Spora başlarken kalbine baktırın

Düzenleyen:
Spora başlarken kalbine baktırın

SAĞLIK Haberleri

Kalp sağlığı taramasının sadece profesyonel olarak spora başlayacak çocuklara değil, amatör ve eğlence amaçlı spor yapacak olan çocuklara da yapılması tavsiye ediliyor.

Ziyneti KOCABIYIK

Uzmanlar, çocuklarını düzenli spora başlatmak için yaz tatilini fırsat bilen anne babaları kalp sağlığına dikkat etmeleri konusunda uyarıyor. Gençlerdeki ani kalp ölümü görülme sıklığının yüzbinde 1-6 arasında değiştiğini söyleyen Medicana Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, “Bu oran doğuştan kalp hastalığı olan gençlerde 100 katına çıkabiliyor. Bu ani ölümlerin yüzde 25’i spor sırasında meydana geliyor” dedi.

SEBEP RİTİM BOZUKLUĞU 

Kalpten ani ölümün genç sporcularda travmaya bağlı olmayan ölüm sebepleri arasında en ön sırada yer aldığını belirten Prof. Dr. Küçükosmanoğlu, “Çocuk ve gençlerde ortaya çıkan ve kalp krizi olarak tanımlanan ölüm olaylarının büyük kısmında problem, ani gelişen ritim bozukluğu ve kalbin durmasıdır. Bu ritim bozuklukları doğuştan gelen kalp hastalıkları, kalp büyümeleri ve kapak hastalıklarına bağlı olabileceği gibi genetik geçiş gösteren ritim bozuklukları yüzünden de olabilir. Bazı genetik kalp hastalıklarında ise kalp kası tutulumu oluyor. Genç yaşlarda ani kalp ölümüne sebep olan bu durum, kalpte kalınlaşmaya ve tehlikeli ritim bozukluklarına yol açıyor. Çocuklardaki kalp kası sorunu daha önce muayene sırasında belli olmuyor. İlerleyen yaşlarda çarpıntı ve göğüs ağrısıyla kendini gösteriyor. Bu nedenle, çocukların bu şikayetlerini dikkate almak lazım ve ileri tetkikte bulunmak gerekiyor” dedi.
Prof. Dr. Küçükosmanoğlu, ailede sebepsiz, ani ölümler meydana geldiğinde tüm aile fertleriyle birlikte çocuklar için de mutlaka ileri tetkik yapılması gerektiğini vurguluyor. 
Efor gerektiren sporların altta yatan kalp hastalığı olan çocuklar için bir risk faktörü olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Küçükosmanoğlu spora  başlarken mutlaka kalp sağlığı taraması yapılması gerektiğini belirterek, “Kalp sağlığı açısından değerlendirme sadece profesyonel sporcular ile sınırlı tutulmamalıdır. Amatör veya eğlence amacıyla yapılacak yarışmalı spor aktivitesi öncesinde de mutlaka kalp taraması yapılmalıdır” dedi. 

EKG DOĞRU OKUNMALI

Prof. Dr. Osmanoğlu,  “İlk aşamada sporcu adayının ayrıntılı sağlık hikayesi ve ailenin kalple ilgili sağlık hikayesi araştırılmalıdır. Çünkü genetik alt yapı doğumsal kalp hastalıkları için çok önemli bir etkendir. Ardından tam bir fizik muayene yapılmalıdır. Daha sonra aile hikayesi ve fizik muayenesi normal olanlarda elektrokardiyografi (EKG) çekilmeli ve değerlendirilmelidir. EKG’nin bu konuda uzman çocuk kardiyoloğu tarafından okunması gerekir. Bu aşamada problem görülmezse spora katılım izni verilir. Çocuk ve gençlerin spora katılım öncesi kalp sağlığı yönünden değerlendirilmesi ile ani kardiyak ölümlerin büyük kısmı önlenebilir” diye konuştu. 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...