Piyasalarda Fischer rüzgarı

Düzenleyen:
Piyasalarda Fischer rüzgarı

Ekonomi Haberleri

Fed'in 2 numarası Stanley Fischer'ın ABD ekonomisinin Fed'in hedefleri doğrultusunda ilerlediğine ilişkin açıklamaları sonrasında dolarda yukarı yönlü bir seyir görülürken, gelişmekte olan ülke para birimlerinde gerileme kaydedildi.

Cuma gününü 2,93'ün altında tamamlayan dolar/TL kuru, bu sabah itibariyle 2,94'ün üzerini gördü. BIST 100 endeksi haftaya yüzde 0,55 düşüşle 77 bin 715 puandan başladı. 

Türk varlıklarının fiyatlamalarında Fitch'in Cuma günü açıkladığı kararın etkileri de hissedildi. Fitch, Cuma akşamı yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin kredi notunu teyit ederken, görünümünü negatife çekmişti. 

Bununla birlikte artan güvenlik endişeleri de Türk varlıklarını baskılıyor. 

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, ABD ekonomisinin halihazırda merkez bankasının hedeflerine ulaşmaya yakın doluğunu ve büyümenin hız kazanacağını söyleyerek, 2016 yılında bir faiz artırımının halen değerlendirilmekte olduğunu işaret etti.

Aspen, Colorado'da Aspen Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, Fischer, "Hedeflerimize yakınız," dedi ve "Geleceğe baktığımızda, GSYİH büyümesinin önümüzdeki çeyreklerde, yatırımların sürpriz bir yumuşamanın ardından toparlanması ve geçmişte dolardaki yüksek seyirden kaynaklanan baskının azalması ile birlikte, yukarı yönde kıpırdamasını bekliyorum" dedi. Fischer konuşmasında faiz görünümüne ilişkin açık bir fikir belirtmedi.

ALTIN

Fed yetkililerinden gelen sinyaller sonrası altın bir haftanın en düşük seviyesine geldi. 

Spot altının ons fiyatı 1.334'e kadar geriledi. Bu seviye 12 Ağustos'tan bu yana kaydedilen en düşük seviye oldu.

PETROL

Petrol, dört yılın en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirdikten sonra, küresel arz fazlası ortamında, Irak'ın ihracatını artırmaya yönelmesi ve Nijerya'da militanların düşmanlıkların sona erdirilmesi çağrısında bulunmasının ardından değer kaybetti.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 57 sent düşerek varil başına 47.95 dolara kadar indi.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 80 sent ya da yüzde 1.6 düşerek varil başına 50.08 dolara kadar geriledi.

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetleri, yatırımcıların Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentileri ile birlikte, ham petroldeki düşüşün de desteği ile hafifçe gevşerken, Japonya hisse senetleri, teşviğin artırılacağına ilişkin beklentilerle yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 düşerek Tokyo saati ile 09:07'de 139 seviyesine indi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...