Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Altın adam: Michael Phelps

Düzenleyen:
Altın adam: Michael Phelps

SPOR Haberleri

Olimpiyat tarihin en başarılı sporcusu olan ABD'li efsane yüzücü, Rio'da 5 birincilik elde ederek oyunlardaki şampiyonluk sayısını toplamda 28'e çıkardı

Michael Phelps'i anlatmaya kelimeler yetmez. O belki de tarihin gördüğü en başarılı sporcu. Rio 2016'yı 5 altın ve 1 gümüş madalya ile kapatan Phelps, kariyeri boyunca 39 defa dünya rekoru kırarak adını unutulmazlar arasına yazdırdı. Olimpiyat tarihindeki 28'inci madalyasına ulaşan Phelps, toplam altın sayısını ise 23'e çıkararak kırılması neredeyse imkansız bir rekorun sahibi oldu. Son 5 olimpiyata katılma başarısı gösteren Phelps, 23 altın, 3 gümüş ve 2 bronz madalyayla Yaz Olimpiyat Oyunları'nın en çok kürsüye çıkan ismi durumunda. Phelps, 2004 Atina'da 6 altın, 2 bronz, 2008 Pekin'de 8 altın, 2012 Londra'da 4 altın, 2 gümüş, 2016 Rio Olimpiyatları'nda ise 5 altın ve 1 gümüş madalya kazanmayı başardı. SSCB'li kadın cimnastikçi Larissa Latynina, 1956-1964 yılları arasında katıldığı 3 olimpiyatta 9 altın, 5 gümüş ve 4 bronz olmak üzere toplam 18 madalyayla Phelps'in ardından ikinci sırada bulunuyor.  

Anatomik üstünlük

2012 Londra Olimpiyatları'nın ardından yaşadığı depresyon sebebiyle profesyonel yüzmeyi bırakan ancak daha sonra kararını değiştirip, Rio Olimpiyatları'nda boy gösteren Phelps tarih yazmaya devam etti. İlk olarak 4x100'de ABD ile altın madalya kazanan Phelps, 200 metre kelebekte de birincilik kürsüsüne çıktı. 31 yaşındaki yüzücü, olimpiyatlarda bireysel dalda altına uzanan en yaşlı sporcu oldu. 200 metre kelebek Phelps'in olimpiyat kariyerinde 20. altın madalyası olurken, yaşayan efsane 4x200'de de bu defa ABD ile finişe ilk sırada ulaştı. Phelps'in anatomik yapısı da rakiplerine göre oldukça farklı. Boyu 1.93 olan ABD’linin kol açıklığı ise 2.03 metre. Yani kol uzunluğu boyundan 10 cm daha fazla. Bu ekstra uzunluk ona rakiplerinin önünde özellikle de kelebek yarışlarında büyük avantaj sağlıyor. Sadece kolları değil. Ayak bilekleri de diğer yüzücülere göre 15 derece daha fazla kıvrılan Phelps bu sayede kulaçları daha uzun atabiliyor.

RIO 2016 GÜNLÜĞÜ

Farah'dan 2. zafer

Atletizm erkekler 10 bin metre finalinde Büyük Britanyalı Mo Farah, 27.05.17'lik derecesiyle rakiplerini geride bırakarak erkekler 10 bin metrede üst üste ikinci olimpiyat altınını kazandı. Son dünya üçüncüsü Kenyalı Paul Kipngetich Tanui, 27.05.64'lük süresiyle gümüş madalya elde etti. Etiyopyalı Tamirat Tola ise 27.06.26'lık zamanıyla bronz madalyaya ulaştı. Farah yarış sonrası pistte bir süre yere yatarak hem yorgunluğunu attı hem de mutluluk gözyaşlarına boğuldu.

Murphy'den dünya rekoru

4x100 metre karışık bayrak finalinde altın madalya ABD’nin oldu. Ryan Murphy, Cody Miller, Michael Phelps ve Nathan Adrian’dan oluşan ABD takımı, 3:27.95'lik derecesiyle olimpiyat rekoru kırarak altın madalyaya ulaşırken, ABD'li yüzücü Ryan Murphy, aynı yarışın 100 metre sırtüstü bölümünde 51.85'lik derecesiyle dünya rekoruna imza attı. Kadınlar 4x100'de de ABD takımı 3.53.13'lük dereceyle altın madalya kazandı.

