Sat-kirala ile nakit akışını düzeltin

Düzenleyen:
Sat-kirala ile nakit akışını düzeltin

Ekonomi Haberleri

Kamuoyunda sell and leaseback ya da sat ve geri kiralama olarak bilinen yöntem sağladığı vergi avantajları ve uzun dönemli finansman avantajları dolayısıyla şirketlerin hem bilanço değerlerini düzeltme de hem de finansman sağlamada sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır.

Yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla hazırlanan 6728 sayılı Kanun’da sat ve geri kirala işlemlerinin vergilendirilmesinde değişiklikleri Ak Bağımsız Denetim ve SMMM A.Ş.’den Doğuş Bektaş değerlendirdi. Öncelikle, taşınır mallar da sat ve geri kirala işlemindeki vergi avantajlarından faydalanabilecektir. Finansal kiralama şirketlerine ek olarak, katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankaları ile yapılan sat geri kirala işlemleri de istisna kapsamına alınmıştır. Bu kurumların, direkt kiracıdan satın alıp, geri kiraladığı her türlü taşınır ve taşınmazlar için satışta ve kiralamada KDV istisnası söz konusu. İşlemden doğan kâr ise kurumlar vergisinden istisnadır. Önemli bir değişiklik de, sat ve geri kirala işlemi ile bu kurumlara devredilen her türlü taşınır ve taşınmaz malların edinilmesinde ödenen ve devir tarihine kadar indirim yoluyla giderilemeyen KDV, devrin yapıldığı hesap dönemine vergi matrahının tespit ederken gider olarak düşülebilecektir.

Bektaş, “Bilançolarında kredi borçlarını uzun döneme yaymak isteyen şirketler, mutlaka bankalarını SAT-KİRALA konusunda sıkıştırmalılar, çalıştırmalılar” diye ekledi. Sat ve geri kirala işlemi kapsamında kanunda sayılı şirketlere satıştan doğan kârlar kurumlar vergisine tabi olmamaya devam edecektir. Şirketler taşınmazın yeni bilanço değeri üzerinden amortisman ayırdığında, bunun tamamını gider kaydetmeyip, bilanço pasifindeki fondan düşeceklerdir. Bu da başka bir avantaj olarak, şirketlerin kurumlar vergisi açısından daha az amortisman gideri kaydetmesi anlamına gelmektedir. Sat ve geri kirala yöntemi ile bir finansal kiralama şirketine satılıp, tekrar satın alınan taşınmazın sonrasında satılması durumunda kurumlar vergisine tabi kazancın hesabında; finansal kiralama şirketine satış öncesi net bilanço aktif değeri ile bu taşınmaz için ayrılan amortisman tutarları dikkate alınacaktır. Yani finansal kiralama şirketine satışta, taşınmazın net aktif değeri 2.000.000 TL ise, ilerideki üçüncü kişiye yapılacak herhangi bir satışta bu maliyete göre kar hesaplanıp vergilendirilecektir.

Son yıllarda sırasıyla devletimize yapılan komplolar ile ticari dengesi ve nakit akışı bozulan şirketler, borçlarını uzun döneme yaymak için ipotekli dahi olsa taşınır ve taşınmazlarını SAT-KİRALA yöntemiyle finansmana dönüştürüp 6-12 ay nefes almalıdır. Burada milli bir duruş için; tüm şirketlerin finans sorumluları ve bankalar daha fazla gayret göstermek durumundadır.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...