Otomotivciler de faiz indirimi istedi

Düzenleyen:
Otomotivciler de faiz indirimi istedi

Ekonomi Haberleri

Sektör temsilcileri; düşen satışların artması ve trafikteki eski araçların yenilenmesi için taşıt kredisi faizlerinin de yüzde 1'in altına çekilmesini talep etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından bankalar konut kredisi faizlerinde birer birer indirime giderken, otomotivciler de taşıt kredisi faiz oranlarında düşüş bekliyor. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, otomotiv sektörünün geçen yıla göre satış adetlerinde kayıplar yaşadığını belirterek, "Özellikle temmuz ayında satışlar geçen yılın temmuz ayı satışlarının yüzde 30 altında kaldı. Buradaki düşüşü dengelemek için faiz indiriminin otomotiv sektörü için de son derece gerekli olduğunu düşünüyorum." dedi. Otomotiv satışlarının yüzde 58'inin taşıt kredisi ile yapıldığı bilgisini veren Gülan, sektörün satışlarında en önemli hareket noktasının kredi faiz oranları ve vadeler olduğuna işaret etti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından getirilen, "araç bedelinin belli bir kısmına kadar kredi kullanımı" gibi sınırlamaların alımları etkilediğine dikkati çeken Gülan, bir diğer sınırlamanın da kredi kullanım vadeleri ile alakalı olduğunu ve şu anda en fazla 48 aylık vadede araç kredisi kullanılabildiğini aktardı.

Türkiye'de 15 yaş üstü 4 milyon aracın yollarda olduğunu belirten Gülan, şunları kaydetti: "Gerek insanlarımızın hayatını korumak gerekse bu eski araçların çevreye verdiği zararları azaltabilmek amacıyla tüketicilerin yeni araçlara sahip olma imkânlarını artırmamız gerekiyor. Ayrıca bu araçların bakım-onarım maliyetleri ve yüksek yakıt tüketimlerini de düşündüğümüzde, araç sahibi olmak isteyenlerin daha uzun vadelerde ve uygun faizlerde kredi kullanımını sağlamak büyük önem taşıyor."

Kredi, en fazla tercih edilen yol

Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt: "Otomobil alımında kredi kullanımı en çok tercih edilen yöntem. Faiz oranlarındaki düşüş ve artışlar sektör için önemli. Tüketiciler, faiz oranlarına bakarak araç alımlarını öne çekebilir. Bu sebeple konut kredisi faizlerinde indirim kararı alınmasının ardından otomobil kredilerinde de bir indirim olması, sektörü olumlu etkileyecektir. Faizlerin geri çekilmesiyle birlikte satışların kademeli olarak artış göstermesini bekliyorum."

Duygusal sınırın altına gerilerse...

Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker: "Bir süredir üst üste yaşanan olumsuz durumlar sebebiyle sıkıntılı bir dönemden geçildi. Ancak zamanında alınan önlemlerle istikrar sağlandı. Otomotiv satışlarında en önemli iki etken, döviz kurları ve kredi faiz oranları. Duygusal sınır olan yüzde 1'in altına inildiği takdirde, yılın kalan bölümünde satışlarda canlılığı yakalayabiliriz. Hurda teşviki, ÖTV indirimi gibi uygulamalar da uzun vadeye yayılırsa çok önemli etkileri olur."

Peşinat miktarı aşağı çekilebilir

Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök: "Mevcut şartlarda 50 bin liraya kadar araçlarda yüzde 30 peşinat zorunluluğu var, en fazla 48 aya kadar kredi kullanılabiliyor. 50 bin lira üzerinde ise peşinat yüzde 50'ye çıkıyor. Peşinat seviyesinin aşağı çekilmesi ve kredi faizlerinin düşmesi, araç alımını kolaylaştırır. Markalar da bu faiz indirimini destekleyecek şekilde daha çekici kampanyalar sunacaktır. Amacımız, çarkların hızlı şekilde dönmesini yeniden sağlamak."

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...