Kuzey Kore Plütonyum ürettiğini kabul etti

Düzenleyen:
Kuzey Kore Plütonyum ürettiğini kabul etti

DÜNYA Haberleri

Kuzey Kore, nükleer silah yapımı için, Yongbyon'daki nükleer tesiste plütonyum üretimine yeniden başladığını duyurdu.

Kuzey Kore, plütonyum üretimine yeniden başladığını duyurdu.

NÜKLEER ÇUBUK YAKITLARI YENİDEN İŞLENDİ

Kyodo ajansının haberinde, Kuzey Kore Atom Enerjisi Enstitüsüne bağlı nükleer tesis yetkililerinin, Yongbyon kompleksindeki "grafit modeli reaktörden boşaltılan nükleer yakıt çubuklarını yeniden işlediği" ifadesi kullanıldı.

BİLGİ VERMEDİ

Kuzey Kore'nin nükleer silah yapımı için yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyumu da "planlandığı üzere" ürettiğini açıklayan enstitü, Kuzey Kore'nin ürettiği plütonyum ve zenginleştirilmiş uranyum miktarı hakkında ise bilgi vermedi.

BAŞARIYA ULAŞTIĞINI SAVUNDU

Kuzey Kore Atom Enerjisi Enstitüsü, 5. kez nükleer deneme yapma ihtimalini göz ardı etmeyerek, Kuzey Kore'nin nükleer silahlar konusunda "küçültme, hafifletme ve çeşitlendirme"de başarıya ulaştığını savundu. Enstitü, ABD'nin tehdidine rağmen nükleer denemelerinden vazgeçmeyeceklerini bildirdi.

İLK RESMİ AÇIKLAMA

Atom Enerji Enstitüsünün açıklaması, Pyongyang'ın 2013'te kompleksteki 5 megavatlık reaktörü ve diğer nükleer tesisleri yeniden faaliyete geçireceğini ilan etmesinin ardından ilk resmi açıklama niteliği taşıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), haziran ayında, Kuzey Kore'nin Yongbyon'daki nükleer tesisini muhtemelen yeniden faaliyet geçirdiğini açıklamıştı.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ DE VAR

Güvenlik uzmanları ve yabancı yetkililer de uydu görüntülerinin, son dönemde Yongbyon'da bazı gelişmelerin olduğunu ortaya koyduğunu belirtmişti.

ABD DİLE GETİRMİŞTİ

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper'ın ABD Kongresi'ne şubat ayında sunduğu raporda, Kuzey Kore'nin nükleer bombanın çekirdek maddesi olan plütonyumu, haftalar ya da aylar içinde reaktörün harcanmış yakıtlarından üretebileceği ifade edilmişti.

2007'DE KAPATILMIŞTI

Ülkenin en önemli nükleer komplekslerinden olan Yongbyon, 2007'de Altılı Görüşmeler çerçevesinde varılan anlaşma uyarınca kapatılmıştı. Kuzey Kore, Ekim 2006, Mayıs 2009, Şubat 2013 ile bu yıl ocak ayında nükleer deneme yapmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...