En çevreci hava aracı

Düzenleyen:
En çevreci hava aracı

TEKNOLOJİ Haberleri

5 bin metre yüksekliğe çıkabilen ve saatte 148 kilometre hıza ulaşabilen Airlander 10, helyumla çalışıyor.

Balon, helikopter ve uçağın bir karışımı olan “Airlander 10” isimli 90 metrelik hava aracı, İngiltere’de ilk yolculuğunu yaptı. 
Projenin başındaki isim Stephen McGlennan... Askerî faaliyetler için geliştirilen hava aracı, henüz ticarî uçuşlar için denenmedi. Devasa hava aracı, İngilizlerin 1. Dünya Savaşı’nın ardından üretimine başladığı, 1930’da İngiliz havacılık bakanının da aralarında olduğu 50 kişinin bir kaza sonucu hayatını kaybetmesi üzerine rafa kaldırılan projeyi hatırlatıyor. 1937’de meydana gelen ve 35 kişinin hayatını kaybettiği kazadaki hava aracının aksine Airlander’da yanıcı olan hidrojen yerine, bu riski taşımayan helyum kullanılıyor. 
McGlennan, başlangıçta ABD’nin Afganistan’da gözlemler yapabilmesi için geliştirilen hava aracının insan ve ürün taşımak için de kullanılabileceğini söylerken, Airlander 10’un kalkış için uzun bir piste ihtiyacı olmadığını, daha uzun mesaferlerde uçabildiğini, ucuz ve çevreci olduğuna dikkat çekiyor. 5 bin metre yüksekliğe çıkabilen ve saatte 148 kilometre hıza ulaşabilen Airlander 10, havada 2 haftaya yakın bir süre kalabiliyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...