Askere simiti, öğrenciye gazozu 'cep'ten aldıracak

- Güncelleme:
Askere simiti, öğrenciye gazozu 'cep'ten aldıracak

Ekonomi Haberleri

Kuyumcular ve bankalar arasındaki "Alanıma girme" tartışmasına bir yenisi eklendi. Cepten ödeme sistemi konusunda bankalar aynı şeyi GSM operatörlerine söylüyor.

Bundan bir süre önce, bankaya fiziki altın alıp satabilme yetkisi verildiğinde kuyumcuların isyanıyla karşı karşıya kalan bankalacılar, bugünlerde GSM operatörlerinin cep telefonundan alışveriş yaptırmasından rahatsız. Merkez Bankası tarafından hazırlanan ve GSM operatörlerinin cep telefonu üzerinden alışveriş imkanı vererek hizmetin karşılığını faturaya nasıl yansıtacaklarını yasal bir çerçeveye oturtacak olan taslak halindeki tasarı yasalaştığında asker simidini, öğrenci gazozunu telefonunu göstererek alabilecek. Alışveriş tutarı ise cep telefonunun faturasına yansıyacak. Böylece cebinizde paranız olmasa bile cep telefonunuz sayesinde günlük hayatınızı sürdürebileceksiniz. Şu anda da bu hizmetlerin bazıları kullanılıyor. Ancak, GSM operatörleri bu hizmetler için bankalarla anlaşma yapmak zorunda kalıyorlar. Çünkü işin vergi boyutu da bulunuyor. GSM operatörü, bu hizmeti kendi başına vermeye kalktığında kullanıcının faturası ek vergilerle yükseliyor. Çünkü, ceptelefonundan verilen her hizmetin yüzde 25 oranında Özel İletişim Vergisi bulunuyor. Ayrıca KDV de ödemek gerekiyor. Yani bir pizza sipariş ettiniz ve bunu da ceptelefonundan ödediniz. Pizzanın KDV'li fiyatı 10 lira diyelim. Bunun parasını ceple ödediğinizde, ayrıca nbsp;yüzde 25 ÖİV ve ikinci defa KDV ödeyeceksiniz. GSM operötürü de ikinci defa alınan vergilerle yükselen pizza fiyatı üzerinden yüzde 15 Hazine payı ödeyecek. GSM operatörleri, bankaların hiç ulaşamadığı milyonlarca kişi olduğunu belirtiyor ve sistemde olmadığını söyledikleri bu kişileri hedeflediklerini belirtiyor. GSM operatörleri, "Taslakta ikinci vergilendirmenin kaldırılmasını ve cepten ödeme sistemlerinde bankaların devre dışında bırakılmasını istiyoruz. Bu sistemin gelmesi 500 milyon dolarlık bir pazarı sisteme sokacak" diyor. Bankacılar ise GSM operatörlerinin bu isteğine kuyumcuların daha önce kendilerine söylediği, "Herkes kendi işini yapsın" karşılığını veriyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...