Arjantin'de eski ordu komutanına ömür boyu hapis

Arjantin'de eski ordu komutanına ömür boyu hapis

DÜNYA Haberleri

Askeri diktatörlük döneminin (kirli savaş) ordu komutanı Luciano Benjamin Menendez, bir kez daha ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Emekli general Menendez, Cordoba kentindeki gizli askeri üste yaşanan 282 kaybolma, 52 cinayet, 260 adam kaçırma ve birçok işkence suçlarından ömür boyu hapis cezası aldı. 

İnsan hakları suçlarından çeşitli mahkumiyetleri bulunan 89 yaşındaki Menendez, 2008 yılında da 4 eylemcinin kaçırılması, işkence edilmesi ve öldürülmesi suçlarından ömür boyu hapis cezasına mahkum olmuştu.

Menendez ile yargılanan eski Ordu Komutanı Hector Pedro Vergez ve Ernesto Barreiro da çeşitli hapis cezalarına çarptırılmıştı. 

Arjantin’de eski cunta lideri Reynaldo Benito Bignone, 1970’li yıllarda Güney Amerika ülkelerinde ABD destekli yürütülen Condor Operasyonu kapsamında işlediği suçlar nedeniyle mayıs ayında 20 yıl hapis cezası almıştı.

Arjantin’in son cunta lideri Bignone, 1982’den 1983’e kadar ülkenin yönetimini elinde tutmuştu. Bignone, iki yıl önce de yine 30 fabrika işçisinin kaçırılması ve işkence edilmesinden sorumlu tutulmuş ve 23 yıl ceza almıştı. 88 yaşındaki Bignone'ye işlediği suçlar nedeniyle 2011 yılında ömür boyu hapis cezası verilmişti.

Arjantin’de 1976 ile 1983 yılları arasında yaşanan ve Arjantin hükümetince, "Kirli Savaş" olarak adlandırılan diktatörlük döneminde karşıt görüşlü 13 bin kişinin kaybolduğu ya da öldürüldüğü tahmin ediliyor. İnsan hakları örgütleri ise bu sayının 30 binden fazla olduğunu belirtiyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...