Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Binali Yıldırım net konuştu: Asla ve asla kabul etmiyoruz

Düzenleyen:
Binali Yıldırım net konuştu: Asla ve asla kabul etmiyoruz

GÜNDEM Haberleri

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile bir araya gelen Başbakan Yıldırım: "Türkiye güney sınırlarında yeni bir Kürt oluşumunu asla ve asla kabul etmiyor. Bunu ulusal güvenliğimizi için büyük tehdit olarak görüyoruz." dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile bir araya gelen Başbakan Yıldırım, Biden'ı, Çankaya Köşkü şeref kapısında karşıladı. Çankaya Köşkü merdivenlerinde tokalaşarak basın mensuplarına poz veren Yıldırım ve Biden, daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Görüşmenin ardından iki lider basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Suriye'ye gerçekleştirilen operasyonu değerlendiren Başbakan Binali YPG'nin Fırat'ın batısına geçmemesi gerektiği vurgusunu yaparak "Türkiye güney sınırlarında yeni bir Kürt oluşumunu asla ve asla kabul etmiyor. Bunu ulusal güvenliğimizi için büyük tehdit olarak görüyoruz." dedi.

İşte konuşmadan satırbaşlıkları;

Sayın Biden'ı Amerika'da ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Başta darbe girişimi olmak üzere bir çok alanda fikir alışverişinde bulunma fırsatı bulduk. Zaman zaman yaşanan olaylarla köklü ilişkilerin yara almasına asla müsaade etmememiz gerekiyor. Özellikle darbe girişimi başta Cumhurbaşkanımızın sağlam duruşu ve hükümetin kararlı çalışması ve de vatandaşlarımızın gayretleri ile etkisiz hale getirilmiştir.

İADE SÜRECİ HIZLANDIRILMALI
Bu mücadelede hayatını kaybeden şehitlerimize Allahtan rahmet yaralılarımıza şifa diliyoruz. Bu darbe girişiminin başı olan Fethullah Gülen'in aramızdaki anlaşmalar gereğince gerekli işlemleri yapıp ülkemize iade sürecini başlatmış bulunuyoruz. Samimi açıklamalarınız sürecin daha iyi işlemesi için önem arz ediyor. Bu konuda teknik heyetin Türkiye'ye gelmesi ve bizim bu işi savcılarımızla enine boyuna değerlendirmesi bizi memnun etmiştir. Hassasiyetiniz için çok teşekkür ediyoruz. Bizim beklentimiz sürecin hızlı bir şekilde işlenmesidir. Sizin beyanatlarınız bizim için esastır. Bundan sonra Terör başının iade süreci hızlandırılabilirse Türk milletinin bu konudaki hayal kırıklığı da çok hızlı bir şekilde müsbete dönecektir. Bu durumu da paylaşmak isterim.

ASLA VE ASLA KABUL ETMİYORUZ
Bütün terör örgütleri ile mücadelede kararlılık vurgusu yaptık. Suriye'de durum iç açıcı değil. Milyonlar ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Onlarla ekmeğimizi paylaştık ve paylaşmaya devam edeceğiz. Ama bu tek başına yeterli değil. Bölge ülkelerinin olumlu yaklaşımıyla ortak bir uzlaşmayı gerçekleştirmemiz lazım. Bizim iki yaklaşımımız var bunlardan biri Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanmasıydı diğeri de bir etnik guruba ayrıcalık tanınmamasıdır.Türkiye güney sınırlarında yeni bir Kürt oluşumunu asla ve asla kabul etmiyor. Bunu ulusal güvenliğimizi için büyük tehdit olarak görüyor. Diğer yandan adil bir yönetim yapılanmasının sağlanmasıdır.

YANLIŞ ANLAŞILMALAR ORTADAN KALKTI
Kıbrıs'ta çözüm şansının bu sefer kaçırılmamasını, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin şansı ıskalamamasını öneriyoruz. Türkiye hep çözümü desteklemiştir, bu kez de aynı şekilde çözümü destekleyecektir. Bir anlaşma olsa bile bunun bir referanduma konu olduğunu akılda tutmalıyız.Sayın Biden, Türkiye-ABD ilişkilerini ne darbe girişimi ne de başka sorunlar asla ve asla bozmamalıdır. Bugünkü ziyaretiniz bir anlamda yanlış anlaşılmaları da ortadan kaldıran ve Amerikan halkının Türk milletiyle ve yönetimiyle dayanışmasını gösteren bir ziyaret olmuştur. Şahsınıza ve heyetinize teşekkür ediyorum.

