Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sıradaki tehlike Siber FETÖ

Düzenleyen:
Sıradaki tehlike Siber FETÖ

GÜNDEM Haberleri

“Örgütün, Facebook, Twitter gibi sosyal medya şirketlerinde çalışan teknik elemanları var. FETÖ’nün emirlerine ayarlı beyinler o ne derse yapacak nitelikte”

ALİ ÇELİK

Sosyal Medya ve Bilgi Teknolojileri Dtrateji Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Kamudaki bilgileri ifşa edebilirler

Hatırlayacağınız gibi Nisan ayında 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin çalındığı tespit edilmişti. Bu bilgilerin YSK’dan sızdırıldığı da konuşulmuştu. Sızdıktan sonra nereden alındığının bir önemi olmasa da neticede bu bilgiler birilerinin elinde. Bu ve benzer durumlara karşı önümüzdeki süreçte ne gibi sorunlarla karşılaşabiliriz?
FETÖ terör örgütü Türkiye’de tüm vatandaşlara aynı anda zarar verebilecek eylemler peşinde. Bu nedenle, vatandaşın kamudaki bilgilerini yayımlamaya yönelik siber saldırı yapabilirler. Tapu kayıtları, UYAP verileri, Banka bilgileri, seçmen kütük bilgileri, adres bilgileri, kredi kart bilgilerini ele geçirip ifşa etme girişiminde bulunabilirler. 
Türkiye finans sektörünün güvenlik altyapısı sağlamdır. Banka, kredi kartı bilgilerini ele geçirmeleri zor. Vatandaşın kimlik bilgileri ile yapabilecekleri fazla bir şey yok.  Ancak, küçük dolandırıcılık çeteleri bilgilerden sahte kimlik oluşturup, kredi müracaatı vs deneyebilirler. FETÖ bireysel değil toplum eylemi peşinde. Vatandaşın kimlik, adres bilgilerinin internette yayınlanması düşmanı olanlar için ciddi risk taşır. Sonuçta toplumda bir huzursuzluk, güvensizlik oluşturur.
 Sağlık Bakanlığı’nın bir süredir uyguladığı avuç içi tarama sistemi, emniyetin parmak izi uygulaması, biometrik fotoğraf…  hepsi normal işleyiş içerisinde vatandaştan alındı.

Dahası hastanelerde her türlü kan tahlilimiz dahi var. Bunlar nerelerde kullanılabilir?
 Mayıs ayında Anonymous Hacker grubu bazı hastanelere ait yaklaşık bir milyon kişinin sağlık verilerini yayınlamıştı. Bunlar arasında HİV’li 50 kişinin de listesi yayımlandı! Türkiye’de tüm hasta kayıtları Sağlık Bakanlığı’nda var. Bakanlığın bilgi işleminde geçmişte FETÖ elamanları vardı. Verileri bir şekilde yedeklemişler ise veya bilgi serverini hack edebilirler ise bu verileri Anonymous veya başka bir grup adına internette yayımlayabilirler. Bu durum da hastalar için ciddi problem teşkil edebilir. Parmak izi, biyometrik kimlik bilgilerini ve kan gruplarını ciddi bir yerde kullanamazlar. Ancak bu bilgilere sahip olan dolandırıcılık çetelerinin girişimi sonucu münferit dolandırıcılık olayları gündeme gelebilir.

VEKALETLER İPTAL EDİLMELİ
Bu yapı sadece devlette değil özel sektörde de faaliyette. Farkında olmadan muhatap olduğumuz kurumların taleplerine göre birçok yere kimlik, adres ve banka bilgilerimizi veriyoruz. Hatta vekalet verdiklerimiz bile var. Bunların kötüye kullanılma ihtimaline karşı nasıl bir yol izlemeliyiz?
Vekalet verme ve yetki devri FETÖ mensuplarının elinde ise kötüye kullanma ihtimali olabilir. Bu nedenle bundan önce işbirliğinde olunan şirketler arasında FETÖ’cü şirketler var ise, geçmişte verilen tüm vekaletler iptal edilmelidir. FETÖ örgütü mensupları şu anda can derdinde, saklanma, kaçma peşinde. Çok fazla bir şey yapamazlar.

