Faiz düştü vatandaş krediye koştu

Düzenleyen:
Faiz düştü vatandaş krediye koştu

Ekonomi Haberleri

Konutta faiz oranlarını 120 ay vadede 0.70’e düşüren Emlak Konut ve GYODER’den sonra bankaların da indirime gitmesiyle kredi başvuru sayısında 5 kat artış oldu

Emlak Konut ve GYODER’in konut kredilerinde 120 ay vade yüzde 20 peşinat ve aylık yüzde 0.70 faiz kampanyası yoğun ilgi görürken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın çağrısıyla bankaların konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına indirimesinin ardından konut kredisi başvuru sayısında 5 kat artış yaşandı. Cumhurbaşkanı’nın çağrısı üzerine geçtiğimiz hafta aralarında Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank ve İş Bankası’nın da olduğu bankalar 120 ay vadeli konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.95’e kadar çektiğini açıklamıştı. Karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un Kredi Analisti Tuğba Hacıbayramoğlu, faiz indiriminin ardından konut kredisi başvurularında ciddi bir artış olduğuna işaret ederek, “Konut kredisinde faiz oranları son bir yıldır hep yüzde 1’in üzerinde seyrediyordu. Uzun zamandır faiz indirimini bekleyen konut alıcıları da hemen başvuruda bulunmaya başladı. Bu avantajlı koşullardan yararlanmak isteyenlerin de etkisiyle Enuygun.com üzerinden bankalara yapılan başvurular 5 kat arttı” dedi.

Faiz indiriminin aylık taksitlerde ve toplam geri ödemelerde özellikle yüksek tutarlı kredi çekenler için ciddi bir kazanç sağladığını belirten Hacıbayramoğlu, “120 ay vadeli 100 bin TL konut kredisinin aylık taksitleri bundan 1 hafta öncesine göre yaklaşık 130 TL kadar düştü. Toplam geri ödemelerde de yaklaşık 16 bin TL’lik bir kazanç söz konusu. Örneğin 200 bin TL kredi kullanırsanız fark yaklaşık 32 bin TL’ye çıkıyor. Eğer 60 ay vadeli kredi kullanırsanız da faiz oranları yüzde 0.90’a kadar geriliyor” değerlendirmesini yaptı.

 

Çelik sektörüne hareket getirdi

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası inşaat sektörünün canlandırılmasına yönelik girişimleri bir seferberlik olarak gördüklerini, konut kredisi faizlerinin düşürülmesiyle inşaat sektöründe canlılığın hissedilmeye başladığını söyledi.  Yayan, “Çelik üretiminde geçen yıl yüzde 7.4 gerileme olmuştu. Üretim rakamlarında son 3 yıldır ilk defa pozitif ayrışma var. İlk 7 ayda yüzde 3.6’lık üretim artışını yakaladık. Kampanyaların ve faiz indiriminin etkisiyle bu üretim artışının devam edeceğini düşünüyoruz. Seferberlik havası hem konut sektörünü hem sektöre girdi sağlayan malzeme sektörlerini ayağa kaldıracak” diye konuştu. 

Bir miktar daha düşüş olabilir

Uzmanlar bankaların kredi faiz oranlarını, tüketicinin en çok tercih ettiği vade olan 120 ayda, istenilen düzeye indirmediğini belirtiyor. Emlak Konut ve GYODER, 120 ay vadeli konut kampanyasında faizi yüzde 0.70’e çekerken, şu anda bankalardaki aynı vadedeki oran yüzde 0.95 ile 1.19 arasında değişiyor. 120 ay vadeli 100 bin TL kredi kullanmak isteyen bir kişinin aylık taksitleri 1.400 TL ile 1.569 TL arasında değişiyor. Toplam geri ödemesi de 169 bin 61 TL ile 189 bin 517 TL arasında. Markalı konut kampanyalarında 120 ayda yüzde 0.70’e kadar düşen faiz oranları da, bankaların önümüzdeki haftalarda bir miktar daha düşüş yapabileceği yönünde bir beklenti doğuruyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...