Ege Denizi'nde 155 gün sonra ilk ölüm!

Düzenleyen:
Ege Denizi'nde 155 gün sonra ilk ölüm!

YAŞAM Haberleri

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan "Geri Kabul Anlaşması"nın imzalandığı mart ayından bu yana hiçbir insanın ölmediği Ege Denizi'nde, son zamanlarda artan yasa dışı göçle birlikte 155 gün sonra ilk ölüm haberi geldi.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında  mart ayında imzalanan "Geri Kabul Anlaşması"ndan sonra Ege Denizi'nde, son  dönemde artan yasa dışı göçle birlikte ilk ölüm yaşandı. Dünyanın en büyük insanlık dramlarından birinin yaşandığı ve son 3  yılda 521 göçmenin hayatını kaybettiği Ege Denizi, 155 gün sonra Suriyeli göçmen  bir kadına "mezar oldu."
 
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, iç karışıklık, ekonomik ve  siyasi belirsizlikler nedeniyle ülkelerini terk ederek daha iyi bir yaşam  ümidiyle Avrupa'ya yasa dışı yollardan geçmeye çalışan göçmenlerin "umuda  yolculukları", Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta imzalanan "Geri Kabul  Anlaşması" sonrasında büyük oranda azalsa da sürüyor.
 
 Anlaşma sonrası insanlık dramı sona erdi
 
Düzensiz göçün önlenmesi, insan kaçakçılığıyla mücadele ve ölümlerin  sona ermesi amacıyla 18 Mart'ta Brüksel'de imzalanan anlaşmanın 20 Mart'ta hayata  geçmesiyle birlikte Ege Denizi'nde yaşanan insanlık dramı son buldu. Ege Denizi'nin Türk karasularında son 3 yılda 521 göçmen boğularak ya  da hipotermi nedeniyle hayatını kaybederken anlaşma sonrasında bu durum son  buldu.
 
Yasa dışı göçün artışıyla gelen ölüm
 
"Geri Kabul Anlaşması"nın ardından sürekli düşen "umuda yolculuk",  yaklaşık bir aydan bu yana artarak son 3 ayın zirvesine ulaştı. Ege Denizi ve Akdeniz'i kullanarak Yunan adalarına ulaşmaya çalışan  göçmenlerin artan yasa dışı yolculukları, beraberinde ölümü de getirdi. Ege Denizi'nin Türk karasularında son ölümün yaşandığı 19 Mart'tan 155  gün sonra içerisinde 15 göçmenin bulunduğu tekne dün İzmir'in Çeşme ilçesi  açıklarında alabora oldu ve Suriye uyruklu göçmen bir kadın hayatını kaybetti.
 
 Ege Denizi 522 göçmene "mezar oldu"
 
Ege Denizi'nin Türk karasularında 2014'te 69, 2015'te 279, 2016'da ise  173 göçmen olmak üzere 521 göçmen boğularak ya da hipotermi nedeniyle öldü. Çeşme ilçesi açıklarında boğulan Suriye uyruklu göçmen kadınla  birlikte bu sayı 522'ye yükseldi. Türk karasularında en son 19 Mart'ta Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki  Çıplak Ada'nın güneyinde batan teknedeki bir kişi ile yine aynı tarihte İzmir'in  Çeşme ilçesi açıklarında batan bottaki 4 aylık bebek hayatını kaybetmişti.
   
Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, Ege Denizi ve Akdeniz'de, ocak  ayında 5 bin 506, şubatta 8 bin 747, martta 8 bin 530, nisanda bin 717, mayısta  bin 109, haziranda 538, temmuzda ise 881 olmak üzere 27 bin 28 göçmeni  yakalamıştı. Ağustos ayının 20 gününde yakalanan göçmen sayısı ise son 3 ayın  zirvesine çıkarak 918'e yükselmişti.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...