Türkiye denklemi yeniden çözüyor

Düzenleyen:
Türkiye denklemi yeniden çözüyor

GÜNDEM Haberleri

Suriye konusundaki çözümde yüzünü Rusya-İran’la iş birliğine çeviren Türkiye, ekonomide ise dünya devleri Çin ve Hindistan’la yakınlaşıyor

Buket GÜVEN ANKARA - Türkiye’deki darbe girişiminde ABD’nin rolünün olduğu iddiası ve bu ülkenin teröristbaşı Gülen’i vermekte ikircikli davranması Ankara’yı yeni arayışlara itti. Bu çerçevede ilk adım Ankara-Moskova arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin ardından atılmıştı. Suriye konusunda konuşmaya başlayan Türk ve Rus yetkililer kurulan ikili mekanizmaya İran’ın da davet edilmesi konusunda görüş birliğine varmışlardı. Türkiye-Rusya-İran arasında oluşturulması beklenen 3’lü Suriye mekanizmasının gerçekleştirileceği tarihin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyaretinin ardından netleşmesi öngörülüyor. Moskova tarafından çerçevesi çizilen plan Türk yetkililerin geçen hafta Moskova’ya yaptığı ziyaret sırasında da tartışıldı.

UYGULANACAK MUHTEMEL PLAN
Tarafların mutabakata varması hâlinde üç ayaklı plan hayata geçirilecek. Bu çerçevede;
1- Cerablus - Azez arası DAEŞ’ten kurtarılacak.
2- Türkiye’deki sığınmacıların 2 yıl içerisinde burada oluşturulacak güvenli bölgeye dönüşü sağlanacak.
3- Suriye, toprak bütünlüğünü koruyacak şekilde, merkezî idaresi güçlü bir sisteme geçiş sürecine hazırlanacak.

ÇAVUŞOĞLU HİNDİSTAN’A GİTTİ
Türkiye ekonomi alanında da eksenini Çin-Hindistan’a çevirecek. Bu çerçevede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun gerçekleştirdiği Hindistan ziyareti önemli bir mihenk taşı olacak. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında resmî ziyaret gerçekleştirdiği Çin’e bu defa da G20 Zirvesine katılmak için gidecek. Türkiye geçen yıl G20 Zirvesinin evsahipliğini yapmış ve dönem başkanlığını Çin’e devretmişti. Bu sene ise G20 Liderleri 4-5 Eylül’de Hangzhou Zirvesi’nde buluşacak.

İRAN’A SÜRPRİZ ZİYARET
Bu arada Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun 18-20 Ağustos olarak duyurulan Hindistan gezisi öncesi İran'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Bakan Çavuşoğlu’nun geçen hafta İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Ankara ziyaretinde ele alınan konuların devamını görüştüğü öğrenildi. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...