SORU-CEVAP
Suriye'ye başlatılan operasyona ilişkin yeni bir bilgi verebilir misiniz? PYD'ye de yönelecek mi? Kürt koridoruna ilişkin Türkiye'nin tutumu, ABD buna nasıl bakıyor? YPG-PYD'ye yönelik bazı destekleri olduğu biliniyor.

BAŞBAKAN: PYD/YPG FIRAT'IN BATISINDA VARLIK GÖSTEREMEYECEK
Bir süredir Suriye-Arap koalisyonu adıyla bir yapı oluşturuldu ve Fırat'ın batısındaki Menbiç'in temizlenmesi için operasyonlar yapıldı ve bitti. Bölgeden çıkan DAEŞ unsurları Türkiye'ye doğru hareket etti ve Cerablus'a yerleşmeye başladı. PYD unsurları da onları takip ederek, bir yandan kuzeye bir yandan güneyden Afrin bölgesine yayılma gayretine girdiler. Hem sınır güvenliğimizi korumak hem roket atışlarıyla vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için dün gece itibarıyla hem topçu atışıyla hem havadan bir operasyon başlattık. Bu terör unsurlarını bölgeden püskürttük. ABD ile mutabık kaldığımız konu, PYD unsurlarının asla Fırat'ın batısına yayılmamaları ve faaliyet içerisine girmemeleridir. Burada ABD'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük. Hiçbir şekilde PYD-YPG usnurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler. Bizim genel yaklaşımımız şu; Biz biliyoruz ki bunlar PKK ile birlikte çalışıyorlar. Bunlar DAEŞ için yardımcı oluyor gibi gözükse de ABD bilmelidir ki günün sonunda bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü belki alt edebilirsiniz ama elinizde kalan o terör örgütünü nasıl alt edeceğiniz olacaktır. 

BIDEN: YPG NEHRİN DİĞER TARAFINA GEÇMEMELİ
Türkiye sınırlarında ve birleşik Suriye'den ödün vermeyeceğiz. Menbiç'le ilgili azimkar kararlarımız var. Oradaki elementlere haber verdik. YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına geçmemelidir. Geçerlerse ve buna bağlı kalmazlarsa hiçbir zaman ABD'den desteklenmeyecekler. 

"Biden'ın söylediğine rağmen ABD darbe teşebbüsüne iştirak etmedi ama halk arasında doğrudan katılım olmasa bile ABD'nin desteklediği söylendi. Bu konuda son beyanatınızı verirken, Amerika'nın bununla hiçbir ilisi olmadığını söyleyecek misiniz? ABD'nin ilk beyanatından sonra Obama'dan gelen açıklamalar var. Özellikle orada insan haklarının ihlal edildiğine dair. Siz bu konuya değinmediniz. Bunları özel olarak mı konuştunuz yoksa artık ilgi odağınızda değil mi?"

BIDEN: KENDİMİ BİRAZ SUÇLU HİSSEDİYORUM
Biz bunu müzakere ettik. Başbakan ve Dışişleri Bakanı söylediler ki bizim yasalarımıza riayet edilecek. Buna biraz zaman vereceğiz. Ben ne söylüyorsam bunu kast ederek söylüyorum. Birliğimizi gösterelim. Ben kendimi biraz suçlu hissediyorum çünkü buraya gelmem biraz zaman aldı. Buraya geldiğim için şimdi gurur duyuyorum. Biz birbirimizi anladık, biraz zaman tanıyalım işlemler için.

BAŞBAKAN: BU ALGIYI OLUMLU HALE ÇEVİRECEĞİZ
Amerikan yönetimi, sayın Obama ve Biden açıkça bu darbeyi tasvip etmediklerini ve demokrasiye yapılan bir hareket olduğunu ifade etmiştir. Bizim için geçerli olan budur. Bunun dışındaki değerlendirmeler mutlaka halk arasında vardır. Bu bir algıdır. Bu algıyı düzeltmek için burdayız. Bu terörist başının iadesine yönelik sürecin sağlıklı işlemesi, vatandaşımızın zihnindeki bu algıyı da olumlu hale dönüştürecek. Böylece dostluğumuz artarak devam edecektir.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...