Zeytinyağı kimseye yar olmadı

Düzenleyen:
Zeytinyağı kimseye yar olmadı

Ekonomi Haberleri

Dünyada en fazla 4 avro istenen sızma zeytinyağına, yerli üreticiler “yüksek maliyet” gerekçesiyle 7 avro fiyat biçti. Sonuç; iç tüketim de ihracat da dip yaptı, ürün elde kaldı...

Akdeniz kuşağında bulunan ülkemiz, zeytin ve zeytinyağı üretiminde de dünyada sayılı ülkeler arasında yer alıyor. Hem sıcak hem soğuk yemeklere lezzet katan, aynı zamanda sağlıklı hayatın vazgeçilmezi olan zeytinyağı; buna rağmen iç tüketimde de ihracatta da sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Sebep ise basit, yüksek fiyatlar... Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci anlatıyor:
“Geçen sezona ilişkin maliyet rakamları, kilo başına 20 lira civarındaydı. Bu rakam, üreticiyi bu sezon da yüksek fiyat beklentisi içine soktu. 18 lira gibi bir taban fiyat açıklandı. Hatta 20-25 lira gibi beklenti içine girenler vardı. Hâl böyle olunca, önemli miktarda ürün halen üreticinin elinde. Yüksek maliyetli, geçmiş dönem stoklarını zararına eritmek istemiyorlar. Biz de hataya düştük. Çünkü bir fiyat belirlenirken, diğer ülkelerin fiyatlarıyla yakın olmak zorundasınız. En fazla 4 avro civarında dünyada sızma zeytinyağı varken, 7 avro fiyat açıklamamız ihracatımıza dip yaptırdı. Geçtiğimiz sene nisan başına kadar ihracat 20 bin ton iken, bu yıl 8 tona geriledi. Tüketici de 5 kilosunu 60-80 lira civarında aldığı zeytinyağını, 110-120 lira gibi bir fiyatla rafta görünce üründen uzaklaştı. Yani üretici, yüksek fiyat bekleyerek en büyük zararı kendine verdi. Bugün yeni mahsul sızma zeytinyağı 12 liraya çıkabiliyor ancak bu rakama bile büyük firmalar alıcı değil. Asgari ücret alan bir vatandaş, ayda 120 lirayı zeytinyağına ayıramaz. Akılcı politikalar ile bu sıkıntının aşılabileceğini düşünüyorum. Çocuklarımızın sağlıklı olması için zeytinyağı kullanımının artması gerekiyor.”

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...