Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

2017 altın yıl olacak

Düzenleyen:
2017 altın yıl olacak

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 9 Ağustos Salı günü gerçekleştirilen zirve, özellikle ekonomide dönüm noktası olacak. Toparlanmanın bu yıl başlayacağını belirten iş dünyası, 2017 yılının ilişkilerde "altın yıl" olarak kayıtlara geçebileceğini vurguluyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2016 yılının üçüncü çeyrek beklenti anketini açıkladı. ABD, Rusya, İran, Çin ve Almanya, ihracatçılar için hedef ülkeler sıralamasında öne çıktı. Rusya ile yaşanan olumlu gelişmeler, bu ülkeyi ihracatçılar için yeniden hedef pazar sıralamasında ikinciliğe yükseltti. TİM üyesi 487 firmanın 21 Haziran-2 Ağustos tarihleri arasında katıldığı ankete göre, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi, beklentilerde bir bozulmaya yol açmadı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ‘İhracatçılarımız bir yandan yeni pazarlara girerlerken, öte yandan Rusya gibi ihracat kaybı yaşadığımız ülkelere yeniden dönmeye başlıyor. İhracatçı firmaların yüzde 28’inin modernizasyon, yüzde 20'sinin Ar-Ge ve inovasyon yatırımı planlayarak yüksek katma değerli ürünlere yöneldiği görülüyor. Ayrıca firmaların satış ve dağıtım ağını genişletme hedefini ilk sıraya alması, yeni pazarlara verilen önemi gösteriyor. Bu gelişmeler gelecekte, ihracatımıza ciddi katkılar sunacak. Hükümetimizin de eşzamanlı attığı olumlu adımlarla ihracatçılarımız için riskler azalacak” diye konuştu.

100 milyar dolar ulaşabilir hedef

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Süleyman Kocasert: "Yakın geçmişte kaybettiğimiz yüzde 40 civarındaki dış ticaret kaybını önümüzdeki 6-12 aylık dönemde telafi edebileceğimizi düşünüyorum. Her iki lider de Türkiye-Rusya ilişkilerinde ekonomik alanda 100 milyar dolar gibi ihracat rakamı hedefi koydular. Bu hedefi ulaşılabilir buluyorum. Bilhassa 2017 yılında gerek turizm gerekse de dış ticarette, inşaat, mühendislik hizmetlerinde Rusya'yla sadece iş ilişkilerini yakalamakta kalmayıp, onun da üzerine çıkacağımızı düşünüyorum. 15 Temmuz öncesine göre çok daha arzulu, istekli ve motiveyiz."

 

Kayıpları hızlıca telafi edeceğiz

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi: "Geçen yıl Rusya’ya ihracatımız 204 milyon dolara kadar geriledi. Rusya’da birçok firmamız kapandı, tam bir psikolojik geri çekilme oldu. İki büyük komşu olan Türkiye ve Rusya’nın birbirlerine ihtiyacı var. Yaşanan sancılı süreçte iki ülkenin de bu gerçeği gördüğünü düşünüyorum. Yılın son çeyreğinden itibaren Rusya pazarında yeniden yükselişe geçeceğimizi öngörüyorum. İlişkilerde yaşanan olumlu atmosferle birlikte hızlıca kaybımızı telafi edebiliriz. 2017’nin Türkiye-Rusya ilişkilerinde altın yıl olmasını bekliyorum."

Vizesiz seyahat ve charter şart

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca: "Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin bize katkısı, 2016'nın son çeyreğinde yüzde 20 civarında olacak. 2017'nin ikinci yarısından itibaren ivmenin ciddi anlamda yukarıya döneceğini düşünüyorum. Charter uçuşların başlaması hâlinde işler daha da kolaylaşır. Tarifeli seferlerin maliyeti yüksek. Charter uçuşlar olduğunda, sık aralıklarla geliyorlar. Ardından vizelerin kaldırılması önemli. Rusya, çok önemli pazar. Aramızdaki ilişkilerin üst seviyede olması, bizi son derece sevindirecek. Tabii ki Rusya ekonomisinin toparlanması da çok katkı sağlar."

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...