8 milyar dolarda rota Türkiye

Düzenleyen:
8 milyar dolarda rota Türkiye

Ekonomi Haberleri

Bakan Zeybekci Türkiye’ye yatırım için bir teknoloji deviyle görüştüklerini belirterek, “Firmaya teşvikleri anlattığımızda 2 ülkede yapmayı düşündükleri tüm yatırımları durdurdu. Firma 8 milyar dolarlık yatırım öngörüyor” dedi

Yabancı yatırımcı Türkiye’den vazgeçmiyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci 8  milyar dolarlık yatırım için bir teknoloji deviyle görüştüklerini bildirdi. Darbe girişimi sonrası Türkiye’nin dış yatırımcılara daha iyi anlatılması için başlattıkları programlara gelecek hafta Hollanda ve İtalya ile devam edeceklerini belirten Zeybekci, 26 ülkeyi ziyaret edeceklerini, 16 ülkede büyük kampanyalar başlattıklarını dile getirdi. Yeni teşvik sistemini bu ziyaretlerde de anlatma fırsatı bulacaklarını ifade eden Zeybekci, şunları söyledi: “Önümüzdeki günlerde bununla ilgili güzel müjdeler vereceğiz. Geçen hafta İstanbul’daydık. Dünyanın teknoloji devlerinden bir tanesinin yöneticisine teşvikleri anlattığımızda 2 ülkede yapmayı düşündükleri tüm yatırımları durdurdu. Türkiye’ye getirmek için konuştuğumuz yatırımların toplam rakamı da 8 milyar dolar civarı. Enerji ve sağlık sektöründe teknolojiler üreten bir kuruluştan bahsediyoruz. Bu ve buna benzer Türkiye’ye doğru büyük bir yönelimin olduğunu hep beraber göreceğiz.”

Eximbank dünyaya açılıyor
İhracat destekleriyle ilgili de çok farklı desteklerin olacağını, özellikle Eximbank’ın kaynak ve imkanlarının katlanarak artacağını kaydeden Zeybekci, “Mevcut uygulamada Eximbank’ın kullandıracağı krediye yüzde 100 teminat isteniyor. Yeni sistemle Eximbank, derecelendirmesini yaptığı şirketlere gerektiğinde sıfır teminatla, ya da yüzde 25, 50, 75 teminatlarla kredi verebilecek” diye konuştu. Zeybekci, Eximbank’ta Almanya’nın Hermes, ABD’nin Exim kredilerine benzer bir sistemin kurgulanacağına işaret eden Zeybekci, şöyle konuştu: “Eximbank ilk defa yurt dışında Türk ürünü satın alan firmalara da destek olmaya başlayacak. Diyelim ki bir İspanyol firmasının Türkiye’den yapmış olduğu 1 milyar dolarlık alımla ilgili, ‘gel sen bu alımını devam ettir, ben de sana uygun faizlerle kredi vereyim’ diyeceğiz. Afrika’da un fabrikası veya bir teknoloji fabrikasına Türk makinelerini alması şartıyla destekler vereceğiz.”
8 milyar dolarda rota Türkiye
Alibaba ve Amazon’un parası devletten
Bakan Nihat Zeybekci gelişmiş ülkelerde ticaretin yüzde 13’ünü elektronik ortamda gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Gelişmekte olan ülkelerde ise elektronik ticaretin payı yüzde 6’lar seviyesinde. Kişi başına düşen cep telefonunda dünyada ilk 3’te yer alan Türkiye’de bu oran ise yüzde 1.5 eviyelerinde. Onun için bu alanda inanılmaz bir derinlik ve fırsat var” dedi. Türkiye’nin 150 milyar dolarlık ihracatının daha fazla artması noktasında e-ticarete çok daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Zeybekci, “Başbakanımızın verdiği talimatla ihracatçılarımızın Amazon, Alibaba gibi elektronik ticaret portallarına üyelikleri hâlinde üyelik bedellerini karşılayacağız. Yani e-ticaret dünyasında bir Türk işgali göreceğiz” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...