Fenerbahçe avukatını buldu

Düzenleyen:
Fenerbahçe avukatını buldu

SPOR Haberleri

Portekizli antrenörle “davalık olmayı” göze alan sarı-lacivertli yönetim, teknik direktörlük koltuğunu 68 yaşındaki Hollandalı Dick Advocaat’a teslim etti

M. Emin ULUÇ - Uğur AKTAN

Fenerbahçe’de Monaco yenilgisiyle patlak veren teknik direktör krizi nihayete erdi. Sarı-lacivertli yönetim ile Vitor Pereira arasındaki soğuk savaş Portekizli hocanın ülkesine kaçmasına kadar varırken, yeni teknik direktör Dick Advocaat oldu. Pereira’nın sözleşmesini tek taraflı feshederek bu sayfayı kapatan sarı-lacivertliler, 68 yaşındaki Hollandalı çalıştırıcıyla 1 yıllık anlaşma sağladı. Hollanda Futbol Federasyonu’ndaki görevinden ayrılan Advocaat dün akşam saatlerinde Amsterdam’dan İstanbul’a geldi. Bugün resmi imzayı atacak olan kurt hocanın Grasshoppers maçında takımın başında yer alacağı belirtildi. Hücum futbolu oynatan Advocaat özellikle 4-3-3 sistemini tercih eden bir teknik adam.

Reddetmek delilik olurdu

Premier Lig ekibi Sunderland’de geçen sezon 8 haftalık bir macera yaşayan Dick Advocaat, 3 beraberlik, 5 mağlubiyet sonrası görevden ayrılmıştı. Hollanda medyasına konuşan tecrübeli çalıştırıcı, “Kulüp takımı çalıştırmayı bir süre önce bırakmıştım. Ancak F.Bahçe bana inanılmaz bir teklifle geldi. Ben de kabul ettim. Böyle büyük bir kulübün böyle inanılmaz teklifini reddetmek delilik olurdu” dedi. Advocaat’ın yardımcılığını UEFA ve Süper Kupa zaferlerini yaşadığı Zenit’te olduğu gibi Cor Pot’un yapacağı öğrenildi. Bu arada eski teknik ekipte yer alan yerli antrenörler Zeki Göle, Fatih Yıldız ve Melikşah Sezgin’le kaleci antrenörü Orlandoni’nin göreve devam edeceği öğrenildi. Ayrıca, Şenol Çorlu’nun yardımcı olarak teknik ekibe dahil edileceği iddia edildi.

UEFA Kupası var

Dick Advocaat kariyeri boyunca çok sayıda takımı çalıştırırken, en büyük başarısı milli futbolcumuz Fatih Tekke'nin de formasını giydiği Zenit ile kazandığı UEFA Kupası oldu. Ardından da M.United’ı yenerek Süper Kupa’yı kazandı. Şampiyonlar Ligi'nden tıpkı Fenerbahçe gibi 2008-09 sezonundan bu yana uzak olan Advocaat, 2001-02 sezonunda çalıştırdığı Rangers ile Devler Ligi ön elemesinde Mustafa Denizli'nin çalıştırdığı Fenerbahçe'ye elenince sarı-lacivertli takımın attığı golleri "ucuz" olarak nitelendirmişti. 

Danışmanlık yapıyordu

Geçen sezona Premier Lig takımlarından Sunderland'de başlayan Hollandalı futbol adamı, ligin ilk sekiz haftasında görevinden alınmıştı. Hollanda Futbol Federasyonu'nda danışmanlık görevi yapan 68 yaşındaki Advocaat Hollanda, İskoçya, Rusya, İngiltere ve Almanya Ligleri'nde teknik direktörlük yaptı. 

Üç farklı ligde zafer

PSV, Rangers ve Zenit'le üç farklı ligde şampiyonluk sevinci yaşayan Dick Advocaat, 2012-2013 sezonunda görev yaptığı PSV'ye Hollanda Ligi'nde 34 maçta 103 gol attırmayı başarsa da şampiyonluk ipini göğüsleyen takım Ajax olmuştu. Dick Advocaat'ın kariyerinde birlikte çalışmadığı yıldız neredeyse yok gibi. Rijkaard, Gullit, Ronaldo, Bergkamp, Robben ve Nistelrooy gibi çok sayıda dünyaca ünlü isimle çalışan Advocaat bu oyuncuların tamamının saygısını kazanmış bir isim.

