4 ana sektöre Rusya dopingi

Düzenleyen:
4 ana sektöre Rusya dopingi

Ekonomi Haberleri

KPMG Rusya ve CIS Ülkeleri Türk Masası Başkanı Murat Karakaş, yeni dönemin başladığı Türk-Rus ilişkilerinde; inşaat ve enerjide yolun açık olduğunu, turizm ve ihracatın ise zaman istediğini belirtiyor

Denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG’nin Rusya ve CIS Ülkeleri Türk Masası Başkanı Murat Karakaş, Türk-Rus ilişkilerinin Kasım 2015 sonundan itibaren zorlu bir döneme girmesiyle bu yılın ilk 5 ayında iki ülke ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 43 düşerek 6.1 milyar dolara gerilediğini belirterek, 9 Ağustos’taki St. Petersburg zirvesi ile bu dönemin noktalandığını hatırlattı. Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin merkezindeki inşaat, enerji, ihracat ve turizm sektörlerinde yaşananları değerlendiren Karakaş, 4 ana sektörde beklenen gelişmeleri şöyle sıraladı:
İNŞAATTA 9 AYLIK KAYIP KAPANIR
¥ İnşaat, Türk şirketlerin rakiplerinden daha güçlü oldukları ve Rusya’nın da Türkleri tercih ettiği bir sektör… 2015 yılında Türk şirketlerinin gayrimenkul yatırım ve geliştirmeden Rusya’daki kazançları 773 milyon dolar oldu. Türkiye Müteahhitler Birliği’ne göre, yaptırımların başından beri Türk müteahhitlik şirketlerinin kayıplarının 5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Yaptırımların yakında kalkması bekleniyor. Türk inşaat şirketlerinin hemen olmasa bile bu dönemdeki kayıplarını geri alacaklarını düşünüyorum. 
TÜRK AKIMI+AKKUYU=35 MİLYAR $
¥ Rusya-Türkiye ilişkilerinde enerji, hem politik önemi hem de parasal hacmi nedeniyle tabii çok ayrı bir yer tutuyor. İki ülke arasındaki iki proje de kasım ayından beri askıdaydı, Türk Akımı tamamen gündem dışıydı. Akkuyu Nükleer Santral inşaatı projesi aslında resmen bitirilmemişti ama pratikte hiç ilerlemiyordu. Sadece bu iki projenin maliyetinin 35 milyar dolar civarında olduğunu tekrarlamakta fayda var.
TURİZM 2018 SONRASINDA PATLAR
¥ Yaptırımlardan önce Türkiye, Rus turistler için en popüler tatil bölgelerinden biriydi. 2015 yılında 3.5 milyondan fazla Rus, Türkiye’yi ziyaret etti, oysa 2016 yılının ilk yarısında bu sayı yüzde 80’in üzerinde düştü. Bu durumda turizmdeki yasaklar kalksa bile, Türkiye hakkında olumsuz görüşlere sahip Rus vatandaşlarının Türk şehirlerine ve sahillerine hemen dönmeleri beklenmemeli. 2018 ve sonrasında, iki ülke ilişkilerinde her şey iyi giderse, Rusya ekonomisinin de o tarihte tekrar büyümeye başlayacağı beklentisiyle beraber, Rus turist sayısında eski rakamları yakalamak hatta geçmek mümkün.”
İHRACATTA PAZAR KAZANILMALI
¥ Diğer bir önemli konu da Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı ihracat kalemleri... Pek çok meyve ve sebzenin Rusya’ya girişi yasaklandı. Yaptırımlardan doğan toplam kaybın 600 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Yeni gelişmelerle birlikte, yakın bir zamanda hem kâğıt üzerinde hem de pratikteki yasak ve kısıtlamaların kalkacağını düşünüyorum. Fakat burada da işin içine yeni tedarikçiler girdi, dolayısıyla Türk ihracatçıları pazarı tekrar kazanmak zorunda.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...