‘Vira Bismillah’ öncesi denizden müjde geldi

Düzenleyen:
‘Vira Bismillah’ öncesi denizden müjde geldi

Ekonomi Haberleri

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, “Denizlerde av sezonunun bol ve bereketli geçeceği yönünde bulgular elde ettik” dedi. Balıkçılar da en çok palamut ve lüferden umutlu

Gırgır ve trol ağları ile avcılık faaliyetinde bulunan balıkçılar için 15 Nisan’da başlayan genel av yasağı; Akdeniz’de 15 Eylül’de, diğer denizlerde ise 1 Eylül’de sona erecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, denizlerde yapılan gözlemler ve yürütülen araştırmalarda, av sezonunun bol ve bereketli geçeceği yönünde bulgular elde edildiğini söyledi. Denizlerde avcılığı yapılan balık ve diğer deniz ürünlerinin yıllık üretim değerinin 1 milyar liranın üzerinde olduğunun altını çizen Bakan Çelik, geçen sene bu miktarın 1 milyar 128 milyon liraya çıktığını bildirdi. Balığın protein, enerji, vitamin ve mineraller gibi besin öğeleri ve sindirilebilirlik bakımından üstün özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, şunları kaydetti: “Ülkemizde kişi başına yıllık balık tüketimi ortalama 6-7 kilogram civarındadır. Bu değerli ürüne özellikle avcılığının serbest olduğu dönemde, taze, bol ve ucuz olması sebebiyle sofralarımızda sık sık yer vermeliyiz.”

PALAMUT VE LÜFER

Yalova Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak da, “En büyük umudumuz palamut ile lüfer. Bizim aldığımız havadise göre palamut ve lüfer bol olacak. Şimdi palamudun çifti, 15-20 lira arasında satılıyor. 1 Eylül’de biz devreye girince, çok ucuz fiyata vatandaşlar palamut yiyebilir” dedi. Su ürünleri üretimi geçen yıl 672 bin ton olarak gerçekleşti. Bunun yüzde 51.4’ünü deniz balıkları, yüzde 35.8’ini yetiştiricilik ürünleri oluşturuyor. Su ürünleri avcılığı önceki yıla göre yüzde 42.9, yetiştiricilik üretimi ise yüzde 2.2 arttı. Bu artışa paralel olarak, ihracat da yükseldi. 2016 yılının ilk 6 aylık verilerine göre su ürünlerinde 69 bin ton (393 milyon dolar) ihracat, 41 bin ton (89 milyon dolar) ithalat gerçekleştirildi.

TEKNE VE AĞLAR HAZIR BEKLİYOR

Yaklaşık 1 aydır teknelerin tamir ve bakımıyla uğraşan balıkçılar, hazırlıklarını tamamladı. Balıkçılar, “Herhangi bir aksaklığa mahal vermeyecek şekilde her şeyi gözden geçirdik. Kayıkların boya ve bakımını yaptık. Bunların hepsi hemen olacak işler değil. Yaklaşık bir aydır burada gerek ağlar, takımlar gerekse kayıkları Karadeniz’e hazırladık. İcabında teknelerde yatıp kalkacağız” değerlendirmesinde bulundu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...