Yeni Milli silah korku saçıyor!

Düzenleyen:
Yeni Milli silah korku saçıyor!

TEKNOLOJİ Haberleri

Türkiye'nin ilk yerli tasarım tanksavar füzesi UMTAS, üzerinde barındırdığı teknoloji ile modern savaş alanındaki tüm zırhlı tehlikelere karşı büyük etki gösteriyor. 8 km azami menzil ve 500 m asgari menzile sahip tanksavar füzenin gece-gündüz ve tüm hava koşullarında görev yapabildiği belirtildi.

Türkiye'nin tam bağımsız ülke olabilmesi için savunma sanayisinin yeterli hale gelmesi gerekiyor. Bu alanda eksikliği fark eden ve birçok çalışmaya imza atan hükümet, savunma sanayinin millileştirilmesi için yerli Ar-Ge ve üretimi destekleyerek ülkemizin yeterliliğinin artırılmasına katkı sağlıyor. Birçok özel şirket, teknokent ile küçük ve orta işletmeli kuruluşlar da savunma sanayinin yerlileştirilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor Bu anlamda roket ve füze sistemleri ile ülke savunmasına katkıda bulunan Roketsan tarafından geliştirilen 'Uzun Menzilli Anti-Tank Füze (UMTAS)' Türkiye'nin ilk yerli tasarım tanksavar füzesi olma özelliği taşıyor.

Hedefi 8 km'den vuruyor
Taarruz helikopterlerinden kullanım için geliştirilen sistem, üzerinde barındırdığı teknoloji ile modern savaş alanındaki tüm zırhlı tehditlere karşı etki gösteriyor. 8 km azami menzil ve 500 m asgari menzile sahip tanksavar füze, gündüz-gece ve tüm hava koşullarında görev yapabiliyor. Gizlenmiş hedeflere atış, hassas vuruş noktası ayarlayabilme ve vuruş etkinliği değerlendirme imkanı sağlayabilen UMTAS, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılabiliyor.

Halen geliştirilmekte olan Milli Atak helikopterinin (T-129) resmi tanksavar sistemi olarak tanımlanan UMTAS çeşitli platformlara (Helikopter, İHA, Kara Aracı, Sabit Platform, Hafif Saldırı Uçağı, Deniz Platformu) entegre edilebiliyor. Bu bağlamda Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda envanterde mevcut Sikorsky SH-60B helikopterlerine entegrasyon çalışmaları devam ediyor. AH-1W Kobra, T-129 ATAK ve SH-60B Seahawk helikopterlerinin yanı sıra, MIL-STD-1760 ve MIL-STD-1553 standartlarına sahip diğer helikopter platformlarına entegrasyon çalışmaları da devam sürüyor.

UMTAS'ın zırhlı kara araçlarına ve çekili/sabit kara platformlarına entegrasyon çalışmaları ise devam ediyor. Bunun yanı sıra deniz platformlarına stabilize silah sistemi entegrasyonu çalışmaları yürütülüyor.Milli İHA'ya yerli füze Yerli İHA Bayraktar geçen sene yaptığı atış testinde UMTAS füzelerini kullanmıştı. Kanat altında iki füze taşıyan Bayraktar, hedeflerini yüzde 100 isabetle vurdu. Bayraktar TB2 tipi İHA'nın kanatlarının altına her biri 37,5 kilogram ağırlığındaki iki UMTAS füze takıldı. Beş bin 300 metre yükseklikte ateşlenen füze, atış sahasındaki 2 metreye 2 metrelik hedef panosunu tam isabet kaydetti.

Savunma sanayisinin yakından takip ettiği testte üstü yazılı füzeler dikkat çekmişti. Bayraktar TB2'ye takılan turuncu ve siyah renkli iki UMTAS füzesinden sadece biri atışta kullanıldı. Ekip üyeleri atılmayacak olan siyah füzenin üzerine bu yüzden 'Beni at, onu atma!' yazdı. Atışın yapıldığı turuncu renkli füzenin üzerinde Kastamonu şivesiyle yazılan 'atcen deyon atmeyon' sözleri ise atış testini sabırsızlıkla bekleyen ekibin heyecanını yansıtıyordu.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...