Türkiye'nin gücünü geç de olsa anladılar

Düzenleyen:
Türkiye'nin gücünü geç de olsa anladılar

Ekonomi Haberleri

15 Temmuz’dan hemen sonra finansal piyasalardan çıkan 1 milyar dolar, son günlerde tekrar Türkiye’ye geldi.

Türkiye’de 15 Temmuz’un ardından iç piyasanın hızla toparlanması, dünyada gelişmiş ülke merkez bankalarından beklenen teşvik hamleleri ve ABD’den gelen kötü verilerin etkisiyle, piyasalarda iyimserlik yaşanıyor. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erkan Kilimci; darbe girişimi sonrası 1 milyar dolar civarında özellikle hisse senedi tarafından çıkışlar gördüklerini, ancak son günlerde hem Türkiye hem de gelişmekte olan ülkelere çok ciddi portföy girişi olduğunu kaydetti. Kilimci, “Sadece bu hafta içinde yaklaşık 800 milyon dolarlık giriş var” ifadelerini kullandı.

Öte yandan dün merakla beklenen ABD enflasyon verisi de açıklandı. ABD’de temmuz ayında TÜFE artışı, yüzde 1 seviyesinden yüzde 0.8’e geriledi. İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, “Bu veri, ABD dolarında zayıf seyri destekliyor. Bu rakamlarla FED’in eylülde faiz artırması zor görünüyor” dedi. Verinin gelmesinin ardından dolar, FETÖ’nün darbe girişimi sonrasında en düşük seviye olan 2.9165’i gördü. Daha sonra 2.92 TL seviyelerinde denge bulmaya çalıştı. Teknik açıdan dolarda 2.9050 seviyesinin destek konumunda bulunduğunu belirten analistler, muhtemel yükselişlerde 2.9450’nin direnç konumunda olacağını kaydediyor.

Gram altın yüzde 27 kazandırdı

Geçen seneyi 99.55 liradan tamamlayan altının gramı, dünkü kapanışını 126.2 TL seviyesinden gerçekleştirdi. Gram altın böylece yaklaşık yüzde 27 kazandırarak, “en fazla sevindiren” enstrümanlar arasında başı çekti. ABD Merkez Bankasının (FED) faiz artırımına ilişkin beklentilerin eski kuvvetini kaybetmesinin yanı sıra, 2016 yılına başlarken Çin kaynaklı risklerin piyasalarda oluşturduğu tedirginlik, Avrupa ve ABD ekonomilerindeki resesyon tehlikesi ve gerileyen petrol fiyatları, dünya genelinde piyasalarda çalkantıya sebep oldu. Altın, bu endişe ortamından beslenerek “güvenli liman” oldu. Yılın ilk yarısında rekor üstüne rekor kıran gram altın, Birleşik Krallık’ta yapılan referandumda “Brexit” kararı alınmasıyla birlikte 130 lirayı aşmıştı. 4 Ağustos’ta ise azalan risk iştahı ve yurt içinde açıklanan temmuz enflasyon verisinin beklentileri aşmasının ardından, 132.70’e yükselerek tarihî zirvesini görmüştü. 

AA Finans Analisti İslam Memiş, yılın kalan süresinde altın fiyatlarının bugüne kadar göstermiş olduğu kazançlı performansı gösteremeyebileceği öngörüsünde bulundu. Memiş, “Altının gram fiyatı 121 lira seviyesine tekrar düşebilir ancak bunun alım fırsatı vereceğini düşünüyorum. Tekrar 130 liraya doğru hareket mümkün olabilir” şeklinde konuştu.

"Taksik sayısı artarsa büyüme ivme kazanır"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken; yaz döneminin düğün sezonu olduğunu, kuyumculuk, mobilya ve beyaz eşya gibi alışverişlerde uygulanan taksit sayısının artmasının alışverişi de etkileyeceğini, bu durumun da ekonomik büyümeye katkı sunacağını savundu. Takibe düşen kredi kartı oranının yükseldiğini ifade eden Palandöken, şunları kaydetti: “Haziran 2016 itibarıyla 2 milyon 850 bin vatandaşın kredi kartlarında 7 milyar 133 milyon lira, tüketici kredilerinde ise 10 milyar 963 milyon lira borç, takibe düşmüş. Bu toplumsal sıkıntının azaltılması için borç yapılandırmasının bankalara da vatandaşa da piyasalara da olumlu etkisi görülecektir. Borçlarını ödeyenleri kara listeden silecek sicil affı da çıkarılmalı. Bunu çok önemsiyoruz. Çünkü esnaf ve sanatkârın krediye ulaşmadaki en büyük engellerinden birisi bu...”

Kurbanlıklar boy göstermeye başladı

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlıklar da boy göstermeye başladı. Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinde, pazarlar hareketlenmeye başladı Küçükbaş hayvanlar ortalama 750, büyükbaş hayvanlar ise 5 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Şanlıurfa Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Ramazan Gül, “Koyun, 750 liradan bin liraya kadar alıcı buluyor. Bu sene ortalama bin liradan aşağıya iyi bir kurbanlık yok. Sıkıntı yaşanmasının temel sebebi, gebe hayvan kesimi. Bu konuda yetkililerin biraz daha fazla önlem alması gerek” dedi. 

Karşılıksız çekler azalıyor

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, temmuz ayı çek raporunu yayımladı. Verilere göre 2016’nın ilk yedi ayında, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı geçen yıla göre yüzde 8 oranında azalarak 12 milyon adet oldu. Bu çeklerin parasal tutarı ise yüzde 5 oranında artışla, toplam 392 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde parasal tutarı 14.9 milyar TL’yi bulan 429 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız tutarı yüzde 3 oranında azaldı. Karşılıksız işlemi yapılan 2.3 milyar TL tutarındaki 78 bin adet çek, daha sonra ödendi. 

Migros'tan bayram için 3 seçenek

Migros Kurban Bayramı’na özel düzenlediği kampanya kapsamında, müşterilerine 3 ayrı seçenek ve 9 taksit imkanıyla kurbanlık alma fırsatı sunuyor. Koli ağırlığı minimum 12 kilogram olan kurbanlık koçun fiyatı 775 lira, minimum 16-18 kilogram olan kurbanlık koçun fiyatı 875 lira, dana hissenin fiyatı ise 995 liradan satışa sunuluyor. Veteriner hekimler tarafından ülkenin dört bir yanındaki yetiştiricilerden seçilen kurbanlıklar, İslami şartlara uygun olarak kesiliyor.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...