'Şark kaçağı' doktora zorunlu görev

Düzenleyen:
'Şark kaçağı' doktora zorunlu görev

SAĞLIK Haberleri

Sağlık Bakanlığı, devlete devredilen FETÖ’ye bağlı hastaneler ile askerî hastanelerdeki hekim ihtiyacını karşılamak için şark görevini yapmayan ve özel hastanelerde çalışan 4 bin doktorun peşine düştü

Gökhan KAYA

Sağlık Bakanlığı darbe girişimi sonrası hekim açığını gidermek için formül arayışına girdi. Mevcut hekim açığına, kapatılan ve devlete devredilen FETÖ’ye bağlı hastaneler ile sivilleştirilen askeri hastanelerdeki ihtiyaç da eklenince bakanlık şark görevinden kaçarak özel hastanelerde çalışan doktorların peşine düştü. Yapılan çalışma sonrasında tıp fakültesinden mezun olduktan sonra mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeyen 4 bin hekim olduğu tespit edildi. Bunların bazılarının kaçak olarak özel hastanelerde çalıştığını belirleyen bakanlık, özel hastanelere ‘yükümlülüğünü yerine getirmeyen bu kişileri çalıştırdığınız tespit edilirse ceza alırsınız’ diyerek uyardı. Tıp Fakültesinden mezun olan her kişinin mecburi hizmet yükümlülüğünün bulunduğunu anlatan bakanlık yetkilileri, "Kişi mesleğini yapmak istiyorsa mezun olduktan sonra belirlenen bir süre kamu hastanelerinde çalışarak bu yükümlülüğü yerine getirmek zorunda. ‘Ben hekimlik mesleği yapmayacağım’ diyenle bir sorunumuz yok ama yükümlülüğünü yerine getirmeden gidip de özel hastanelerde çalışırsa olmaz" diyerek sistemin işleyişine açıklık getirdiler. Yükümlülüğü yerine getirmeyen hekimlerin belirlenmesi konusunda Çalışma Bakanlığı ile iş birliği yapan Sağlık Bakanlığı, bu kişilerin devlete geçişini sağlayarak ihtiyacı gidermeyi hedefliyor. Hekim açığından kaynaklı mağduriyetlerin önüne geçmek için bakanlık ilk etap bin 500 hekim alacak.

ÇALIŞMA EYLÜL AYINDA TAMAMLANACAK

Öte yandan darbe girişimi sonrası bakanlığa devredilen GATA ve askerî hastaneler eylül ayında vatandaşın hizmetine açılacak. Asker yaralanmaları konusunda uzman olan travma ve rehabilitasyon merkezleri aynı işlevini koruyacak. Hastanelerde görev yapan askerî doktorlara bundan sonraki iş yaşamı için de üç alternatif sunulacak. Doktorlara, “TSK mensubu olarak devam edebilirsiniz”, “Doktor olarak sürdürebilirsiniz” veya “emekli olabilirsiniz” denilecek. Doktor olarak GATA'da görevine devam edecek askerler, terfi alamayacak. Ancak söz konusu doktor sivil olmadan önce en son hangi rütbedeyse emeklilik ve özlük hakları da rütbeye göre değerlendirilecek.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...