Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Benzin istasyonunda pompayı siz seçin

- Güncelleme:
Benzin istasyonunda pompayı siz seçin

Ekonomi Haberleri

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, akaryakıt istasyonlarındaki kaçağı önlemek için büyük bir inceleme hareketi başlattı. Lisans verilecek taliplileri çok sıkı denetleyen bakanlık, yaptığı incelemeler sırasında akıl almaz kaçak yöntemlerini de tespit etti.

nbsp; nbsp;Uğur KÜÇÜK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, akaryakıt istasyonlarındaki kaçağı önlemek için büyük bir inceleme hareketi başlattı. Lisans verilecek taliplileri çok sıkı denetleyen bakanlık, yaptığı incelemeler sırasında akıl almaz kaçak yöntemlerini de tespit etti. Fatura vermemek, ulusal marker kullanmamak en fazla uygulanan yöntemler arasında sayıldı. Kaçak akaryakıtı yedek depolar kurarak satmaya devam edenler, satış sırasında aracın plakasının girilmemesi suretiyle vergi kaçırmak da bu yöntemlerden bazıları. İşte pompada en çok kullanılan kaçakçılık yöntemleri:* Kaçak akaryakıt, istasyonlar dışında, yakın mesafelerde bulunan tanker ve depolarla nihai tüketiciye satılıyor.
*Akaryakıt istasyonuna gelen aracın plakası girilmeden satış yapılıyor ve satış sonrasında fiş ya da fatura verilmiyor. Vergi kaçağı ayrıca, pompanın ödeme kaydedici cihazlar ve yazar kasa ara birim ünitesi devre dışı bırakılarak da yapılıyor. nbsp;
*Araç yoğunluğunun fazla olduğu saatlerde vatandaş bilinçli olarak eksik veya kaçak yakıt veren sayaçlara yönlendiriliyor. nbsp;
* Denetimlerde elektrik arızası oluşturuluyor. Böylece hileli akaryakıt yapan sayaç uzaktan kumanda ile durduruluyor.
* İstasyon içinden veya etrafından giriş ve çıkış sağlayan gizli yollar yapılıyor.
*İstasyonda bazı alanlar kasıtlı olarak karartılıp kamera alanı dışında tutuluyor.
* İstasyonunun herhangi bir yerinde duvarla çevrili boşaltma alanları yapılıyor. nbsp;
* Akaryakıta karıştırılması yasak olan ve ucuz yolla temin edilen nafta, gaz yağı gibi katkı maddeleri, akaryakıta karıştırılarak standarda aykırı akaryakıt satılıyor.
* Akaryakıt olarak kullanılması yasak olan ve 10 numara yağ olarak da adlandırılan ürünler doğrudan veya basit işlemden geçirilerek piyasaya sunuluyor.
*Yurda kaçak giren, ulusal marker bulunmayan akaryakıt, nbsp;gizli tanklara konuluyor. Bu tanklar uzaktan kumanda ile devreye alınarak tüketiciye satılıyor.

GÖZÜNÜZÜ SAYAÇTAN AYIRMAYIN
İstasyondan benzin alan tüketicinin mutlaka plakaya kesilmiş fiş ya da fatura almasını isteyen yetkililer, sayacın durup yeniden çalışması halinde mutlaka olaya şüpheyle bakılması gerektiğini söylüyor.


Sadece vergi kaybı nbsp;2.5 milyar dolar
Türkiye'ye yılda 1.2 milyon ton kaçak benzin, 1.5 milyon ton kaçak motorin giriyor. Petrol kaçakçılığından Türkiye'nin bir yıllık vergi kaybı 2.5 milyar dolar. Bu vergi kaybına dökme ve tüplü LPG'nin oto LPG olarak satılmasından kaynaklanan ÖTV ve KDV kayıpları, ÖTV'siz deniz yakıtlarının karada satılmasından kaynaklanan vergi kayıpları ise dahil değil.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...