Bu defa üzdüler

Türkiye'yi erkekler 10 bin metre finalinde temsil eden Polat Kemboi Arıkan ve Ali Kaya başarılı olamadı. Amsterdam'da düzenlenen son Avrupa Şampiyonası'nda 28.18.52’lik derecesiyle altın madalya kazanan Polat Kemboi Arıkan, Rio'da 27.35.50'lik derecesiyle 13. sırayı aldı. Amsterdam'da Arıkan'ın ardından 28.21.42’lik zamanıyla gümüş madalyaya uzanan Ali Kaya ise yarışı tamamlayamadı. 

Brezilya yarı finalde

Futbolda ev sahibi Brezilya, Corinthians Arena’da oynanan maçta Kolombiya’yı 2-0 yenerek yarı finale çıktı. FIFA kokartlı hakemimiz Cüneyt Çakır’ın yönettiği maçta sambacıların gollerini Neymar (12) ve Luan (83) attı. 2016 Rio'da yarı final eşleşmeleri şöyle: Brezilya-Honduras, Nijerya-Almanya.

Alican Kaynar ilk 10'a girdi

Yelkende finn sınıfında beşinci gün müsabakaları tamamlandı. Alican Kaynar, genel klasmanda iki basamak yükseldi ve günü 10. sırada tamamladı. Kadınlar radial sınıfında yarışan Nazlı Çağla Dönertaş ise yarışların ardından genel sıralamada 15'inci olarak oyunlara veda etti.

Monica Puig tarihe geçti

Tenis tek kadınlar finalinde Angelique Kerber'i 2-1 mağlup eden Monica Puig, altın madalyaya uzandı. Porto Rikolu Puig maçı 6-4, 4-6 ve 6-1'lik setlerle kazadı. Kariyerinde grand slam şampiyonluğu bulunmayan 22 yaşındaki tenisçi, Porto Riko'ya teniste altın madalya kazandıran ilk sporcu oldu.

Rio eski Teksas gibi

Gün geçmiyor ki Rio'dan bir gasp, sarkıntılık gibi haberler gelmesin. Son olarak Olimpiyat ve dünya şampiyonu ABD'li yüzücü Lochte ile milli takımdan 3 arkadaşı silahlı soyguna maruz kaldı. Bir gece kulübü çıkışında sporcuların yanına yanışan gaspçıların Lochte'nin başına silah dayayarak dördünün de bütün paralarını çaldıkları açıklandı. 

Maratonda nal topladık

2016 Rio Olimpiyat Oyunları atletizm kadınlar maratonda, milli sporcular Esma Aydemir 58'inci, Sultan Haydar 111'inci, Meryem Erdoğan 112'nci sırayı aldı. Yarışı 2.24.04'lük süresiyle ilk sırada bitiren Jemima Jelagat Sumgong, maratonda olimpiyat altını kazanan ilk Kenyalı kadın atlet unvanını aldı.

Selçuk Çebi tutunamadı

2016 Rio Olimpiyat Oyunları'ndaki madalya umutlarımızdan olan ve grekoromen stil 75 kiloda mindere çıkan milli güreşçi Selçuk Çebi elenerek üzdü. Carioca Arena'da düzenlenen güreş müsabakaları ikinci turunda Hırvat Bozo Starcevic ile karşılaşan sporcumuz 3-1 mağlup olmaktan kurtulamadı. Rakibinin finale kalamamasının ardından repesaj hakkını kaybeden Çebi olimpiyatlara veda etti. Selçuk Çebi yaptığı kısa açıklamada, "Nasip değilmiş. Çok istedim ancak olmadı" dedi.

Thompson fırtına gibi

Kadınlar 100 metre finalinde altın madalyanın sahibi Jamaikalı Elaine Thompson oldu. Thompson, Rio de Janeiro şehrindeki Olimpiyat Stadı'nda düzenlenen finalde 10.71'lik süresiyle rakiplerini geride bırakarak olimpiyat şampiyonu oldu. ABD'li Tori Bowie 10.83'lük zamanıyla gümüş madalya elde etti. Kadınlar 100 metrede son iki olimpiyat ve dünya şampiyonu olan ve favori gösterilen Jamaikalı Shelly-Ann Fraser-Pryce ise 10.86'lık derecesiyle bronz madalyada kaldı.

 

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...