Türkiye'nin AB üyeliği için hedeflediği tarih netleşti

Düzenleyen:
Türkiye'nin AB üyeliği için hedeflediği tarih netleşti

DÜNYA Haberleri

Türkiye'nin AB nezdindeki daimi Büyükelçisi Selim Yenel, "Türk hükümeti 2023 yılından önce AB'ye üye olmak istiyor." dedi.

Türkiye'nin AB nezdindeki daimi Büyükelçisi Selim Yenel, uzun vadede Türkiye'nin AB üyesi olamayacağı fikrinin Türkiye açısından kabul edilemez olduğunu söyledi.

"2023 YILINDAN ÖNCE AB'YE ÜYE OLMAK İSTİYOR"

Alman Die Welt gazetesine konuşan Büyükelçi Yenel, "Türkiye'nin ne zaman üye olmasını bekliyorsunuz? sorusuna,"Türk hükümeti 2023 yılından önce AB'ye üye olmak istiyor. O zaman Türkiye Cumhuriyeti 100.yılını kutluyor. Bu tarihte Avrupa Birliği üyesi olmak ülkem açısından parlak bir başarı olur. Şu anda şartlar katılım için çok uygun değil, ama bu hızla değişebilir" diye konuştu.

"ANLAŞMALARA UYACAĞINA DAİR GARANTİ İSTİYORUZ"

Türkiye'nin Ekim ayına kadar vize serbestisinin sağlanmasını beklediği, bunun mümkün olup olmadığı şeklindeki soruya yanıt veren Yenel, "Türkiye ile AB arasında şu sıralar derin güvensizlik var. Biz, gerekli 72 şartı yerine getirmiş olsak da, AB'nin vizeyi kaldıracağı konusunda endişeliyiz. AB'den Brüksel'in anlaşmalara uyacağına dair garanti istiyoruz. Tüm AB kurumlarının Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkını onaylayacağından emin olmak istiyoruz. Avrupa Komisyonu onayını vermiş olsa da, AB hükümetleri veya Avrupa Parlamentosu vizenin kaldırılmasına itira edebilir. Bunun olmaması için Almanya, aynı zamanda birkaç başka ülke vize serbestisini kuvvetlice desteklemeli" dedi.

"TERÖR YASALARINDA ÇIKIŞ YOLU BULABİLİRİZ"

Yenel, terörle mücadele yasalarında istenilen değişiklikler konusunda ise bir çıkış yolu bulunabileceğini söyledi. AB Büyükelçisi," Anti terör yasalarındaki değişiklikler konusunda bir çıkış yolu bulunabileceğine inanıyoruz. Gelecek haftalarda bu konuyu ele alacağız. Ancak, bu bizim terörle mücadele etmemizi engellememeli. Bunu kabul edemeyiz. Avrupa Komisyonu ile görüşmeler iyi yolda" ifadelerini kullandı.

"VİZE SERBESTİSİ İÇİN 2017 YILI KABUL EDİLEMEZ"

Büyükelçi Yenel, vize serbestisinin Ekim 2016'dan sonra gerçekleşmesinin sorun yaşatıp yaşatmayacağı sorusuna şu karşılığı verdi:

"AB ve Türkiye hala Ekim ayından itibaren vize serbestisini hayata geçirebilir. Daha fazla geciktirilmesini istemiyoruz. Vize muafiyetinin bu yıl içerisinde gerçekleştirilmesi gerekiyor, 2017 kabul edilemez."

"ORTAK BİR ÇÖZÜM BULACAĞIMIZA İNANIYORUM"

Selim Yenel, vize serbestisinin gerçekleşmemesi durumunda ise, sanıldığı gibi Türkiye'nin sığınmacıları otobüslere doldurarak Avrupa'ya göndermesinin sözkonusu olmadığını söyledi. Yenel,"Ancak, biz o zaman Avrupa'dan sığınmacıları geri almayız" dedi. Türkiye ile AB arasındaki geri kabul anlaşmasının iptal edileceğine inanmadığını da kaydeden Yenel, "Anlaşma her iki taraf için de önemli olduğundan, ortak bir çözüm bulacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

"AB YETKİLİLERİNİ TÜRKİYE'YE BEKLİYORUZ"

Büyükelçi Selim Yenel, Türkiye'nin darbe girişiminin ardından AB yetkililerini Türkiye'de görmek istediğini de söyledi. Yenel. "Türkiye Başbakan Merkel, AB Konseyi Başkanı Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker'in Türkiye'yi ziyaret etmesini bekliyor. Ziyaretleri Türkiye'deki demokrasiyi desteklediklerini gösterecektir. Batı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sürekli otoriter olduğunu öne sürerek eleştirmeyi bırakıp, dayanışma göstermeli" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...