Kredide 2. indirim şart

Düzenleyen:
Kredide 2. indirim şart

Ekonomi Haberleri

Bankaların yaptığı indirim ile faiz oranları 5-10 yıl vadelerde hâlâ yüzde 11.5’in üzerinde seyrediyor.

Birçok bankanın geçen hafta konut kredi faiz oranlarını çeşitli vadelerde aylık yüzde 1’in altına düşürmesine rağmen beklentilerin karşılanmaması piyasalarda ikinci indirimi gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bankalara, konut kredilerinde yıllık faiz oranlarını yüzde 9’a doğru çekmeleri çağrısı yapmıştı. Söz konusu çağrılara destek veren bankalar, geçen haftadan başlayarak en düşüğü yüzde 0.80 olmak üzere konut kredisi faiz oranlarını çeşitli vadelerde yüzde 1’in altına çekti. Uzmanlar, konut kredi faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşmesine karşın konut kredilerinin ağırlıkla 5-10 yıllık vadelerde kullanıldığı göz önüne alındığında yıllık faiz oranlarının hala yüzde 11.5’in üzerinde seyrettiğine dikkati çekiyor.
Bankacılık analistleri ise konut kredi faizlerinin düşmesinin kar marjları üzerinde baskı oluşturduğuna dikkati çekerek, Türkiye’deki tasarruf açığı nedeniyle mevduatın kısıtlı kaldığını, bankaların mevduat konusunda rekabetçi oran vermekte zorlandığını belirtti.

Analistler, “Merkez Bankasının zorunlu karşılıkları düşürmeye başlaması bankaların kaynak maliyetini gözeten bir karardı. Alternatif olarak, MB, bankalara konut kredileri için ayrı bir fonlama gerçekleştirebilir ya da BDDK’nın uygulamaya alacağı diğer makroihtiyati yöntemlerle konut kredilerindeki maliyet unsuru risk parametreleri, Basel kriterleriyle ters düşmeyecek şekilde bankaları rahatlatıcı şekilde kullanılabilir” görüşünü dile getirdi.

EN ÇOK 5-10 YILLIK VADE KULLANILIYOR

Bankacılık sektörünün kullandırdığı toplam konut kredisi tutarı 151 milyar liraya ulaştı. Tutarın 123 milyar lirası 61-120 ay vadeli kullanımdan oluştu.

HER 10 KONUTTAN SADECE 4'Ü DEPREM SİGORTALI

Büyük can ve mal kaybına neden olan 17 Ağustos 1999’daki Marmara depreminin ardından zararların en aza indirilmesi amacıyla getirilen Zorunlu Deprem Sigortası’nda hedeflere hala ulaşılamadı. Depremin 17’inci yılında, Türkiye’deki 17 milyon 661 bin 690 konuttan sadece yüzde 42.10’unun yani 7 milyon 430 bin 478 konutun Zorunlu Deprem Sigortası bulunuyor. DASK’ın kurulduğu Eylül 2000’den bu yana 835 milyon 680 bin 451 lira prim toplanırken, 17 yılda meydana gelen 512 deprem sonrasında hasar sahiplerine 166 milyon 914 bin 550 liralık ödeme yapıldı.

DASK ile teminat altına alınan konutların illere göre dağılımına bakıldığında, 3,6 milyon konutun yer aldığı İstanbul, 1,9 milyon sigortalı konut sayısıyla ilk sırada yer alıyor. İstanbul’u Bursa, Kocaeli ve Tekirdağ takip ediyor. Sigortalılık oranlarına bakıldığında da yüzde 69.30 oran ile Yalova dikkat çekiyor. 

KREDİ GERİ ÇAĞIRAN BANKALARA ŞİKAYET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in fırsatçılık yapmak isteyen bankaların şikayet edilmesine yönelik çağrısına ilk karşılık Karakaş Atlantis’ten geldi
Karakaş Atlantis, bazı bankaların usulsüz olarak kredileri geri çağırdığını ve bununla ilgili olarak BDDK’ya şikayette bulunduğunu açıkladı. Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada şirket aleyhine Burgan Bank, Şekerbank, Türkiye Finans, Vakıflar Bankası, ING Bank ve Albaraka Türk’ün ihtar gönderdiği belirtildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...