyet gösteremiyor.

Ülkenin genelinde tutunamayan örgüt, Türk azınlığın bulunduğu Batı Trakya'da ise eğitim alanına odaklanmış durumda. 

Türklerin yoğun yaşadığı Batı Trakya'da ilk aşamada İngilizce dil kursları ve dershanelerle varlık gösteren örgüt, bölgede açılan evler, öğrencilere yönelik çalışmalar ve büyük kurban organizasyonlarıyla görünür hale geldi.

Örgüt, daha sonra, ELİT adlı İngilizce dil eğitim merkeziyle Gümülcine, İskeçe ve bölgedeki diğer önemli yerleşim merkezlerinde zemin kazandı. Analiz adlı üniversiteye hazırlık kursları ile bu zemini kuvvetlendirme çabasına giden terör örgütü, bu dershaneler üzerinden Türkiye'deki FETÖ'ye bağlı okul ve üniversitelere öğrenci gönderdi.

Örgüt, Gümülcine merkezli İşbirliği ve Dostluk Derneği üzerinden de örgütsel çalışmalar yürütüyor. Örgüt, birçok ülkenin aksine, Yunanistan'da iş adamları derneği kuramadığı gibi izin verilmediği için okul da açamadı.

Bulgaristan

FETÖ üyeleri, Bulgaristan'da yoğun örgütsel çalışmalarına 1992 yılında Zaman Bulgaristan gazetesi ile başladı. Halen haftada bir Bulgarca ve Türkçe çıkan gazete, sayfalarında sık sık Türkiye karşıtı haberlere yer veriyor. Örgüt ülkede, "Ümit" adlı aylık bir aile, çocuk ve kültür dergisi de yayımlıyor.

Ülkedeki FETÖ mensupları, çeşitli dini günler dolayısıyla düzenlenen etkinliklere Bulgaristan'da resmi dini mezheplerinin belirli temsilcilerini davet ederek, elebaşı Fethullah Gülen'in "dinler arası diyalog" adı altında mesajlarını veriyor.

FETÖ'ye bağlı Sofya ve Filibe şehrinde şubeleri olan Drujba (dostluk) adlı özel kreş, okul ve dil kurslar bulunuyor. 2013 yılından bu yana eğitim veren okulda öğrenci başına yıllık ücretin, ülkedeki orta sınıfın maddi olanaklarını aşan 3 bin 400 dolar civarında olduğu biliniyor. Bulgaristan'ın resmi devlet müfredatına göre eğitim veren bu kurumlarda din dersleri yer almıyor, Türkçe dersleri ise tercihe bağlı okutuluyor.

Macaristan

Yaklaşık iki bin Türk'ün yaşadığı Macaristan'da da FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen iki okul, bir iş adamları derneği ve bir kültür merkezi faaliyet gösteriyor.

Özellikle başkent Budapeşte'de yapılanan örgüt, kurduğu Prizma Vakfı üzerinden Orchidea ismiyle 2006 ve 2014 yıllarında açtığı iki okul ile eğitim alanında yer alıyor. Okullarda yaklaşık 500 öğrenci eğitim görüyor.

Okulları işleten Prizma Vakfı Başkanı Efkan Ünlü, önceki günlerde düzenlediği basın toplantısında, FETÖ ile bağını saklamayarak, FETÖ elebaşı Gülen'i tanıdığını ve felsefesini desteklediğini söyledi.

Örgüte bağlı Diyalog Enstitüsünün düzenlediği Türkiye karşıtı programlar büyük tepki görüyor.

Programlarına genellikle Türkiye karşıtı konuşmacıların çağrıldığı bilinen enstitü, geçtiğimiz günlerde çok iyi ilişkilere sahip olan Türkiye ve Macaristan hükümetlerinin arasını bozmak için çeşitli programlar düzenlediği gerekçesiyle Türkler ve Macarlar tarafından protesto edildi.

Örgütün iş dünyasında Aktif İşadamları Derneği (Aktiv Üzletemberek Egyesülete) ismiyle faaliyet gösteren kurumu örgüte bağlı iş adamları ile Macar iş adamlarını bir araya getiriyor. Dernek, FETÖ'nün bu ülkedeki faaliyetleri için ihtiyaç duyduğu maddi kaynağı da sağlıyor.

Örgüt imamının çeşitli sıkıntılar dolayısıyla yaklaşık 6 aydır Almanya'da olduğu tahmin ediliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...