 Bir de sosyal medya hesaplarımız var. Bunların ele geçirilmesi ve olumsuz bir bilgi paylaşımı durumunda yasa önünde suçlu duruma düşebiliriz. Örneğin terör paylaşımları, devlet büyüklerine hakaret gibi. Bu ihtimallere karşılık nasıl bir tedbir alabiliriz?
15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrasından şu ana kadar sosyal medya hesapları yoğun saldırı altında. Kişilere Facebook veya Twitter’den geliyormuş gibi göstererek mailler geliyor, “bilgileriniz çalındı lütfen şifrenizi değiştirin” şeklinde. Bu maile cevap verilip şifre girilirse, şifrenizi çalmış oluyorlar ve anında hesabın kontrolünü ele geçiriyorlar. Hesap ele geçmesinden sonra hesap adına atılan mesajlar ile önceki mesajlar zaten uymaz. Bu nedenle bir problem teşkil etmez. Ama, özel mesajlar, ekleme, çıkarma ve montaj yapılarak yine sosyal medyada “itibar suikastleri” olabilir. Bunu engellemek için de gelen mesajlara şifre girmemek ve hesabı mutlaka telefon onaylı yapmak gerekir.

ESKİSİ GİBİ DİNLEYEMİYORLAR

Parelel yapının en mahrem yerlerde dahi görüntü alıp, ses kaydı yaptığını biliyoruz. En yaygın olarak kullanılan böcek ve benzeri aygıtlara ya da sizin gibi uzmanların bildiği yöntemlerin kullanımına karşı bir öneriniz var mı?
ABD’de özel bir eğitim şeklidir bu, “Olmayan suç nasıl oluşturulur”. 2006 yılında Türk Emniyetinden ABD’ye eğitime giden FETÖ’cü polislere bu şekilde bir eğitim verilmişti. 17-25 Aralık sürecinde, Baykal kaseti, MHP kasetlerinin çekilmesinde bu yöntem uygulandı. Vatandaşlarımız için artık bu şekilde suçlayıcı, montaj, şantajlar bir anlam ifade etmez. Çünkü sosyal medya kullanıcıları bu konuda bilgi sahibi. Kamuda önemli görevlerde bulunanlara şantaj yapmak, dinlemek, kaydetmek için gizli kamera, böcek vs yerleştirmek mümkün. Kamuda çalışan FETÖ’cülere yoğun operasyon var, kısa sürede ciddi temizlik yapıldı. Bu nedenle eskisi gibi rahat yapamazlar.

KAMUDA ŞİFRELER DEĞİŞTİRİLMELİ

Füze sistemlerimiz, savaş planlarımız, savaş uçaklarımızın, tanklarımızın, hassas silahlarımızın her türlü bilgilerini ellerinde bulundurmuşlar. Aselsan gibi gözde bir kurumumuzda faili meçhul cinayetler bile işlenmiş. Muhtemelen bu bilgileri klonlamışlardır. Kanaatimce belki ferdi olarak değil ama toplum olarak ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Bu fikre katılır mısınız?
 Bu fikre katılırım. FETÖ örgütü planlı bir şekilde Türkiye’nin elektronik/dijital bilgilerini çalmak üzere bir el tarafından kamuya yerleştirildi. Savunma sanayi alanında da faaliyet yapmışlardır. Hızlıca, kamudaki şifrelerin değiştirilmesi ve güvenlik yazılımlarının güncellenmesi gerek. Siber saldırıda başarı eğer içeriden bir destek varsa daha yüksektir. Türkiye’nin bu alandaki şanssızlığı FETÖ mensuplarının kaydetme, bilgi çalma amaçlı eğitilmeleri ve bunu uzun süredir yapıyor olmaları. Avrupa ülkeleri ve ABD’de dijital devlet yapılanması 1990’dan sonra bir plan, proje dahilinde yapıldı. Buna rağmen sürekli siber saldırı altında. ABD’de FBI çalışanlarının neredeyse tamamının kimlik ve adres bilgileri çalınmıştı. Aselsan’ın aydınlatılamayan teknik elamanlarının sır ölümleri FETÖ örgütünün bugünkü hali çerçevesinde dosyaları yeniden açılmalıdır.

Sıradaki tehlike Siber FETÖ

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...