Doğu’da yatırıma hazırız

Düzenleyen:
Doğu’da yatırıma hazırız

Ekonomi Haberleri

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yapılacak yatırımlara verilen teşvikleri olumlu bulan iş adamları, “Batı’daki tesislerimizin bir kısmını bölgeye taşıyabiliriz” dedi

Başbakan Binali Yıldırım'ın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yatırım çağrısı ve özel sektörün yapacağı yatırımlara sağlanacak teşvik ve destekler bölgede heyecanla karşılandı. Yıldırım'ın çağrısını memnuniyetle karşılayan iş adamları ise verilecek teşvik ve desteklerle bölgede yatırım yapabileceklerini belirtirken yatırımların bölgedeki huzur ve istikrar için de önemli olduğuna dikkat çektiler. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu,12-13 yıl önce Doğu'ya yatırım yapılması teklifinde bulunduğunu ifade ederek, "Buradaki tesislerimizin bir kısmını oraya dökelim, yatırım yapalım diye teklif etmiştim. Başbakanımızın bu çağrısına olumlu bakıyorum. Buradaki bazı tesislerle oraya gidilebilir, yeni tesisler yapılabilir ama bu hususta devletin desteklemesi gerekir" dedi. 
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da yatırım için teşvikin tek başına yeterli olmayacağını, huzur ve istikrarın da şart olduğunu vurguladı. Akın, bölgede son dönemde terör örgütü PKK'ya karşı başlatılan operasyonların önemine işaret ederek, şunları kaydetti: "Bu teşvikler oldukça önemli ve kayda değer. Diğer teşviklerden farklı görünüyor. Bu teşviklerle bölgeye gidebilir ve yatırım yapabiliriz. Ancak teşvikin derecesi ne olursa olsun huzur ve istikrar temin edilmediği yerde yatırım yapılamaz. Huzur ve istikrar mutlaka tesis edilmeli ve uzun vadeli olmalı."
IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen ise teşvik paketinin bölgede yatırım yapmayı olumlu etkileyecek şartlar içerdiğini söyledi. Çeçen, şu görüşleri dile getirdi: "Bu teşvikler eminim ki tüm yatırımcıları süratle hareketlendirecek ve heyecanlandıracaktır. Esasen bölgede var olan altyapı imkanları ve bölgenin iş gücü potansiyeli her türlü yatırım yapmaya elverişli. Bölge bakir bir yatırım alanıdır. Bölgenin ekonomik olarak kalkınmasına katkı sağlayacağı gibi, huzur ve güvenliği ile ilgili sorunların çözümüne de çok büyük katkı sağlayacaktır. Sonuç alınabileceği konusunda çok ümitliyim."

İŞ ADAMLARI NE DEDİ?

İbrahim Çağlar  (İTO Başkanı): Görüyoruz ki devletin özel sektörle ortak bir şekilde bu işe girmesi ve alım garantisi vermesi ekonomimizde büyük bir ivme oluşturacaktır. Sağlanan avantajlar Türkiye’yi topyekûn kalkındıracak nitelikte. Ben de bütün üyelerimizi Doğu ve Güneydoğu’ya yatırıma davet ediyorum. 

Tarkan Kadooğlu (Kadooğlu Holding): Oradaki iş dünyası ciddi bir sıkıntı içerisinde bulunuyor. Bölge kalkınırsa olumsuz olaylar da azalacaktır. En azından oradaki işsizlik ve sanayileşmeyi Türkiye ortalamasına getirebilirsek çok olumlu olur. Olumsuz olaylar durursa bölge 5 yıl içerisinde ciddi anlamda kalkınır.

Nurettin Özdebir (ASO Başkanı): Doğu ve Güneydoğu'da yapılacak yatırımların ham maddesi genellikle Batı illerinden karşılanıyor. Bu açıdan bakıldığında navlun dolayısıyla oluşacak maliyetlerin sübvanse edilmesi bölgeye yönelik yatırımları daha da cazip hale getirecektir. 

Abdülkadir Çıkmaz (GAİB Başkanı): Destekler bölge ekonomisini olumlu etkiler. Satın alma garantisi olduğu için devletin de işine yarayacak ve daha çok insanın çalışabileceği süt ürünleri, hayvancılık gibi düşük maliyetli yatırımların desteklenmesi daha olumlu bir gelişme olacaktır.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...