İlaçta karekod sistemi dünyaya örnek oldu

İlaçta karekod sistemi dünyaya örnek oldu

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'yi her yıl sahte ilaca 1.2 milyar lira ödemekten kurtaran ve reçete suistimallerini sona erdiren Türk patentli 'karekodlu ilaç takip sistemi' (İTS) diğer ülkelerin de dikkatini çekti.

Türkiye'yi her yıl sahte ilaca 1.2 milyar lira ödemekten kurtaran ve reçete suistimallerini sona erdiren Türk patentli 'karekodlu ilaç takip sistemi' (İTS) diğer ülkelerin de dikkatini çekti. Danimarka, Amerika, Mısır, Bulgaristan, Fransa ve Suudi Arabistan, Libya gibi birçok Körfez ülkesine sistemin tanıtımı yapıldı. Ukrayna, Moğolistan, Japonya, Fransa ve Brezilya'dan gelen temsilciler, sistemi Türkiye'de inceleyerek kendi ülkelerinde de uygulanabilirliğini araştırdı. Mısır ile de protokol imzalandı. Karekodun kullanıldığı İTS dahilinde ilaç geçtiği her noktadan yapılan bildirimle hareket bilgisi takip edilebiliyor. Bu şekilde oluşan şecere kayıtları ile çıkış, hareket, stok bilgileri izlenebiliyor. nbsp;Yılda yaklaşık 2,5 milyar ilaç birimi ve her biri için 10 hareket takip ediliyor. Bu şekilde sahte, kaçak ve her türlü yasa dışı ilaç satışı engellenmiş oluyor. Stok bilgileri de izlenebildiğinden, gerektiğinde toplatma işlemleri de kolayca yapılabiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...