Barzani güçlerinden Irak’ta DAEŞ’e operasyon

Düzenleyen:
Barzani güçlerinden Irak’ta DAEŞ’e operasyon

DÜNYA Haberleri

Suriye’nin Menbiç şehrinin DAEŞ’ten alınmasının ardından, Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani komutasında Irak’ın kuzeyinde de bugün sabah saatlerinde DAEŞ’e yönelik üç cephede geniş çaplı operasyon başlatıldı.

Irak’ta Musul’un DAEŞ’den temizlenmesi için uzun süredir operasyon hazırlıkları yapılırken, Peşmerge güçleri bugün saat 05.30 sıralarında DAEŞ’e karşı Mahmur, Güwer ve Hazır cephelerinde ağır silahlar ile geniş çaplı operasyon başlattı. Irak’taki Kürt siteleri ve televizyonlarında yer alan haberlere göre, operasyonu Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin komuta ettiği belirtilidi. Peşmerge top atışıyla, koalisyon uçakları ise havadan DAEŞ’in hedeflerini bombalarken, operasyon ile Güwer, Dibege, Erbil ve Erbil Uluslararası Havaalanı üzerindeki DAEŞ tehlikesinin kaldırılmasının hedeflendiği bildirildi.

Peşmerge kaynakları, bugün sabah başlayan operasyon kapsamında yaklaşık 10 kilometre bir ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Hazır Cephesi Peşmerge Komutanı Albay Seyid Hejar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, operasyona çok sayıda Peşmerge gücünün ağır silahlarla katıldığını belirterek, "Hazır bölgesinde devam eden operasyonda şu ana kadar Kerkeşe, Ebzah, Keyretah ve Tıl Hamid köyleri DAEŞ'ten geri alındı" dedi.

BİR GÜN ÖNCE ABD’LİLER BARZANİ’Yİ ZİYARET ETTİ

Operasyon öncesi dün Mesut Barzani’yi ABD’den bir heyet ziyaret etti. ABD Başkanı Barack Obama’nın DAEŞ’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Falih El Feyyaz, ABD Bağdat Büyükelçisi Stewart Jones, ABD Erbil Başkonsolosu Ken Gross ve ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyet dün Selahaddin’de Barzani ile bir araya geldi. Görüşmede McGurk, DAEŞ’le savaşta Bağdat, Erbil ve koalisyon güçleri arasındaki işbirliğinden memnun olduklarını belirterek, ülkesinin Musul Operasyonu’na yönelik stratejisi konusunda bilgi verdi. Obama’nın, DAEŞ’in bitirilmesi amacıyla tüm imkanları kullanacağını belirten Brett McGurk, Musul Operasyonu’nun askeri yönünün yanı sıra, insani ve siyasi tarafının da önemini vurguladı.

Barzani ise görüşmede, operasyon sonrası başta Ezidi Kürtler ve Hıristiyanlar olmak üzere tüm grupların birlikte ve güven içinde yaşayabilmesi için ayrıntılı bir anlaşma yapılması gerektiğinin altını çizerek, "DAEŞ’in, Ezidi Kürtlere ve Hıristiyanlara yaptığı katliamların hiçbir zaman unutulmayacak" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...