'Acil toplanma merkezleri hazır'

Düzenleyen:
'Acil toplanma merkezleri hazır'

YAŞAM Haberleri

Valilik ve Sivil Toplum kuruluşları, İstanbul’da meydana gelebilecek muhtemel bir doğal afete karşı kent genelinde yoğun bir çalışma yürütüyor.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul’da acil toplanma merkezi konusunda sıkıntı bulunmadığını ve muhtemel bir depremde vatandaşların ulaşabilecekleri bu yerlerin afet müdahale planlarında belirlendiğini söyledi. Şahin, yaptığı açıklamada, yıl dönümü olan 17 Ağustos Marmara Depremi’nin, unutulması zor, çok büyük bir felaket olduğunu söyledi. Türkiye’nin en büyük afetlerinden olan söz konusu depremin, bütün Marmara Bölgesi’ni etkilediğini dile getiren Şahin, bu felaketten çıkarılması gereken çok önemli dersler olduğunu ifade etti. Şahin, bu kapsamda tüm ilgili kurum ve kuruluşların ciddi çalışmalar yaptığını dile getirerek, “Deprem ve buna benzer afetlere hazırlık maksadıyla çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Kentsel dönüşümlerle binalar yenileniyor’’ dedi. Vali Şahin, toplanma merkezleriyle ilgili gerekli bütün tedbirleri aldıklarını belirterek, ‘’Türkiye Afet Müdahale Planları kapsamında, çalışmalarımızı yaptık. Toplantılar ve tatbikatlarla bütün senaryolara karşı öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesini sağladık. Ancak bir konuda önemli bir uyarı yapmamız gerekiyor. Daha önce toplanma merkezi olarak belirlenen arazi ve binaların imara açıldığı yönünde söylentiler var. Bu konuyla ilgili ciddi bilgi yanlışlığı var. İlk etapta, boş bulunan araziler, geçici toplanma merkezi olarak belirlendi. Onların çoğu zaten imarlı ve sahipli arazilerdi. Dolayısıyla insanların kendi arazilerinde bina yapma hakkı bulunuyordu. Bunları yapma aşamasında toplanma merkezleri başka yerlere kaydırılarak, çözüm üretildi. Bu anlamda İstanbul belki ciddi bir fiziki sıkışıklık içerisinde kaldı ama vatandaşlarımızın böyle bir muhtemel afette ulaşabilecekleri yerler, elimizdeki imkânlar sonuna kadar harcanarak, afet müdahale planlarımızda belirlenmiş durumda. Depreme ne kadar hazırlıklı olursanız olun, afet bir kaos yönetimidir ve sizi bir hazırlıksız yakalayabilir. Devlet ve ilgili STK’lar depremle ilgili hazırlıklarını sonuna kadar yapıyor. Vatandaş olarak üzerimize düşen, o kritik saat dediğimiz 72 saat içinde yapmamız gerekenleri bilerek hareket etmek. Yardım gelmeden, kendini, ailesini ve komşularını koruyacak kadar temel eğitim almış olmamız lazım. Bunları da göz önünde bulundurmamız gerekiyor” diye konuştu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Uygulama Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da, “Herkesin aile afet planı olması gerekiyor. Kurumlar da acil durum planına sahip olmalı. Deprem geldiğinde insanların bulundukları yerde gerekli davranışı sergilemesi lazım. Bunu da otomatik şekilde yapmalı. Bunun için de sürekli tatbikatların yapılması lazım. Her tatbikat, paniği yüzde 50 azaltır. Vatandaşımızı deprem sonrası ilk 30 dakikaya hazırlamamız gerekir” şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...