BM'den Halep alarmı

Düzenleyen:
BM'den Halep alarmı

DÜNYA Haberleri

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, Esad rejimi ve muhaliflerin yığınak yaptığı Suriye’nin Halep şehrinde kötüleşen insani durumla ilgili alarm verdi.

Yetkililer, elektrik ve su şebekesinin onarımı ile insani yardım için çatışmaların durdurulması çağrısı yaptı. Henüz büyük harekâtlar başlamasa da çatışmalar muhaliflerin kuşatmayı kırdığı güneydeki Ramussa’da yoğunlaştı. Suriye’de Esad rejimi ve muhaliflerin yığınak yaptığı Halep kenti için Birlemiş Milletler’den (BM) kötüleşen insani durumla ilgili açıklamalar geldi. Fransız AFP’nin haberine göre Suriye’de BM’nin en üst düzey insani yardım yetkilisi Yacoub El Hillo ve bölgesel koordinatör Kevin Kennedy, şehirdeki tıbbi malzeme ve gıda stokunun tehlikeli şekilde azaldığı uyarısında bulunarak, ya tam ateşkes ya da insani yardım amaçlı haftalık 48 saat süreli ateşkesler yapılması çağrısı yaptı.

ÇOCUKLAR TEHLİKEDE

BM yetkilileri özellikle elektrik ve su şebekesinin tamiri ile insani yardım için taraflardan çatışmalara “mola” verilmesini istedi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Suriye Temsilcisi Hanaa Singer da kentte dört gündür suların kesik olduğunu söyleyerek, “Bu kesintiler bir sıcak dalgasında oluyor ve çocukların ishal gibi kirli su kaynaklı hastalıklara yakalanması riskini ciddi ölçüde artırıyor. Temiz su akışını yeniden sağlama çatışmanın durmasını bekleyemez. Çocukların hayatı ciddi tehlike altında” uyarısında bulundu.

‘HENÜZ BAŞLAMADI’

BM, Halep şehrinde doğudaki muhalif bölgelerdeki 275 bin kişi dahil, 2 milyon kişinin tehlike altında olduğunu ifade ediyor. AFP’ye göre başka tahminler kent nüfusunu muhaliflerin elindeki yerlerde yaşayan 250 bin kişi dahil 1.5 milyon olarak veriyor. Şehirdeki çatışmalar Esad rejimi ve müttefiklerinin 7 Temmuz’da Halep’teki muhalif bölgeyi kuzeydeki Kastillo yolunu kapatarak kuşatma altına almasıyla kızışmıştı. Muhalifler de geçen hafta sonu şehir merkezinin güneyinde askeri akademilerin bulunduğu Ramussa bölgesinden kuşatmayı kırmıştı.

Muhaliflerin oluşturduğu Fetih Ordusu yığınak yaparak tüm Halep’i ele geçirme hedefini ilan etmiş, Esad rejimi ve müttefikleri de en az 2 bin savaşçıyı kente göndermişti. Çatışmalarda rejim ve Rus uçaklarının da bombardıman yaptığı ifade ediliyor. Halep’teki muhalif komutanlardan biri, “emsali görülmemiş bir gaddarlıkla hava saldırıları düzenlendiğini” söylerken, “Rejim misket ve vakum bombaları kullanıyor” dedi. AFP’ye konuşan muhalif komutanlardan Yasser Abdulrahim, “Büyük çarpışma henüz başlamadı. Daha fazla takviye bekliyoruz ve düşman hatlarındaki en zayıf noktaları bulmaya çalışıyoruz. Çatışmaların çoğu Hizbullah ve İranlı savaşçılara karşı Ramussa bölgesinde yaşanıyor” dedi.

HALEP NEDEN ÖNEMLİ

İngiliz yayın kuruluşu BBC, İngiltere Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü’nden uzman Shashank Joshi’nin görüşlerini aktararak şehrin neden içsavaşta kritik konumda olduğuna dair bir analize yer verdi:

- Şehir, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırına yaklaşık 50 km mesafede ikmal hatları 
açısından kilit öneme sahip bir yer.

- Rus hava saldırıları ve Halep’in batısındaki baskı arttıkça bunun yükü sivillerin omzuna biniyor. Bu da nihayetinde Avrupa’ya mülteci akınına etki edebilir.

- Muhalifler Halep’te bozguna uğrarsa rejime ilaveten IŞİD ve Suriyeli Kürtler de avantaj sağlayabilir. Tersi olursa, muhaliflerin bölgedeki destekçilerinden Rusya ve İran’a ek baskı olabilir. Özetle Halep jeopolitiğin belirlenmesinde bir etken.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...