Fenerbahçe'de portakal şenliği

Vitor Pereira’nın gönderilmesi ardından da teknik direktörlüğe Dick Advocaat’ın getirilmesi Van Persie’yi oldukça mutlu etti. Hollandalı golcü, tecrübeli teknik adamı telefonla arayarak, “Fenerbahçe’de birlikte önemli başarılara imza atacağız. F.Bahçe büyük bir kulüp ve coşkulu bir taraftara sahip. Her zaman şampiyonluğa oynayan bir ekip” ifadelerini kullandı. Dick Advocaat’ın takımdaki en büyük yardımcısı 1. forvet durumuna geçecek Van Persie olacak. 

Yazılı görüş istendi

Vitor Pereira’nın sözleşmesinin tek taraflı feshiyle ilgili gelişmeler az çok bilinirken kulüpten resmi açıklama geldi… İşte o açıklamanın özeti: “Mevcut formasyona uygun transferler yapılmış teknik direktörümüz bambaşka bir oyun formatını denemiş ve Şampiyonlar Ligi ön eleme maçlarına çıkılmıştır. Sonuç ortadadır. Yine bu süreçte performans testlerinin yapılması ve bilimsel verilerin toplanması teknik direktör tarafından engellenmiş, sözleşme hükümleri tatbik edilerek ilgili testler yaptırtılmıştır. Ortaya çıkan verilerin sebepleri teknik direktörden yazılı olarak sorulmuş, teknik direktör ülkesine dönmeyi ve maddi gerçek hilafına sebepler ileri sürmeyi tercih etmiştir.”

Atkinson şoke etti

1995-1996 sezonunda Fenerbahçe forması giyen eski İngiliz futbolcu Dalian Atkinson hayatını kaybetti. İngiliz polisinin kullandığı şok cihazı nedeniyle hayata gözlerini yuman Atkinson, Galatasaray derbisinin ilk yarısında attığı 3 golle sarı-lacivertli taraftarların gönlünde taht kurmuştu. Atkinson’ın ölümünün önümüzdeki günlerde bağımsız bir komite tarafından araştırılacağı öğrenildi. 

Advocaat idmanı izledi

Yeni çalıştırıcısıyla morallenen F.Bahçe'nin dünkü idmanında futbolcuların hırsı dikkat çekti. Sahada koşu ve çabukluk çalışmalarıyla başlayan antrenman, dar alanda yapılan pas organizasyonlarının ardından gerçekleştirilen çift kale maçla tamamlandı. F.Bahçe'nin yeni teknik patronu Dick Advocaat idmanı izledi. 

UEFA'nın amacı ne?

Avrupa Ligi’nde Grasshoppers’ı misafir edecek Fenerbahçe’den UEFA’ya tepki var. Hakem hataları nedeniyle Avrupa’da çok canı yanan sarı-lacivertliler, maça Avusturyalı bir hakem atamasından rahatsız. Hakem Robert Schörgenhofer’le bir problemi olmayan sarı-lacivertli ekip, darbe girişimi sonrası Türkiye karşıtı propaganda yapan Avusturya’dan bir hakemin verilmesine tepkili.

Türkiye'deki kupalarla yetinmez

Dick Advocaat ile Zenit'te birlikte çalışan Fatih Tekke, Hollandalı futbol adamının son derece hırslı bir karaktere sahip olduğunu ve Türkiye'deki kupalarla yetinmeyeceğini söyledi. Advocaat'ın kendi hayatında büyük önem taşıdığını ve önemli bir iz bıraktığını belirten Tekke, "Dick Advocaat'ın teknik ve taktik bilgisini anlatmama gerek yok. Çok şahsiyetli ve mütevazı bir isim. Futbolcu yönetme kabiliyeti çok yüksek olduğu için yıldız oyuncularla nasıl anlaşacağını iyi bilir. Eğer kadro hücum futboluna uygunsa mutlaka bunu oynar. Uyum sorununu kısa sürede atlatırsa uzun yıllar unutulmayacak şeyler başarabilir" dedi.

Özat: Doğru adım

Adı günlerde F.Bahçe'yle anılan Ümit Özat, "Advocaat doğru bir adım. Yerli bir çalıştırıcı gelseydi kafalarda soru işareti kalırdı. Yardımcısı olmam konusunda konuşmanın anlamı yok. Böyle konuşunca sanki mesaj veriyormuş gibi oluyor. Bir gün F.Bahçe'nin teknik direktörü olacağım" açıklamasında bulundu. 

Alex başarı diledi

Fenerbahçe'nin eski futbolcusu Alex de Souza kendi sosyal medya hesabından Dick Advocaat'ın fotoğrafını paylaşarak, "Advocaat'a Fenerbahçe'de başarılar diliyorum. Başarılarla dolu bir sezon için, kendi metotlarını takıma iyi yansıtmasını, futbolcuların da uyum sağlamasını dilerim" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...