23.11.2008 - 01:00 | Son Güncelleme: 23.11.2008 - 01:00
Hipertansiyona karşı siyah çikolata tüketin
Kakaonun içinde bulunan flavanoidin adlı madde, damarları genişleterek yüksek tansiyona karşı koruma sağlıyor
Havuç, portakal gibi renkli sebze ve meyvelerde bulunan flavanoidin adlı maddenin hipertansiyona çok iyi geldiği belirten uzmanlar, bu maddenin kakaoda yüksek miktarda bulunduğunu, bu yüzden siyah çikolatanın hastalığa iyi geldiğini söylediler. Yüksek tansiyonun en önemli sebebinin, yanlış beslenme alışkanlıkları ve şişmanlık olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökme, hipertansiyon hastalarının özellikle renkli sebze ve meyve tüketimine dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Aşırı tuzlu yiyecekler tüketmenin de tansiyonun yükselmesine sebep olduğunu bildiren Doç. Dr. Ökme, tuzun damarlarda büzücü ve kasıcı bir özellik oluşturduğunu ifade etti. Yüksek kalorili, yağlı hayvansal gıdalardan da uzak durulması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Ertan Ökmen, Flavanoid, damarları genişleten bir maddenin vücutta salgılanmasını sağlıyor. Damarlar genişleyince de tansiyon düşüyor. Antioksidan da denilen bu madde, kakaonun içinde oldukça yüksek miktarda bulunuyor. Bu miktar, sebze ve meyvelerdekinden de daha fazla. Bu sebeple kakao oranının yüksek olduğu siyah çikolata, hipertansiyona çok iyi gelen bir yiyecek dedi.